Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška z novim letom vstopa v schengen in evrsko območje

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 31. 12. 2022 / 12:23
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška z novim letom vstopa v schengen in evrsko območje
Hrvaška bo z novim letom postala 20. članica evrskega območja in 23. država članica EU, ki so del schengenskega prostora. FOTO: arhiv Družine

Hrvaška z novim letom vstopa v schengen in evrsko območje

Hrvaška bo 1. janurja 2023 postala del schengenskega in evrskega območja.

Slovesnosti ob vstopu Hrvaške v obe območji so predvidene že nocoj na mejnem prehodu Obrežje, kjer se bodo nato v nedeljo srečali še hrvaški premier Andrej Plenković, predsednica RS Nataša Pirc Musar in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, poroča STA.

To bo osma širitev schengna in prva po enajstih letih.

Von der Leynova je pred prihodom v Zagreb sporočila, da bodo od nedelje državljani potovali v Hrvaško in iz nje brez mednarodnega mejnega nadzora, po njenih besedah pa širitev schengna Evropsko unijo krepi, saj Hrvaška lahko polno prispeva k napredku in odpornosti schengenskega območja. Kot spominjajo pri STA, bo to osma širitev schengna in prva po enajstih letih.

Predsednica Evropske komisije je še dodala, kako se bodo Hrvati na isti dan pridružili skupnosti 347 milijonov Evropejcev, ki v svojem vsakdanjem življenju uporabljajo evro, ob tem pa poudarila, da gre za ponosen trenutek za Evropsko unijo, Hrvaško in njene državljane.

Slovesno danes ob polnoči

Hrvaška bo vstop v schengen na mejnem prehodu Obrežje obeležila že danes opolnoči, ko bodo dvignili zapornice in prižgali zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, na vseh mejnih prehodih med Hrvaško ter Slovenijo in Madžarsko. Obenem bodo po navedbah hrvaškega notranjega ministrstva simbolično umaknili tudi plošče obmejne policije na obeh straneh meje.

Na prvi dan novega leta se bodo na mejnem prehodu Obrežje srečali Andrej Plenković, Nataša Pirc Musar in Ursula von der Leyen.

Na prvi dan novega leta se bodo na mejnem prehodu Obrežje srečali hrvaški premier Plenković, predsednica Pirc Musarjeva in von der Leynova, nato pa se bo Pirc Musarjeva še posebej sestala s predsednico Evropske komisije: to bo njuno prvo srečanje, odkar je Pirc Musarjeva prevzela dolžnosti. Predsednico bo ob tej priložnosti spremljala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Kava na Trgu bana Josipa Jelaćiča

S 1. januarjem bo Hrvaška prevzela tudi evro. Vstop Hrvaške v območje evra bosta v noči na nedeljo simbolično obeležila hrvaški finančni minister Marko Primorac in guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić z dvigom evrov na bankomatu, premier Plenković pa bo na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu s von der Leynovo popil kavo, ki jo bo plačal z evrskimi kovanci.

Z novim letom bosta Slovenija in Hrvaška po 31 letih znova imeli isto valuto, na meji med njima pa ne bo nadzora.

Hrvaška bo z novim letom postala 20. članica evrskega območja in 23. država članica EU, ki so del schengenskega prostora. Poleg članic EU so v schengnu še Norveška, Švica in Liechtenstein, ki se je temu območju pridružil kot zadnji.

Z novim letom bosta Slovenija in Hrvaška tako po 31 letih znova imeli isto valuto, na meji med njima pa ne bo nadzora.

Nalaganje
Nazaj na vrh