Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Juhant o verskih vsebinah na RTV

Janez Juhant
Za vas piše:
Janez Juhant
Objava: 21. 10. 2022 / 11:50
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2022 / 15:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Juhant o verskih vsebinah na RTV
Dr. Janez Juhant je predstavnik verskih skupnosti v programskem svetu RTV Slovenija. FOTO: Tatjana Splichal

Janez Juhant o verskih vsebinah na RTV

Nacionalna radiotelevizija s serijo oddaj »RTV Slovenija danes in jutri« vodi javno razpravo o noveli zakona o RTV Slovenija, ki bo 27. novembra tudi predmet referendumskega odločanja.

V tem okviru so 18. oktobra predvajali pogovorno oddajo, pri kateri so ob voditeljici Vidi Petrovčič sodelovali nekdanja ministra dr. Igor Lukšič in dr. Žiga Turk, urednika na RTV Slovenija Jadranka Rebernik in Daniel Poslek ter nekdanja predsednika programskega sveta RTV Slovenija dr. Stane Granda in Miran Zupanič. Na nekatere navedbe v tej oddaji se je z javnim pismom, ki ga objavljamo v celoti, odzval zasl. prof. dr. Janez Juhant, predstavnik verskih skupnosti v programskem svetu RTV Slovenija:

Tretja oddaja go. Petrovčičeve o RTV je posredovala tudi stališča, na katera se moram odzvati.

Dr. Lukšiča imam za kritičnega intelektualca in družbenega delavca, a njegovo zagovarjanje novega zakona Golobove vlade in stališča do tako imenovanih »posegov v RTV« v oddaji milo rečeno presenečajo posebej glede na nepristranskost, o kateri je bilo govora in jo je izpostavil tudi predstavnik BBC.

Ali ni premajhna urejenost – o tem se že leta govori – eden glavnih problemov tudi RTV SLO?

Kako bi mogel biti prihod g. Urbanije za direktorja TV problem, ko je prej urejal nevzdržne razmere na UKOM-u? Ali ne bi smel biti direktor televiziji človek, ki se spozna na medijske zadeve, ker je že deloval na tem področju in je tudi na UKOM-u utrdil relevantne izkušnje nepreglednega poslovanja javne službe? Ali ni premajhna urejenost – o tem se že leta govori – eden glavnih problemov tudi RTV SLO? O njeni pomanjkljivi nepristranskosti so pa govorili tudi ostali sogovorniki.

Z novim vodstvom se ni zgodil noben prevzem, o katerem je govoril g. Lukšič, pač pa se uveljavlja le nepristranskost.

Govora je bilo tudi o nespoštovanju pravil pri manjšini novinarjev, kar bi bil na primerljivih ustanovah razlog za odpoved. Tudi predstavnik BBC je izpostavil, da morajo biti novinarji lojalni zavodu, v katerem delujejo. Saj vendar g. Lukšič dobro ve, da glede tega na RTV še zdaleč ni vse prav in da delovanje teh novinarjev ni niti nepristransko niti odgovorno. Torej z novim vodstvom se ni zgodil noben prevzem, o katerem je govoril g. Lukšič, pač pa se uveljavlja le nepristranskost, kot so ugotavljali ostali sogovorniki. Še bolj čudno je torej, da dva »neodvisna« sogovornika zagovarjata uniformiranje televizijskega delovanja – v finančnem in vsebinskem smislu, kot ga predvideva novi zakon, ki je nastal v ozkem krogu levice, bil sprejet »na horuk«, brez širšega družbenega soglasja ter sploh brez ozira na poslušalce/gledalce, ki plačujemo prispevek, kar je bilo tudi izpostavljeno na omizju. Čudno, da v demokratični državi nekateri ne prenesejo nepristranske in od gledalcev plačevane televizije. Ali člani SD ne morejo preboleti, da bi v njej izgubili monopol in bi ga hoteli z novim zakonom spet utrditi?

Primerjava programov pri nas in v tujini na radiu in tv kaže, da smo deleč pod nivojem verskih vsebin pri sosednjih državah.

Še bolj me je presenetil režiser in pred tem predsednik programskega sveta RTV Miran Zupanič. Čudim se, da se kot katoličan ne počuti zapostavljenega na RTV, ko imamo številni verni z njo probleme, ker nas zapostavlja in marginalizira. Primerjava programov pri nas in v tujini na radiu in tv kaže, da smo deleč pod nivojem verskih vsebin pri sosednjih državah. Odgovor g. Posleka, da je poskrbljeno za versko glasbo pri jutranji misli na radiu, ne drži popolnoma –podobno glede narodne glasbe, glede verskih vsebin na radiu 1 in Val 202 pa sploh, razen na ARS-u.

Dalje nima Slovenija prenosa sv. maše na 1., najbolj aktualnem programu nacionalnega radia, kot ga imajo v državah Evrope. Res je, da ima Studio ob 17h kdaj o praznikih oddajo o verskih vsebinah. Sicer pa praviloma Slovenci, ki zagovarjamo katoliška stališča, v oddajah o relevantnih nacionalnih, kulturnih, političnih ali moralnih vprašanjih tu ne sodelujejo in so katoliška in verska stališča npr. glede zaščite družine, zakona, splava in evtanazije, vloge vere v družbi, sprave zapostavljena, kar potrdi že bežen vpogled v oddaje na radiu in kdaj tudi na TVS.

Kako naj verni podpiramo, da bo v naši družbi še naprej prevladala nasilna politika, ki sistematično reže krščanske družbene temelje?

Kako naj verni podpiramo, da bo v naši družbi še naprej prevladala nasilna politika, ki sistematično reže krščanske družbene temelje? Vključevanje pomeni, da se o temeljnih krščanskih vrednotah govori javno in z vključevanjem vseh za tak dialog relevantnih stališč. Čudim se, kako more g. Zupanič zagovarjati novi zakon, ki v postopku in dikciji ukinja pluralnost RTV SLO. Kako more demokrat zagovarjati vsebinsko enoumni zvarek ter finančno samovoljnost manjšine nad sredstvi vseh državljanov? Bolj kot za demokratičnost in nepristranskost gre za korenit zasuk RTV v strankarski voz. Saj je že g. premier jasno povedal, da hoče »zavzeti« RTV, torej nehajmo se sprenevedati. Ali ne gre za zelo prosojno politikantstvo? Ga. Nina Kovač to še dodatno in brezsramno umešča v levičarske agende svetovnih razsežnosti, kar analitiki označujejo kot mehki totalitarizem, kot vodilo politične agende, ki hoče osvajati svet ter uničiti narode, človeka in njegovo prihodnost. Ali ni na mestu slogan: Konservativci vseh dežel združite se, če hočemo ohraniti (conservare) pristne človeške temelje?

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh