Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 05. 2022 / 19:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 19:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau

Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. FOTO: Bor Slana/STA
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je po včerajšnjem srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo v Varšavi danes obiskal muzejski kompleks koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Tam se je seznanil s stanjem glede obnove bloka 17, kjer bo postavljena razstava o slovenskih internirancih in internirankah, in položil venec k spominski plošči, poroča STA. Obisk muzejskega kompleksa taborišča je bil na programu zadnjega dne predsednikovega obiska na Poljskem. V Auschwitzu sta ga sprejela direktor Spominskega muzeja Piotr Ciwinski in generalni direktor Fundacije Auschwitz-Birkenau Wojciech Soczewica.

Predsednik Pahor je položil venec k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Pahor si je ogledal muzejski kompleks in prostore nekdanjega taborišča, v katerem je bilo v času nacistične Nemčije zaprtih 2.342 internirancev in internirank iz Slovenije, 1.331 pa jih je tam umrlo. Položil je venec k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Predsedniku so razkazali prostore, namenjene postavitvi razstave držav naslednic bivše Jugoslavije, in ga seznanili s stanjem glede obnove bloka 17, kjer bo postavljena stalna razstava o slovenskih internirancih in internirankah. Pred dnevi je vlada na Pahorjev predlog sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o financiranju vnovične vzpostavitve skupne stalne razstave v bloku 17 v spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau in predsednik je odločitev vlade pozdravil kot pomemben korak k primerni obeležitvi spomina na slovenske interniranke in internirance, obenem pa dejal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo sporazum podprle tudi druge države naslednice.

Prva stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov je bila postavljena že leta 1963.

Prva stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov je bila postavljena že leta 1963. Razstavni prostor je znan pod imenom Jugoslovanski paviljon in je zasedel prvo nadstropje bloka 17 v Auschwitzu, vendar je bil leta 2009 po večletnih nesoglasjih in neuspešnih poskusih urejanja odnosov med državami naslednicami nekdanje SFRJ dokončno zaprt.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh