Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 05. 2022 / 19:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 19:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. FOTO: Bor Slana/STA

Predsednik Pahor na Poljskem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je po včerajšnjem srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo v Varšavi danes obiskal muzejski kompleks koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Tam se je seznanil s stanjem glede obnove bloka 17, kjer bo postavljena razstava o slovenskih internirancih in internirankah, in položil venec k spominski plošči, poroča STA. Obisk muzejskega kompleksa taborišča je bil na programu zadnjega dne predsednikovega obiska na Poljskem. V Auschwitzu sta ga sprejela direktor Spominskega muzeja Piotr Ciwinski in generalni direktor Fundacije Auschwitz-Birkenau Wojciech Soczewica.

Predsednik Pahor je položil venec k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Pahor si je ogledal muzejski kompleks in prostore nekdanjega taborišča, v katerem je bilo v času nacistične Nemčije zaprtih 2.342 internirancev in internirank iz Slovenije, 1.331 pa jih je tam umrlo. Položil je venec k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Predsedniku so razkazali prostore, namenjene postavitvi razstave držav naslednic bivše Jugoslavije, in ga seznanili s stanjem glede obnove bloka 17, kjer bo postavljena stalna razstava o slovenskih internirancih in internirankah. Pred dnevi je vlada na Pahorjev predlog sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o financiranju vnovične vzpostavitve skupne stalne razstave v bloku 17 v spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau in predsednik je odločitev vlade pozdravil kot pomemben korak k primerni obeležitvi spomina na slovenske interniranke in internirance, obenem pa dejal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo sporazum podprle tudi druge države naslednice.

Prva stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov je bila postavljena že leta 1963.

Prva stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov je bila postavljena že leta 1963. Razstavni prostor je znan pod imenom Jugoslovanski paviljon in je zasedel prvo nadstropje bloka 17 v Auschwitzu, vendar je bil leta 2009 po večletnih nesoglasjih in neuspešnih poskusih urejanja odnosov med državami naslednicami nekdanje SFRJ dokončno zaprt.

Nalaganje
Nazaj na vrh