Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

VSO: Odkritje Parka izbrisanih je pljunek v obraz vsem vojnim veteranom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 10. 2023 / 10:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
VSO: Odkritje Parka izbrisanih je pljunek v obraz vsem vojnim veteranom
»Odkritje spomenika izbrisanim predstavlja posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve in evropskim demokratičnim načelom.« FOTO: Nebojša Tejić/STA

VSO: Odkritje Parka izbrisanih je pljunek v obraz vsem vojnim veteranom

Na odprtje Parka izbrisanih pred ljubljanskim Centrom Rog na predvečer letošnjega dneva suverenosti in v njem spominskega obeležja v obliki črke Ć, postavljenega tistim, »ki jim Slovenija ni bila intimna opcija in so jo zaničevali in niso verjeli v samostojnost mlade države Slovenije«, so se odzvali v Društvu za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

»Demokratična Slovenija, ki je nastala in je utemeljena na volji njenih državljanov, je spoštovala, spoštuje in bo spoštovala človekove pravice in dostojanstvo ne glede na narodnost ali poreklo. Menimo pa, da je manifestacija, ki se kaže v skulpturi v obliki črke Ć, nepotrebna simbolika, ki izkrivlja dejansko zgodovinsko resnico. Sedanja oblast pri tem namreč izhaja iz domneve, da se s spomenikom popravljajo krivice, ki naj bi se zgodile več kot 20.000 izbrisanim,« v sporočilu za javnost navajajo v Območnem odboru VSO Zgornje Posočje.

Poveličevanje dejanj, naperjenih proti samostojni državi

Po njihovem dejstva temu nasprotujejo, zato je očitno, da gre pri tem za še eno simbolno dejanje, ki poveličuje dogodke in dejanja, naperjena proti samostojni slovenski državi. Ko ta vlada po eni strani ne dovoli spomina na žrtve komunizma in simbolno in dejansko ukinja spomin na slovensko osamosvojitev, išče prioritete v spominu na Čebine, Titu in jugonostalgiji, opozarjajo v OO VSO Zgornje Posočje.

Priročen izgovor za levičarsko elito

»Medtem ko se mnogi pripadniki narodov nekdanje Jugoslavije, ki spoštujejo suverenost naše države in so Slovenijo sprejeli kot svojo državo, distancirajo od novega spomenika, pa ta ostaja priročen izgovor za levičarsko elito, ki ji Slovenija diši toliko, kolikor ji diši njen denar in dokler je deležna finančnih dotokov sedanje levičarske oblasti,« ostro nadaljujejo v sporočilu za javnost.

Preberite tudi > Park izbrisanih

Namesto spomenikov slovenskim osamosvojiteljem

Odkritje Parka izbrisanih, dodajajo, je neposreden pljunek v obraz vsem vojnim veteranom in domoljubom in zlasti tistim, ki so dali življenje za to, da danes živimo v samostojni in »svobodni« Sloveniji. In namesto, da bi odkrivali spomenike slovenskim osamosvojiteljem, odkrivajo spominske parke tistim, ki niso sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev samostojne države Slovenije, nekateri od izbrisanih pa so se tudi dejavno borili na strani okupatorske JLA.

Posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve

»Ni nam vseeno, da so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve in da imajo nekateri takšen zaničevalen odnos do vsega tistega, kar nam je omogočilo, da imamo svojo državo. V dnevih, ko se spominjamo izgona zadnjega okupatorskega vojaka iz Slovenije, namreč predstavlja odkritje spomenika izbrisanim posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve in evropskim demokratičnim načelom,« so izjavo zaključili v OO VSO Zgornje Posočje.

Ni pa prostora za totalno izbrisane

Še dva odziva. Pesnik, pisatelj in novinar Esad Babačić je zapisal: »Svojega ć nisem nikoli spremenil v č, še manj imena v Edo, a zato res ne potrebujem spomenika. Ne, hvala. To je tudi moje mesto in ne ga kaziti, 'kao' v imenu umetnosti.« Župnik in publicist Andrej M. Poznič pa je že marca, ob napovedi postavitve, priobčil: »Park izbrisanih v Ljubljani? Park nekomu, ki ni hotel urediti svojega statusa? Istočasno pa ni prostora za totalno izbrisane, mučene, pobite slovenske demokrate, borce za svobodo in vero, slovenske domobrance. Ali ne pove to vsega o tem, kako globoko smo v enoumju?«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh