Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova maša Janeza Meglena: v duhu poromajte z nami na Krko!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 07. 2022 / 03:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2022 / 03:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova maša Janeza Meglena: v duhu poromajte z nami na Krko!
Letošnji novomašniki (od leve proti desni): Tadej Pagon, Janez Meglen, Janez Pavel Šuštar in Rok Gregorčič. FOTO: Tatjana Splichal

Nova maša Janeza Meglena: v duhu poromajte z nami na Krko!

V treh župnijah po Sloveniji bo danes posebej slovesno: trije od štirih letošnjih novomašnikov bodo namreč prvič darovali sveto mašo: ob 10. uri jo bosta obhajala Rok Gregorčič v župniji Ljubljana-Šiška in Tadej Pagon v Bistrici pri Tržiču, ob 14. uri pa novomašno slavje pripravljajo v župniji Krka, kjer bo prvič maševal Janez Meglen. Janez Pavel Šuštar bo novo mašo v župniji Homec obhajal 10. julija.

Novomašnik Janez Meglen je svoje misli o lepoti in izzivih duhovniškega poklica podelil tudi v pogovoru za Družino, skupaj z zlatomašnikom, upokojenim novomeškim škofom Andrejem Glavanom, in župnikom v Raki in Studencu Boštjanom Goriškom.


Nova maša Janeza Meglena je velik dogodek za novomeško škofijo, saj v naslednjih najmanj šestih letih v novomeški stolnici ne bo novega mašniškega posvečenja. Na pobudo kočevskega župnika Damjana Štiha zato župljani kočevske župnije danes peš romamo na Krko, kjer se bomo udeležili novomašne slovesnosti, med potjo pa molimo za nove duhovne poklice predvsem v svoji škofiji. Izpred kočevskega župnišča smo krenili ob pol peti uri zjutraj. Naše neposredno javljanje lahko spremljate prek Facebook profila Družina - vsak dan s teboj.

Na Krko smo se letos odpravili že drugič: v letošnjem marcu smo okoli 35 kilometrov dolgo pot prehodili v molitvi za konec epidemije in mir v Ukrajini. Ker je takrat župnik Damjan tudi sam preboleval covid, se je tokrat odpravil na pot s toliko večjo gorečnostjo.

Janez Meglen. FOTO: Tatjana Splichal

Številne vezi s kočevsko župnijo

Po domačih krajih letošnjega novomašnika iz novomeške škofije smo spomladi romali tudi pod njegovim vodstvom: ker smo romarji zaradi bolezni župnika Damjana ostali brez svojega vodnika, je ta poskrbel za »domače« vodiče, ki so nas pospremili po gozdnih poteh proti našemu cilju. V spremstvu letošnjega novomašnika Janeza Meglena smo prehodili zadnji del poti, od Velikega Korinja do Krke.

Blaž Franko je mašniško posvečenje prejel 29. junija 2020 v novomeški stolnici, istega dne pa sta diakonsko posvečenje prejela Janez Meglen in lanski novomašnik Jakob Piletič. FOTO: Jože Potrpin

Ceremonjer današnje novomašne slovesnosti na Krki je duhovni pomočnik v župniji Kočevje Blaž Franko, kot kaplan pa je v Kočevju deloval tudi krški župnik Dejan Pavlin. Novomašni pridigar je župnijski upravitelj na Polici in vodja programskega sveta Družine Jože Plut.

Več sledi …

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh