Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica Nataša Pirc Musar v ponedeljek s papežem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 05. 2023 / 10:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2023 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica Nataša Pirc Musar v ponedeljek s papežem
Predsednica Nataša Pirc Musar se je z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello srečala že na kronanju kralja Karla III. FOTO: FB Nataša Pirc Musar

Predsednica Nataša Pirc Musar v ponedeljek s papežem

Slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar se od danes do vključno ponedeljka mudi na obisku v Italiji in Vatikanu.

V okviru obiska se bo med drugim prvič uradno srečala z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello, s katerim sta se sicer že srečala na kronanju kralja Karla III. Predsednika bosta tako nadaljevala redni meddržavni dialog na najvišji ravni, spregovorila pa bosta zlasti o dvostranskih odnosih med državama, položaju obeh manjših, soorganizaciji projekta Evropska prestolnica kulture 2025, dotaknila se bosta tudi dogajanja v Ukrajini in položaja na Zahodnem Balkanu.

V Neaplju s pripadniki Slovenske vojske

Predsednica Nataša Pirc Musar bo, kot so sporočili iz njenega urada, odprla mednarodno razstavo ob svetovnem dnevu čebel na sedežu Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in se srečala z njenim generalnim direktorjem Qu Dongyujem in z novoimenovano izvršno direktorico Svetovnega programa za hrano (WHP) Cindy McCain. V Neaplju bo obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki so tam v okviru mednarodne misije, in se srečala tudi s predstavniki lokalnih oblasti, univerze in častnim konzulom Slovenije v Neaplju Jacopom Fronzonijem.

S papežem in kardinaloma Rodetom in Parolinom

Hkrati pa bo slovenska predsednica v nedeljo in ponedeljek obiskala tudi Vatikan, kjer jo bo v avdienco sprejel papež Frančišek, srečala pa se bo tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Pietrom Parolinom. Tudi ta obisk predstavlja nadaljevanje rednega dialoga na najvišji ravni med Slovenijo in Svetim sedežem, posvečen pa bo zlasti aktualnim izzivom na mednarodni ravni na čelu z vojno v Ukrajini. Med obiskom v Vatikanu se bo predsednica srečala tudi s kardinalom dr. Francem Rodetom in s tam živečimi Slovenci.

S svetim očetom v ponedeljek po 9. uri

V nedeljo popoldne – po dopoldanskem (10.30) pogovoru s kardinalom Rodetom – bo Nataša Pirc Musar obiskala papeški kolegij (Pontificio Collegio Sloveno) in Slovence, živeče v Vatikanu (16.45). S svetim očetom Frančiškom se bo srečala v ponedeljek po 9. uri, s kardinalom Parolinom pa okrog 10. ure. Po poldnevu bo predsednica podala še uradno izjavo za medije na vatikanskem Trgu Pija XI, so še sporočili iz njenega urada.

Prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor s svetim očetom. FOTO: Vatican Media

Pahor s Frančiškom februarja lani

Spomnimo: prejšnji predsednik Slovenije Borut Pahor se je s papežem Frančiškom srečal 7. februarja lani ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, tedaj je tudi ponovil vabilo papežu na obisk naše države. Kot je Pahor zapisal na družbenem omrežju, je bilo »srečanje zelo ljubeznivo, pogovor pa vsebinsko bogat«, osredinjen pa zlasti na tematiki dialoga in sprave ter, kajpak, vojne v Ukrajini.

Predsednik Türk s papežem Benediktom

S papežem, pokojnim Benediktom XVI., se je leta 2008 v okviru obiska v Rimu in Vatikanu srečal tudi takratni slovenski predsednik dr. Danilo Türk. Sogovornika sta se tedaj pogovarjala o zadnji papeževi encikliki, o pomenu upanja in o perečih vprašanjih odnosa med državo in cerkvijo, pa tudi o več mednarodnih vprašanjih, med drugim o položaju na Kosovu in o mednarodnih aktivnostih v zvezi z globalnim segrevanjem.

Tudi velika večina premierjev

Na obisku pri svetem očetu so bili doslej tudi domala vsi slovenski predsedniki vlad (z izjemo Boruta Pahorja, ki pa je zamujeno nadoknadil kot predsednik države): Lojze Peterle, dr. Janez Drnovšek, dr. Andrej Bajuk, mag. Anton Rop, Janez Janša, mag. Alenka Bratušek, dr. Miro Cerar, Marjan Šarec in nazadnje, malo pred lanskim božičem, še zdajšnji premier dr. Robert Golob, ki se je prav tako srečal tudi s kardinalom Pietrom Parolinom, ki ga je spremljal nadškof msgr. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami.

Nalaganje
Nazaj na vrh