Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV in radijske in oddaje: od dneva državnosti do mašniških posvečenj (24.-30. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 23. 06. 2023 / 09:38
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV in radijske in oddaje: od dneva državnosti do mašniških posvečenj  (24.-30. junij)
Slovenski novomašniki 2023. FOTO: Tatjana Splichal

TV in radijske in oddaje: od dneva državnosti do mašniških posvečenj (24.-30. junij)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 24. junija, do petka, 30. junija. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Poletni oddih s pridihom duhovnosti in razvedrila

Radijske počitnice 2023

Radio Ognjišče vsak dan od 21. do 28. junija

Eden največjih poletnih projektov Radia Ognjišče so tako imenovane Radijske počitnice, poletni oddih za poslušalce in prijatelje, na katerem ne manjka turističnega raziskovanja, razvajanja ob morju, animacijskega programa in zabavnih večerov, pa tudi duhovnosti in romarskih trenutkov. Tako smo z različno velikimi skupinami že počitnikovali v letoviščih v Španiji, Italiji, Grčiji, Albaniji, Bolgariji, na Hrvaškem … Cilj letošnjih počitnic, ki so že 21. po vrsti, pa je Igalo v Črni gori. Tako bo med 21. in 28. junijem tudi v našem programu veliko dopustniških utrinkov. Vsak dan boste lahko slišali zanimivo zgodbo enega od počitnikarjev, enkrat v dnevu bo poslušalcem eden od dopustnikov zastavil nagradno vprašanje, povezano s Črno goro, včasih pa se bomo tudi javili v program s kakšnega zanimivega kraja. Na radijski internetni in FB strani pa bo ob krajših zapisih tudi veliko fotografij in kratkih filmčkov, na katerih boste lahko prepoznali svojce, znance ali prijatelje, ki so nam letos zaupali in se pridružili veseli počitniški karavani. Spremljajte dogajanje na 21. Radijskih počitnicah v Črni gori!

Celoten spored najdete v novi številki priloge Naša družina.

Novomašniki 2023

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 24. junija, ob 17.00

Na Gospodov klic: “Hodi za menoj!” so odgovorili Blaž Zorko iz župnije Ljubljana – Koseze, Klemen Gartner iz župnije sv. Križa nad Mariborom in br. Drago Ferencek iz reda dominikancev, doma pa iz župnije Ljubljana - sv. Križ. Na praznik apostolov sv. Petra in Pavla bomo mašniško posvečenje prenašali ob 9.00 iz ljubljanske stolnice.

Preberite tudi: Letošnji novomašniki se predstavijo [VIDEO]

Pogovor z novomašnikoma

Sledi večnosti

Radio Prvi v soboto, 24. junija, ob 19.00

Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla 29. junija škofje Katoliške cerkve v Sloveniji tradicionalno posvečujejo nove duhovnike. Letos bo Cerkev na Slovenskem bogatejša za tri novomašnike. To so Klemen Gartner, Blaž Zorko in Drago Ferencek. V oddaji Sledi večnosti bomo gostili novomašnika Klemna Gartnerja iz Nadškofije Maribor in Blaža Zorka iz Nadškofije Ljubljana, ki bosta premišljevala o svoji odločitvi za poslanstvo duhovnika; svoj pogled na upad zanimanja med mladimi za duhovne poklice pa bo podal še dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani dr. Janez Vodičar.

Novomašnika Blaž Zorko in Klemen Gartner. FOTO: Tatjana Splichal

Kot sv. Peter v morje tonem

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 25. junija, ob 9.25

Tako se začenja pesem v izvedbi skupine Svetilen, ki se ukvarja z oživljanjem starih ruskih sakralnih pesmi, ki so utihnile po revoluciji. Sv. Peter, ki skupaj s sv. Pavlom goduje 29. junija, je bil sicer v velik in pogost navdih glasbenim ustvarjalcem. Je zavetnik mnogih - Cerkve, Rima in papežev, pekov, mesarjev, ribičev, urarjev, čolnarjev, zidarjev, spovednikov, spokornikov, devic …, le z umetnostjo, se zdi, da nima prav veliko. Vseeno ga opevajo ali vsaj omenjajo mnoge skladbe.

Preberite tudi: Filmski izbor tedna: Sen 1991, Nika, Medvedek Paddington in drugi (24.-30. junij)

Sveta maša v Gorenjem pri Zrečah

Neposredni prenos

Radio Ars v nedeljo, 25. junija, ob 10.00

Prenos sv. maše iz Gorenja pri Zrečah. Maševal bo župnik Stanko Kranjc.

Odpravimo sovraštvo

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 25. junija, ob 11.25

Kaj nam bo v naši državi pomagalo na poti svobode, k spoštovanju različnosti in vzajemni pomoči? O tem se bomo spraševali na slovenski praznik državnosti. Pomembno vlogo pri tem imajo verske skupnosti, ki vernike spodbujajo k vzpostavljanju strpnih odnosov v družbi, k odpravi sovraštva in ločevanja ljudi, h graditvi socialnega miru.

Preberite tudi: Je za mlade samostojnost Slovenije samoumevna? [VIDEO]

Spremembe na področju odnosov med državo in Cerkvijo

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 25. junija, ob 18.05

Danes praznujemo dan državnosti. Pred več kot tremi desetletji je bil to tudi čas sprememb in oblikovanja nove države. Prav zato bomo spregovorili o odnosu države in Cerkve, kaj se je dogajalo pred tem, po tem, temeljne spremembe, ki so nastale in kako so vplivale na vernike na različnih področjih. V naš studio bomo povabili teologa Sebastijana Valentana, doktorja kanonskopravnih znanosti, sodnika pri Metropolitanskem cerkvenem sodišču v Mariboru in sodelavca Inštituta za kanonskopravne vede pri Katedri za cerkveno pravo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

FOTO: Tatjana Splichal

Domovina praznuje -  slovesnost ob dnevu državnosti 

Neposredni prenos

TV SLO 1 in Radio Ognjišče v nedeljo, 25. junija, ob 20.00

Zavod Iskreni pripravlja Slovesnost ob dnevu državnosti v Športnem parku na Vrhniki. Slavnostni govornik bo bivši predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V kulturnem programu bodo dan državnosti počastili glasbeniki Kvatropirci, Nuša Derenda, skupina Jazzva, ansambel Aufbiks in Slovenski godalni orkester ter recitator Tone Kuntner. vi umetne inteligence: etika, družba in individualizem

Izzivi umetne inteligence: etika, družba in individualizem

Za skupno dobro

Exodus TV v ponedeljek, 26. junija, ob 20.00

Raziskovali bomo družbene in etične posledice umetne inteligence v sodobni družbi. Gost oddaje bo dr. Bruno Dufay iz Optic Technologie, avtor in strokovnjak na področju razvijajočih se tehnologij, z doktoratom iz umetne inteligence. Pojasnil bo, kako naraščajoči individualizem in vseprisotnost povezane tehnologije lahko potencialno vodita v obliko totalitarizma.

Avtobiografija Josepha Ratzingerja Iz mojega življenja

Radijski roman

Radio Ognjišče v četrtek, 29. junija, ob 21.40

S prebiranjem knjige, ki je leta 2005 izšla pri založbi Novi svet in opisuje življenje papeža Benedikta XVI. od rojstva do leta 1977 – bral bo Jože Bartolj, se poklanjamo spominu na velikega teologa, pisatelja, kardinala in papeža, ki je umrl na zadnji dan leta 2022 in je pomembno zaznamoval življenje Cerkve po Drugem Vatikanskem koncilu.

Nalaganje
Nazaj na vrh