Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragi Janez, bodi srečen, srčen in vesel Kristusov duhovnik! [FOTO, VIDEO]

Objava: 03. 07. 2022 / 19:32
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragi Janez, bodi srečen, srčen in vesel Kristusov duhovnik! [FOTO, VIDEO]
Slovesen novomašni sprevod v cerkev. FOTO: Bogomir Štefanič

Dragi Janez, bodi srečen, srčen in vesel Kristusov duhovnik! [FOTO, VIDEO]

Velik praznik v župniji Krka na Dolenjskem: danes je v domači župnijski cerkvi prvič nadvse slovesno maševal letošnji novomašnik Janez Meglen.


Naj bo začetek tega zapisa osebno obarvan. Ker je nova maša Janeza Meglena velik dogodek za celotno novomeško škofijo, saj v naslednjih najmanj šestih letih v novomeški stolnici ne bo novega mašniškega posvečenja, smo na pobudo kočevskega župnika Damjana Štiha župljani kočevske župnije (med njimi tudi Družinina poročevalca) danes peš poromali na Krko, kjer smo se udeležili novomašne slovesnosti. Med skoraj 40 kilometrov dolgo potjo smo molili za nove duhovne poklice in za novomašnika Janeza. Kočevski župnik je današnjemu slavljencu podaril dva rožna venca: z enim smo molili med današnjim romanjem, z drugim pa je župnik Damjan molil v Rogu, med roškimi mučenci. Romarji smo bili na poti deležni številnih milosti: med drugim smo v vasici Tisovec srečali prijazne domačine, ki so nam ponudili nadvse dobrodošlo osvežitev.

FOTO: Bogomir Štefanič

Romarske in številne druge niti od blizu in daleč so se slednjič v zgodnjem nedeljskem popoldnevu prepletle v lepo pripravljenem novomašnem slavju, ki so ga številni verniki spremljali v popolnoma napolnjeni župnijski cerkvi sv. Kozma in Damijana in v šotoru pred njo, skozi katerega se je vil liturgični sprevod v cerkev. Zbrane je globoko nagovorilo lepo pripravljeno bogoslužje, želje in misli mnogih pa je ubesedil novomašni pridigar dr. Jože Plut, kanonik in arhidiakon ljubljanske nadškofije, rojak iz doline Krke.

FOTO: Helena Adamič

V simbolno izjemno bogat nagovor je vpletel tudi želje in pričakovanja, ki jih je naslovil na novomašnika Janeza. Vedno naj prinaša mir, s pozdravom in držo, oznanjuje pa naj ne samo ljudem v cerkvi, temveč tudi drugim, ki jih v cerkvi več ali pa še ni. Pridigarjem nasvet glede oznanjevalne drže je jasen: »Bodi vesel in srčen oznanjevalec in ne preprečevalec, ki bi onemogočal vstop v Božje kraljestvo /…/ Oznanjaj veselo in oznanjaj evangelij – samo to. Od tebe Bog, Cerkev in božje ljudstvo pričakujejo, da jih boš posvečeval, jih vodil in oznanjal Božjo Besedo; da jim boš lomil evharistični kruh in kruh Besede. Na iznajdljiv in mnogovrsten način, vendar vedno Božjo Besedo.«

Blagoslavljaj! Blago govori, navdušeno, pristno in vedno blagoslavljaj! In veseli se, da si duhovnik, da lahko Bog po tebi dela čudovite stvari.

Naslednji nasveti: »Blagoslavljaj! Blago govori, navdušeno, pristno in vedno blagoslavljaj!« Nato: »In veseli se, da si duhovnik, da lahko Bog po tebi dela čudovite stvari.« In še: »Bodi srečen kot moški, kot Slovenec, kot katoličan, kot duhovnik. Ni razlogov, da ne bi bil srečen, zato, bodi srčen in vesel Kristusov duhovnik. In veseli se z delavci na žetvi, z dvainsedemdeseterimi in petdeseterimi. Kako lepo je, da imamo te sodelavce po župnijah in škofijah. Vključimo jih v delo za Božje kraljestvo. Nismo samo mi poklicani, čeprav poklicani na poseben način in posebno delo. Za vsakogar in za vse delo je dovolj 'prostora' in dovolj Božje milosti! Nismo mi gospodarji žetve! Gospodar žetve – Bog nas kliče na to delo. Zato s ponižno drznostjo odkrivaj skrivnostne Gospodove poti,« je svoj nagovor sklenil novomašni pridigar.

FOTO: Helena Adamič

Ob koncu lepo pripravljenega slavja je zbrane nagovoril tudi novomašnik Janez in se zahvalil vsem, ki so karkoli pripomogli k uresničitvi njegovega duhovniškega poklica in pri pripravi novomašnega slavja.


Med drugimi se je zahvalil očetu in mami za njun blagoslov, da je lahko »s pogumom in mirom v srcu stopil na pot duhovništva« in sorodnikom, ki so mu pomagali in podpirali novomašna prizadevanja, predvsem teti in botru za mašni plašč, čudovito delo sester karmeličank v Sori (plašč je v glavnem izvezla s. Agnes, ki je v zavetje karmelskega samostana stopila isto leto kot novomašnik Janez v semenišče).

Novomašnikova zahvala je bila namenjena številnim sodelavcem in podpornikom: od gasilcev, ki jim od nekdaj tudi sam s srcem pripada, do pevcem, ki so, okrepljeni z orkestrom, poskrbeli za odlično glasbeno plat bogoslužja; župljanom, ki so v pripravi na novo mašo okrepili nekdanje in stkali nove vezi; pritrkovalcev, krasilcem in čistilcem cerkve, liturgičnim sodelavcem, številnim duhovnikom na čelu z zaslužnim novomeškim škofom Andrejem Glavanom, ki so se udeležili nove maše, domačemu župniku Dejanu Pavlinu, ki gradbeno in duhovno prenavlja župnijo, ne nazadnje pa tudi romarjem, ki so na dan nove maše iz Kočevja, dan prej pa iz Novega mesta na Zaplaz peš romali z molitveno mislijo nanj.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh