Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni praznik ob dnevu Rudolfa Maistra

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 11. 2023 / 08:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni praznik ob dnevu Rudolfa Maistra
Spomenik Rudolfa Maistra v Mariboru. FOTO: Ivo Žajdela

Državni praznik ob dnevu Rudolfa Maistra

V Sloveniji danes obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. 23. novembra 1918 je namreč general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Osrednja državna proslava je bila sinoči v Mariboru.

Na osrednji državni proslavi na predvečer praznika v Mariboru je podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec v slavnostnem govoru dejal, da je Maister Slovencem dal pomembno lekcijo: »Svoje majhnosti se nam ni treba bati. Še manj se je sramovati. Kadar smo zmožni stopiti za skupne cilje, naj spomnim le na avgustovske poplave, nam noben izziv ne bo pretežek.«

Vloga Maistrove žene Marije

Nadaljeval je, da je predvsem »od nas samih, od tega, ali bomo znali biti preudarni, povezovalni, in ne razdiralni, odvisno, ali nas bodo preizkušnje potokle - ali pa okrepile«. Podčrtal je tudi pomen Maistrove žene Marije, ki je s humanitarnim delom v Mariboru pomagala revnim, kot predsednica Mariborskega ženskega društva pa zahtevala volilno pravico za ženske.

Pesnik, slikar in ljubitelj knjig

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig, spominja STA.

Vlada je leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

»Zato naj bo leto 2024, ki ga je vlada razglasila za leto generala Maistra, leto, ko si bomo, po zgledu generala Maistra, drznili krizam, ki nas obdajajo, pogledati v oči, ter se spomnili, da smo, kadar se povežemo, nepremagljivi«, je še dodal Mesec.

Slovesnosti tudi danes

Generalu Maistru in njegovim borcem se bodo danes poklonili tudi v rojstnem Kamniku in v Kranju, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec pa bo popoldne z delegacijo položil venec k Maistrovemu spomeniku pred ministrstvom za obrambo v Ljubljani.

O vlogi Maistra tudi na Poljskem

Vojaški muzej Slovenske vojske je v sodelovanju z Zvezo društev generala Maistra in Narodnim muzejem v Przemyslu na Poljskem postavil razstavo o generalu Rudolfu Maistru, ki sta jo v prostorih muzeja odprla veleposlanik Republike Slovenije na Poljskem mag. Bojan Pograjc in direktor poljskega narodnega muzeja Jan Jarosz. Več o tem lahko preberete tukaj.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh