Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cvetna nedelja v umetnosti

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 03. 2024 / 07:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cvetna nedelja v umetnosti
Pietro Lorenzetti: Prihod v Jeruzalem (spodnja bazilika sv. Frančiška v Assisiju). FOTO: Wikipedia

Cvetna nedelja v umetnosti

Zanimivo je, da Jezusov zmagoslavni prihod v Jeruzalem, čeprav zaznamuje začetek velikega tedna, v krščanski umetnosti nikoli ni bil tako priljubljen kot kakšni drugi motivi.

Skozi zgodovino umetnosti najdemo nepregledno število del, ki upodabljajo denimo Jezusovo trpljenje: ta motiv so vedno znova uporabljali ne le veliki mojstri zahodne umetnosti, ampak tudi številni anonimni obrtniki, na platnu, v kiparstvu, na lesenih ploščah, v barvnem steklu in drugih zvrsteh.

Podobe Zveličarja, ki na osličku – živaljo, ki jo običajno povezujemo z mirom, kot nasprotje konja, ki predstavlja vojno - vstopa v Jeruzalem, so razmeroma redke.

Podobe Zveličarja, ki na osličku – živaljo, ki jo običajno povezujemo z mirom, kot nasprotje konja, ki predstavlja vojno - vstopa v Jeruzalem, so razmeroma redke. Čeprav so se tega motiva lotevali nekateri veliki mojstri, kot so Giotto, Pietro Lorenzetti in Enrique Simonet, prizor pogosteje najdemo med ikonami, grafikami in tiski, kot kaže spodnji izbor:Jezus prihaja v Jeruzalem, Giotto, 14. stoletje»Ko je prišel bliže in zagledal mesto, se je zjokal nad njim« (Lk 19, 41), E. Simonet, MDCCCXCIIJezus prihaja v Jeruzalem na osličku, J. F. Overbeck, 1849Assisi, Italija; Prihod v Jeruzalem, Pietro Lorenzetti, spodnja bazilika sv. FrančiškaPrihod Kristusa v Jeruzalem, Pietro Di Giovanni D'Ambrogio, 15. stoletje

Več na tej povezavi.

Nalaganje
Nazaj na vrh