Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojze Peterle snuje Zavezništvo krščanskih demokratov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 12. 2023 / 13:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2023 / 13:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lojze Peterle snuje Zavezništvo krščanskih demokratov
Lojze Peterle ustanavlja društvo Zavezništvo krščanskih demokratov. FOTO: Tatjana Splichal

Lojze Peterle snuje Zavezništvo krščanskih demokratov

Prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle snuje društvo Zavezništvo krščanskih demokratov. Korak v to smer bo tudi današnji slavnostni podpis dogovora o uporabi imena SKD, ki ga bo nanj prenesla pravna naslednica in lastnica znamke Slovenski krščanski demokrati, zunajparlamentarna SLS.

»Slovenija in EU sta pred prelomnimi časi. Ob spoznanju, da politični eksperimenti rušijo, namesto da bi gradili, je nujno večjo veljavo v politiki nameniti tradiciji, ki je prinesla in utrdila demokracijo, ter jo ponuditi na razpolago vsem, ki želijo z njeno pomočjo poiskati odgovore na ključne (nad)nacionalne izzive,« so zapisali v SLS.

SLS pozdravlja vzajemno izgradnjo Zavezništva SKD

V ta namen Slovenska ljudska stranka kot pravni naslednik in lastnik znamke Slovenski krščanski demokrati prenaša Lojzetu Peterletu uporabo imena SKD in hkrati pozdravlja vzajemno izgradnjo Zavezništva SKD, so še sporočili iz stranke pred današnjim (16.30) slavnostnim podpisom dogovora v ljubljanskem uHotelu.

Preseganje polarizacije in neokomunističnih teženj

Peterle je v pogovoru za Radio Ognjišče izpostavil, da se kriza slovenske politike nevarno poglablja, marsikaj ga skrbi tudi v EU, zato se mu zdi Zavezništvo krščanskih demokratov politična nujnost; iz pobude po njegovem lahko pride do nekaterih odgovorov, močnejši glas krščanskih demokratov pa bi lahko pomagal presegati polarizacijo in neokomunistične težnje.

Odprt pogovor o bistvenih vprašanjih prihodnosti

»Močnejši glas lahko dosežemo zgolj z združevanjem sil za nove skupne cilje. Prvi namen Zavezništva bo odprt pogovor o bistvenih vprašanjih prihodnosti Slovenije in Evrope. Zelo bom vesel, če bo iz tega potem prišlo do novih političnih zavez in sodelovanja,« je v radijskem pogovoru še izpostavil Peterle.

Ne ustanavlja nove stranke

Dodal je, da ne ustanavlja nove stranke, z odmrznitvijo imena SKD pa želi prispevati k povezovanju oziroma zavezništvu krščansko-demokratskih sil. Hkrati je vesel, da ime SKD – čeravno je bilo 20 let zamrznjeno – še vedno deluje pozitivno. Prenos imena lahko po njegovem pomeni spodbudo za nov političen razvoj.

Predsednik SLS Marko Balažic bo na Lojzeta Peterleta prenesel uporabo imena SKD na današnjem slavnostnem podpisu dogovora. FOTO: Tatjana Splichal

Preveč sulic in premalo dialoga

Kako pa Peterle gleda na dogajanje na slovenski desni sredini ta hip? »Zaenkrat vidim preveč sulic in premalo dialoga. Če hoče desnica ponovno prevzeti glavno odgovornost za Slovenijo, mora razviti v sodelovanje usmerjen dialog brez vnaprejšnjih pogojev. Ključno vprašanje je, kaj je prvo, ne pa, kdo je ali bi moral biti prvi,« je poudaril za Radio Ognjišče.

Angažiran zlasti kot predsednik VSO

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je v zadnjem obdobju družbeno angažiran zlasti kot predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in se je glasno in kritično odzival na dejanja in ukrepe trenutne vlade dr. Roberta Goloba, ki niza nizke udarce proti osamosvojitvi in osamosvojiteljem.

Virtualni namesto pravega muzeja osamosvojitve

Tako je bil zlasti oster do vladnega ukinjanja samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve in nacionalnega dneva spomine na žrtve komunističnega nasilja (17. maja), je pa kot odziv na te poteze (in kot zasilni nadomestek) vzniknila informativna spletna stran Osamosvojitev.si, nekakšen virtualni muzej slovenske osamosvojitve.

Odziv NSi

Napovedana ustanovitev društva Zavezništvo krščanskih demokratov je naletela na precej simpatij. Tudi mag. Matej Tonin, predsednik NSi, katere član je še vedno Peterle, je zapisal: »Lojze Peterle je sinonim za SKD. Podelitev dovoljenja za uporabo imena SKD s strani SLS človeku, ki je vse življenje dal za krščansko demokracijo, je pozitivna in partnerska. Razumem jo kot prispevek h krepitvi krščanske demokracije v Sloveniji.«

Nove generacije stari brandi prej odbijajo kot privlačijo

Med odzivi pa je bilo zaslediti tudi nekaj kritičnih besed. Ekonomist in nekdanji minister dr. Matej Lahovnik je tako zapisal: »Uporaba starega branda za nove volivce je kot propadel poskus prodaje koles Pony novi generaciji, kar je poskušalo Gorenje. Nove generacije stari brandi prej odbijajo kot privlačijo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh