Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmski izbor tedna: Sen 1991, Nika, Medvedek Paddington in drugi (24.-30. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 23. 06. 2023 / 10:17
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmski izbor tedna: Sen 1991, Nika, Medvedek Paddington in drugi (24.-30. junij)
Prizor iz filma Sen 1991. Foto: Studio Siposh

Filmski izbor tedna: Sen 1991, Nika, Medvedek Paddington in drugi (24.-30. junij)

Nabor filmov, ki bodo v tednu od sobote, 24. junija, do petka, 30. junija, na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Domovina in država

Dokumentarni film

TV SLO v sobota, 24. junija, ob 20.05

Dokumentarni film o vojni za Slovenijo leta 1991 vsebuje izbor najboljših izvirnih posnetkov spopadov, ki gledalcem pokaže, kako sta Teritorialna obramba in policija ubranili Slovenijo pred odkrito agresijo jugoslovanske vojske, potem ko je ta na mejne prehode poslala tanke. Avtor Jože Možina nas vodi skozi razvoj dogodkov ob propadanju Jugoslavije, ko je demokratična opozicija DEMOS zmagala na volitvah leta 1990, z obljubo o samostojni državi. Odločitev, ki je bila z ogromno večino potrjena na plebiscitu o samostojnosti Slovenije, pa je morala nova država braniti z orožjem. Kljub političnim silam v Sloveniji, ki so bile proti oborožitvi Teritorialne obrambe, vojna za Slovenijo, ki se podtalno začne že z razorožitvijo slovenske TO maja 1990 in konča oktobra 1991, ko odide zadnji tuji vojak z našega ozemlja, pomeni vrednostno središče slovenskega naroda, saj nikoli prej in nikoli pozneje nismo bili tako enotni.

Preberite tudi: TV in radijske in oddaje: od dneva državnosti do mašniških posvečenj (24.-30. junij)

Nika (Nika)

Slovenski film, 2016

POP TV v nedeljo, 25. junija, ob 11.05

Režija: Slobodan Maksimović. Igrajo: Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Sebastian Cavazza, Benjamin Krnetić, Gašper Tič

Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa za njo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu zato, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke. Toda mamina prepoved doseže ravno nasprotni učinek od želenega.

Preberite tudi recenzijo filma izpod peresa p. Andraža Arka: Neprestano na obratih

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Medvedek Paddington (Paddington bear)

Pustolovščina, komedija, družinski, VB, 2014

Planet TV v nedeljo, 25. junija, ob 15.10

Režija: Paul King. Igrajo: Nicole Kidman, Sally Hawkins, Hugh Bonneville

Mali medvedek po imenu Paddington je bil uvodoma junak otroških romanov Michaela Bonda. Pred nekaj leti so producenti filmov o Harryju Potterju zgodbo o ljubkem medvedku, ki iz Perujske divjine pride v urbani London in kmalu ugotovi, da mestno življenje morda le ni takšno, kot si je bil zamišljal – dokler zatočišča ne najde pri prijazni družini Brown. Vse kaže, da se je Paddingtonu le nasmehnila sreča – a potem ta skrajno redki medved vzbudi pozornost zlovešče muzejske izvedenke za nagačevanje in zgodba se spremenili v družinsko pustolovščino. Čeprav gre za otroški film, je požel veliko odobravanja kritikov – na strani Rotten tomatoes so mu pripisali kar 97 %. Lahko ste torej prepričani, da boste tako otroci kot odrasli uživali v vragolijah, ki jih bo ušpičil mali govoreči medved v svojem novem domu.


Sen 1991

Igrano-dokumentarni film

TV SLO 1 v nedeljo, 25. junija, ob 23.00

Igrano-dokumentarni celovečerni film SEN 1991 nas popelje na začetek 90-ih let 20. stoletja, ko je vrsta strateških odločitev in odločnih dejanj Sloveniji utrla samostojno pot. Toda razglasitvi nove neodvisne države je sledilo napredovanje jugoslovanskih čet na njenem ozemlju. V filmu spremljamo družino, ki se v vrtincu zgodovinskih dogodkov znajde na križišču svojih prepričanj, želja in strahov. SEN 1991 je pripoved Slovenk in Slovencev o njihovem doživljanju uresničitve sanj naših prednikov. Je edinstven preplet osebnih zgodb, anekdot ter strokovne osvetlitve ozadja nastanka države ob 30. obletnici njene samostojnosti in neodvisnosti.


Dolittle (Dolittle)

Ameriški film, 2020

POP TV v nedeljo, 25. junija, ob 20.00

Režija: Stephen Gaghan. Igrajo: Robert Downey Jr., Antonio Banderas, Michael Sheen, Jim Broadbent, Jessie Buckley

Velikopotezna upodobitev zgodbe o slavnemu doktorju, ki se zna pogovarjati z živalmi. Po ženini smrti se doktor odloči osamiti od sveta in odpotuje na skrivnostni otok svojimi mnogimi nenavadnimi domačimi živalmi. Ekscentričnega doktorja bo tokrat prvič upodobil Robert Downey Jr., živalim pa je glasove posodil nabor samih zvezdniških imen.

 


Zbogom, punčka (Gone Baby Gone)

Ameriški film, 2007

KANAL A v ponedeljek, 26. junija, ob 20.00

Režija: Ben Affleck. Igrajo: Casey Affleck, Morgan Freeman, Michelle Monaghan, Ed Harris, John Ashton

Nekdo ugrabi 4-letno deklico Amando. Ker policijska preiskava ne napreduje, dekličina teta Beatrice najame mlada zasebna detektiva Patricka Kenzieja in Angie Gennaro. Čeprav detektiva nimata izkušenj s takšnimi primeri, je Amandina teta prepričana, da bosta opravila boljše delo od policije, saj dobro poznata sosesko. Medtem se izkaže, da je Amandina zadrogirana mama Helene skupaj s svojim fantom Rayem ukradla denar preprodajalcu mamil. Je to razlog, zakaj je bila Amanda ugrabljena? Patrick in Angie za pomoč prosita šefa policije, med raziskovanjem pa naletita na usodno skrivnost, ki ju postavi pred mučno moralno dilemo.


Zakaj me ne poslušaš (On est fait pour s'entendre/Hear me out)

Francoski film, 2021

TV SLO 1 v sredo, 28. junija, ob 20.10

Režija: Pascal Elbé. Igrajo: Pascal Elbé, Sandrine Kiberlain, Valérie Donzelli, François Berléand, Emmanuelle Devos, Anne Azoulay, Claudia Tagbo, Marthe Villalonga, Michel Boujenah, Antoine Gouy, Manon Lemoine

Komična romanca. Antoine, petdesetletni profesor zgodovine, nenadoma odkrije, da je njegov sluh opešal. V zbornici se zdi odsoten, kakor da ga zadeve, skupne profesorjem in dijakom, ne zanimajo več. Kolegi mu to očitajo, saj hibo skriva pred vsemi. Zaradi nje postaja vse bolj samotarski in je na dobri poti, da postane čudak. Temu primerno je njegovo vedenje; v svojem stanovanju glasbo navije do konca in s tem vrže iz tira sosedo Claire, ki hrepeni po umirjenem, uravnoteženem življenju in trenutno živi pri svoji sestri Leni, Antoinovi sosedi. Pred letom je Claire izgubila moža. Skupaj s travmatizirano hčerko, ki noče govoriti, sta zapustili dom, poln bolečih spominov, in sedaj sta nastanjeni pri Leni. Še sreča, kajti Antoine se je odločil živeti v svojem mehurčku, skrit pred ljudmi in zadregami, ki jih poraja gluhota. Slušni aparat mu nekoliko olajša življenje, vendar pred sodelavci in dijaki še naprej skriva svojo težavo. Toda Claire, ki ga sprva ne mara, sčasoma spozna, da ima njen sosed čudak tudi lepe lastnosti. Kratkočasna komedija o naglušnosti in slušnih aparatih.

Bes pod kontrolo (Anger Management)

Ameriški film, 2003

KINO v petek, 30. junija, ob 22.00

Režija: Peter Segal. Igrajo: Adam Sandler, Jack Nicholson, Marisa Tomei, John Turturro

Dave Buznik raje molči, kot da bi povzročil prepir. A nekega dne po velikem nesporazumu na letalu za trenutek izgubi nadzor nad seboj in se znajde na sodišču. Sodnica mu odredi obiskovanje terapij za obvladovanje besa, ki jih vodi priznan psiholog Buddy Rydell. Ko Dave nato ponovno pristane na sodišču, lahko izbira med ječo ali intenzivno terapijo pod Buddyjevim nadzorom. Ker noče za zapahe, ga tako čakajo Buddyjeve vse prej kot običajne metode dela.


Nalaganje
Nazaj na vrh