Zapri
Iskanje

Rudolf Maister – vizionar in zaveden Slovenec

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 11. 2022 / 12:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 12:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Rudolf Maister – vizionar in zaveden Slovenec

Rudolf Maister – vizionar in zaveden Slovenec
Počastitev praznika v Predsedniški palači. FOTO: Twitter Borut Pahor
V počastitev današnjega državnega praznika Rudolfa Maistra po vsej državi potekajo številne slovesnosti. Na današnji leta 1918 je namreč general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Danes so tako na stežaj odprli tudi vrata Predsedniške palače, v kateri je ob današnjem prazniku zbrane dopoldne nagovorila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. Osrednja proslava pa je bila že sinoči v Žireh, na kateri je bil slavnostni govornik odhajajoči predsednik države Borut Pahor.

Maistrove odločitve utemeljujejo samostojno slovensko državo

Na predvečer praznika je v Žireh zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor in med drugim dejal, da »Maistrovi vojaški in politični dosežki neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo. Brez njegovih hrabrih odločitev bi prav mogoče Slovenci po prvi svetovni vojni in sicer ostali brez Štajerske«.

Predsednik Pahor in predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. FOTO: Neboljša Tejić/STA

Zgled pogumnega vizionarja

Poudaril je, da bi bili brez njih ozemeljsko prikrajšani. Njemu in njegovim borcem gre zasluga, tako Pahor, da smo Slovenci v nemirnem dvajsetem stoletju zaokrožili ozemeljsko celovitost Slovenije, naposled kot samostojne in neodvisne države. »Rudolf Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja, velike narodno zavedne osebnosti, intelektualca, častnika in kulturnika, ki se ni bal izpostaviti za visoke cilje slovenstva, kot jih je tedaj odlično razumel.«

Ne vemo, kakšna bo prihodnost

Pahor je zbrane opomnil, da ne vemo, kakšna bo prihodnost. »Če bi se proti naši volji zgodilo karkoli takega, kar nas bi utegnilo ogrožati kot narod in državo, ne smemo za nobeno ceno iti eden proti drugemu, temveč edino eden z drugim, skupaj. Slovenska sprava in edinost sta v tem smislu življenjskega pomena.«

Borut Pahor: Za nobeno ceno ne smemo iti eden proti drugemu. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Država ni samoumevna 

Kot je še dejal, ničesar ne smemo imeti za samoumevno, niti naše lastne države ne in ne Evropske unije kot naše širše domovine. »Eno in drugo ni popolno in brez napak, vendar je nekaj najboljšega, kar se je Slovencem v zgodovini zgodilo. Zato moramo paziti na oboje, na Evropsko unijo in zlasti na našo državo, ki je za naš obstoj ultimativnega pomena.«

V zaključku je podčrtal, da ima Slovenija ima vse možnosti za slavno prihodnost. »Dokler bo obstajal med nami iskren občutek, da se ne glede na razlike, razhajanja, nestrinjanja in celo zamere lahko vedno zanesemo na drugega, ni v prihodnosti nič takega, kar bi moralo zbujati strah,« je zaključil odhajajoči predsednik države.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close