Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priprave na sinodo: nastaja delovni dokument, poleg tudi papež

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 10. 2022 / 19:14
Oznake: Cerkev, Papež, sinoda
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2022 / 19:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priprave na sinodo: nastaja delovni dokument, poleg tudi papež
Nastali »Instrumentum laboris« bo kmalu predstavljen javnosti. FOTO: arhiv Družine

Priprave na sinodo: nastaja delovni dokument, poleg tudi papež

Papež Frančišek se je srečal z izvedenci z vsega sveta, ki so v zadnjih dveh tednih pripravljali delovni dokument za drugo fazo vesoljne sinode Katoliške cerkve.

Srečanje s papežem je bilo čudovito presenečenje, so na družbenih omrežjih zapisali člani vatikanskega sinodalnega tajništva, sveti oče pa je udeležencem zasedanja izrazil svoje spoštovanje do dela skupine.

Od 22. septembra je v Frascatiju, nedaleč od Rima, osnutek besedila pripravljalo okoli 35 izvedencev s petih celin - moških in žensk z različnimi pristojnostmi in pogledi, poroča avstrijski Kathpress. Osnova za dokument so bile zbrane povratne informacije nacionalnih Cerkva, verskih skupnosti, vatikanskih uradov in posameznikov na vprašalnik sinodalnega tajništva iz prve, krajevne cerkvene faze vesoljnega sinodalnega procesa 2021-2023. Minuli konec tedna so se posvetovanj v Frascatiju udeležili tudi člani sinodalnega sveta.

Celinska skupščina za Evropo bo februarja 2023 v Pragi.

Nastali »Instrumentum laboris« oz. delovni dokument bo kmalu predstavljen javnosti. Na podlagi tega prvega besedila naj bi sedem celinskih škofovskih skupščin Katoliške cerkve - Afrika, Oceanija, Azija, Bližnji vzhod, Evropa, Latinska Amerika in ZDA/Kanada - do marca 2023 pripravilo vsaka svoj dokument. Celinska skupščina za Evropo bo februarja 2023 v Pragi.

Sedem besedil s celinskih skupščin bo do junija 2023 vključenih v drugi delovni dokument vesoljne sinode, ta pa bo podlaga za razpravo na vesoljni škofovski sinodi, ki bo oktobra 2023 v Rimu. Papež bo v pisni obliki potrdil sklepe sinode in na njihovi podlagi najverjetneje spodbudil določene reforme v vesoljni Cerkvi.

Sedem besedil s celinskih skupščin bo do junija 2023 vključenih v drugi delovni dokument vesoljne sinode.

Papež Frančišek se je s potekom priprav na sinodo seznanil že sredi minulega tedna, ko je v avdienco sprejel kardinala Maria Grecha, generalnega tajnika sinode, in kardinala Jean-Clauda Hollericha iz Luksemburga kot »glavnega poročevalca 16. redne generalne skupščine škofovske sinode«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh