Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor na obisku pri papežu: oba poudarila pomen dialoga [FOTO, VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 02. 2022 / 14:07
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2022 / 19:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor na obisku pri papežu: oba poudarila pomen dialoga [FOTO, VIDEO]
Pepež Frančišek je sprejel predsednika RS Boruta Pahorja. FOTO: Vatican media

Pahor na obisku pri papežu: oba poudarila pomen dialoga [FOTO, VIDEO]

Ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem je papež Frančišek danes sprejel predsednika republike Boruta Pahorja. Pahor je ob uradnem obisku in pomembni obletnici ponovil vabilo papežu k obisku Slovenije.

Z obiskom v Vatikanu je predsednik republike Borut Pahor obeležil 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem, ki so bili vzpostavljeni 8. februarja 1992. »Prav simbolno je, da se je to zgodilo na naš kulturni dan, državni praznik. Takrat smo bili dokončno prepričani, da je Slovenija suverena država in subjekt mednarodnega prava v mednarodnih odnosih. To je bilo prelomno dejanje,« je za RTV Slovenija dejal Pahor. Sveti sedež je neodvisno Slovenijo priznal že 13. januarja 1992, dva dni kasneje pa sledile še države takratne evropske skupnosti.

Pahor je Svetega očeta povabil na obisk v Slovenijo. FOTO: Vatican media

Dobri odnosi z vzponi in padci

Odnosi z Vatikanom so se po Pahorjevih besedah »vedno ugodno razvijali, z vzponi in padci«. Po poročanju STA je spomnil na sklenitev vatikanskega sporazuma leta 2001, ki daje osnovo za urejanje pravnih vprašanj. O določenih vprašanjih, »ki jih je treba urejati v strpnem dialogu in na podlagi ustavnega načela ločenosti cerkve in države« se je jeseni lani pogovarjal tudi s slovensko škofovsko konferenco, je spomnil Pahor.

O dialogu in spravi

Ob srečanju v Apostolski palači sta Pahor in papež v nadaljevanju spregovorila o pomenu dialoga. »Razhajanja, ki jih danes opažamo predvsem v zahodnem svetu nas silijo k temu, da razmišljamo, kako vrniti dialogu njegovo moč, da povezuje,« je povedal slovenski predsednik.

Sveti oče in predsednik Pahor sta spregovorila o pomenu dialoga, o spravi in strpnosti. FOTO: Vatican media

Veliko pozornosti sta dala tudi spravi. »Bil sem presenečen, kako je dobro obveščen, ne samo o nekaterih stvareh, ki smo jih naredili doma, ampak tudi o recimo dogodku na Bazovici pri Trstu. Vedel je za stisk rok z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, s katerim se bom danes sešel na večerji,« je povedal Pahor.

»Govorila sva o pomenu simbolnih gest za to, da vse to ljudi povezuje v neko skupnost, kar se zdi papežu zdaj tako zelo pomembno pri izhodu iz te zdravstvene krize, da ostanemo skupnost, solidarna, povezujoča,« je še poudaril Pahor.

Strinjala sta se, da odnosi med državama temeljijo na globokem prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju. FOTO: Vatican media

Frančišek in Pahor sta se dotaknila tudi ukrajinske krize in se zavzela za mirno rešitev in dialog. Mirno rešitev je po Pahorjevih besedah treba najti »za vsako ceno«, če se ne želi spraviti Evrope »na rob obupa«.

Povabilo papežu na obisk Slovenije

Pahor je papežu pojasnil tudi poglede na položaj na Zahodnem Balkanu. Opozoril je, da v regiji »manjka politične pripravljenosti« za simbolne geste sprave. »Papeža še posebej skrbi stanje v BiH. Oba ocenjujeva, da se podcenjuje spravni element, ki ga zdaj praktično ni,« je povedal Pahor, ki je o tem govoril tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Pietrom Parolinom.

Pahor je izrazil tudi upanje, da bo papež Frančišek lahko »vsaj za nekaj ur« obiskal Slovenijo, morda še letos. »To si zelo želim,« je dejal.

Pahor je papežu Frančišku med drugim podaril slovensko orehovo potico. FOTO: Vatican media

Pahor je ob obisku v Vatikanu Svetemu očetu podaril triptih panjskih končnic z religioznimi motivi, ki jih je ročno poslikala slovenska avtorica Darja Klevišar, in knjigo »Living together: about bees and mankind« dr. Petre Bole, monografijo s prelepimi fotografijami slovenskega čebelarstva in njegove bogate dediščine - ob tem pa po tradiciji še slovensko orehovo potico, so sporočili iz predsednikovega urada.

Srečanje s državnim tajnikom Svetega sedeža

V nadaljevanju obiska se je predsednik Pahor srečal z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in s tajnikom za odnose z državami Svetega sedeža nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem, s katerima je spregovoril o sodelovanju med Slovenijo in Svetim sedežem, tako v bilateralnem kot tudi v širšem mednarodnem kontekstu. Posebno pozornost so posvetili razmeram na Zahodnem Balkanu, aktualnim napetostim v Ukrajini in dialogu med cerkvijo in državo. Potrdili so interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

Slovenska delegacija s kardinalom Pietrom Parolinom in nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem. FOTO: Vatican media

Predsednik Republike Slovenije se je zjutraj udeležil maše, ki jo je ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, pri grobu papeža sv. Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Več o temsi preberite TUKAJ.

Pahorja sprejel tudi italijanski predsednik

Obisk v Rimu je Pahor sklenil s srečanjem z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, ki je prejšnji teden prisegel za nov mandat. Mattarella je Pahorja sprejel na zasebni večerji. Slovenski predsednik je s tem pravzaprav prvi tuji državnik, ki se je sestal z njim v novem mandatu. Kot je za RTV Slovenija povedal Pahor, sta se z Mattarello o srečanju v okviru njegove poti v Vatikan pogovarjala še pred njegovo izvolitvijo, vabilo pa je ostalo tudi po tem. »Ni sicer običajno, da se uradno obišče Vatikan in hkrati sreča z italijanskim predsednikom, a je Mattarella to uredil in me povabil na večerjo na Kvirinal. Mislim, da je to izraz odličnih odnosov med državama, tudi najinih osebno, predvsem pa med obema narodoma,« je poudaril Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh