Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peterle: »Zamisel o spomeniku osamosvojitve ni nova«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 05. 2023 / 06:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2023 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peterle: »Zamisel o spomeniku osamosvojitve ni nova«
Spomenik osamosvojitve bi nadomestil dosedanji spomenik revolucije na Trgu republike. FOTO: Tatjana Splichal

Peterle: »Zamisel o spomeniku osamosvojitve ni nova«

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan se je v govoru na petkovi slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike javno zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na ljubljanskem Trgu republike namesto dosedanjega spomenika revolucije oziroma, s Kučanovimi besedami, »spomenika, posvečenega nekemu drugemu pomembnemu času naše zgodovine, ki žal še vedno deli naš narod«.

Na besede in pobudo nekdanjega slovenskega predsednika se je včeraj odzval predsednik osamosvojitvene vlade in zdaj prvi mož Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle, ki je spomnil, da Kučan s to zamislijo ni bil prvi, in poudaril, da mora biti Trg republike posvečen vrednotam osamosvojitve in ničemur drugemu.

Spomenik revolucije ni simbol naše države

Peterle je že leta 2016, ob 25-letnici Slovenije, takratnemu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju predlagal postavitev spomenika osamosvojitve in ob tem, kakor že večkrat prej in tudi pozneje, podčrtal, da spomenik revolucije, ki simbolizira nasilen prevzem oblasti, na Trgu republike ni simbol naše države, ki se je ravno od tega poslovila z osamosvojitvijo.

Novi spomenik bo moral povezovati

Peterle se, kot je poročala STA, s Kučanom strinja, da nas je »prejšnji čas s simbolom, ki ga imamo na Trgu republike, razdelil, novi spomenik pa bi moral povezovati«. Strinjata se tudi, da »ne moremo imeti pod vsako vlado drugačnega Trga republike z drugačnimi spomeniki, kot tudi ne moremo imeti pod vsako oblastjo drugačnega muzeja slovenske osamosvojitve«.

Tudi v Park Sveta Evrope spomeniki revolucije ne sodijo

»Želim si, da bi bile tako pomembne stvari, kot je spomenik osamosvojitvi, zadeva nacionalnega soglasja,« poudarja Lojze Peterle in spodbuja začetek pogovora o tem, kako priti do tega spomenika. Po njegovem bi bilo dobro to storiti z zakonom, ki bi opredelil namen. Poudaril je še, da je treba razmisliti tudi o primernih spomenikih v Parku Sveta Evrope, kamor »spomeniki revolucije tudi ne sodijo«.

Strah pred resnico

Kot je še dejal Peterle, se mora z Milanom Kučanom strinjati, saj se sicer ne bi strinjal sam s seboj. Pripravljen je tudi sodelovati v pogovorih, »se pa ničemur ne priključujem, ker sem to isto že tudi sam predlagal,« je jasen. Na Kučanovo pobudo pa se je že odzval tudi prvi mož SDS in prejšnji predsednik vlade Janez Janša z zapisom »Strah pred resnico« na družbenih omrežjih.

V družbi Rusije in Belorusije

»Namesto Muzeja strahot komunističnega režima (imajo ga vse bivše komunistične države z izjemo Slovenije, Rusije in Belorusije) smo dobili le nepomenski spomenik v obliki dveh praznih betonskih blokov v zakotju Kongresnega trga. Ponosni nasledniki totalitarnega režima namreč nočejo resnice. Nočejo prostora, kjer bi bila predstavljena,« je zapis začel Janša.

Muzej bi nadomestili s spomenikom

Po njegovem zdaj poskušajo podobno z osamosvojitvijo: ukinili so muzej, ker nočejo prostora, v katerem se nove generacije lahko seznanijo z resnico o osamosvojitvi, ker ta ni bila njihova intimna opcija in ker so rovarili proti njej celo med vojno za Slovenijo; in zdaj bi muzej nadomestili s spomenikom.

Kdo pri zdravi pameti verjame?

»Na istem mestu, kjer je spomenik krvavi revoluciji in zločinom. S spomenikom, ki bi bil prazen kot tista dva stebra v zakotju Kongresnega trga. Kdo pri zdravi pameti verjame, da je lahko nekdo, ki je ukinil muzej slovenske osamosvojitve, iskreno za polno pomenski spomenik tej isti osamosvojitvi?« je zapis zaključil Janez Janša.

Nalaganje
Nazaj na vrh