Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniku s predsednico tudi o »prezrti diplomaciji vernih«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 22. 05. 2023 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniku s predsednico tudi o »prezrti diplomaciji vernih«
Salezijanec Franc Maršič je rektor Slovenika od septembra 2022. FOTO: Ksenja Hočevar

V Sloveniku s predsednico tudi o »prezrti diplomaciji vernih«

V sklopu uradnega obiska Rima in Vatikana je predsednica države Nataša Pirc Musar obiskala tudi slovenski zavod Slovenik na obrobju Rima. Od septembra je rektor slovenske hiše salezijanec Franc Maršič.

20. junija bo minilo natanko 50 let, ko so slovenski škofje hišo zavoda Slovenik blagoslovili, isti dan na avdienci pri papežu Pavlu VI. v navzočnosti skoraj dva tisoč Slovencev pa jo je ta povzdignil z nazivom papeški zavod. Jubilej bodo v Rimu obeležili v soboto, 10. junija, s slovesno mašo, ki jo bo v kapeli Slovenika ob somaševanju slovenskih duhovnikov in bogoslovcev, ki živijo v Rimu, daroval prefekt Dikasterija za kler. Že pred slovesnim dogodkom in samim jubilejem je v nedeljo, 21. maja, Slovenik obiskala predsednica države Nataša Pirc Musar.

Predsednica s slovenskimi duhovniki in bogoslovci v veliki dvorani Slovenika. FOTO: Osebni arhiv Franc Maršič

»Slovenik je živa priča Slovenije«

»Predsednica nas je počastila s svojim obiskom,« je v intervjuju tik po obisku povedal rektor slovenskega doma salezijanec Franc Maršič: »Predstavili smo ji zgodovino Slovenika, hkrati je bila priložnost za srečanje z Slovenci, ki živijo in delujejo v Rimu. Sama predsednica je podčrtala, da vedno bolj odkriva pomen in vlogo Cerkve za vzpostavljanje bolj kvalitetnih odnosov med ljudmi in za zagotavljanje miru in sožitja med narodi. Pred leti je bilo govora o 'gospodarski diplomaciji', tokrat pa smo izpostavili dejstvo, da je v našem prostoru prezrta 'diplomacija vernih', ki kot Slovenci delujejo v misijonih, v akademskih okoljih, so člani vodstva raznih svetovnih redovnih ustanov. Ne nazadnje je tudi Slovenik v Rimu živa priča Slovenije ...«

Kapela Slovenika v Rimu. FOTO: Ksenja Hočevar

Višji rang predstavništva krajevne Cerkve

Rektor Maršič je v intervju za tiskano Družino (objavljen bo v 21. številki) med drugim tudi razložil, kaj pomeni "papeški zavod": »Papeški zavod je višji rang predstavništva krajevne Cerkve znotraj katoliške Cerkve. Kako se to konkretno pokaže? Ko so se pred časom slovenski škofje resno pogovarjali, da bi hišo na obrobju zaprli in kupili nekaj bliže Vatikanu, so hitro ugotovili, da mimo Vatikana to ne bo šlo. Rektorja, na primer, SŠK lahko Vatikanu predlaga, imenuje pa ga Dikasterij za kler. Temu dikasteriju je potrebno poslati tudi letno poročilo o delovanju kolegija ...«


Pa jih Vatikan tudi financira? Kdo danes živi v Sloveniku in zakaj ima hiša tudi misijonsko poslanstvo? Kakšne zaklade skriva knjižnica slovenske hiše ob Apijski cesti in zakaj je hiša tudi galerija slovenske umetnosti 20. stoletja? In zakaj slovenski škofje niso mogli uresničiti načrta o prodaji hiše s 60-letno tradicijo slovenske kulture v večnem mestu? To in druge zanimivosti v intervjuju s Francem Maršičem v novi številki Družine. 

Nalaganje
Nazaj na vrh