Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako pravilno izobesiti slovensko zastavo?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 06. 2023 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2023 / 17:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako pravilno izobesiti slovensko zastavo?
Nadvse je pomembno, da zastava ne manjka med praznovanjem dneva državnosti, ki je največji slovenski praznik. FOTO: Tatjana Splichal

Kako pravilno izobesiti slovensko zastavo?

Pred vrati je največji slovenski državni praznik, dan državnosti, ko se še posebej spodobi izobesiti slovensko zastavo.

A ko je treba to storiti, se hitro lahko znajdemo v zadregi in zagati. Celo zakonsko je določeno, kako pravilno izobesiti slovensko zastavo, v čemer smo Slovenci dokaj uspešni. Še bolj pa bomo, če bomo upoštevali nasvete Aleksandra Hribovška, heraldika in predsednika društva Heraldica Slovenica, ki je osnovna »pravila igre« za spletno Družino razložil enostavno in razumljivo.

Zastave nikoli ne izobešamo brez droga

Kako torej pravilno izobesiti zastavo Slovenije? Najprej moramo določiti mesto in namestitev, pojasnjuje Aleksander Hribovšek. Gre bodisi za samostojen navpični drog ali pa stenski. Zastave nikoli ne izobešamo brez droga.

Če so drogovi trije, je zastava Slovenije osrednja. FOTO: Tatjana Splichal

Širina zastave naj bo ena petina višine droga

»Če imamo samostojnega, je navadno najlepša velikost zastave v razmerju z višino droga naslednja: širina zastave naj bo ena petina (1/5) višine droga. To lahko v praksi pomeni: če je višina droga 5 metrov, je širina zastave Slovenije 1 meter, dolžina pa 2 metra, ker je zastava uzakonjena v razmerju stranic 1:2,« poudarja sogovornik.

Zastava v velikosti 1 x 2 metra na drogu, dolgem 2,5 metra

Če pa imamo drog nameščen na steno, moramo biti pozorni na dolžino diagonale zastave, da ta ni večja od dolžine droga in se ne zapleta še na ostale ovire v bližini. Lepa praksa na hišah, tako Hribovšek, je zastava v velikosti 1 x 2 metra na drogu, dolgem 2,5 metra.

Zastavo vedno nameščamo na drog tako, da si barve na zastavi sledijo od vrha navzdol po naslednjem redu: bela, modra in rdeča. FOTO: Tatjana Splichal

Izobesimo jo dan pred praznikom in snamemo dan po prazniku

»Zastavo Slovenije imamo lahko izobešeno vse leto ali pa jo namestimo po lastnih željah. Še najbolj tradicionalno jo izobešamo ob državnih praznikih, navadno dan pred praznikom, snamemo pa dan po prazniku. Nadvse je pomembno, da zastava ne manjka med praznovanjem dneva državnosti, ki je največji slovenski praznik,« opozarja Hribovšek.

Grb je vedno v bližini droga

Zastavo, nadaljuje, vedno nameščamo na drog tako, da si barve na zastavi sledijo od vrha navzdol po naslednjem redu: bela, modra in rdeča. Grb je vedno v bližini droga. Zastave nikoli ne nameščamo tako, da je ob drogu bela ali rdeča barvna proga.

Če so drogovi trije, je zastava Slovenije osrednja

»Če imamo več drogov, je zastava Slovenije vedno na častnem mestu, ne glede na to, katere zastave so poleg. Če sta dva drogova, je zastava Slovenije na levi; če so drogovi trije, je zastava Slovenije osrednja; če so drogovi štirje ali več, je zastava Slovenije zopet na levi ali na čelu kolone,« razloži sogovornik.

Aleksander Hribovšek, heraldik in predsednik društva Heraldica Slovenica. FOTO: osebni arhiv

Dovoljeno tudi izobešanje več kot ene zastave na drog

Dovoljeno je tudi izobešanje več kot ene zastave na drog in zastava Slovenije, če je med njimi, je na vrhu, vendar pod njo ne sme biti tuje državne zastave, še dodaja Aleksander Hribovšek.

Nikoli zastave Slovenije ne prilagajamo ostalim zastavam

»Zastava Slovenije ima razmerje med širino in dolžino ena proti dve (1:2). Če jo v Sloveniji izobesimo skupaj z drugimi zastavami in jim želimo izenačiti dolžine, se vse prilagodijo razmerju zastave Slovenije. Nikoli zastave Slovenije ne prilagajamo ostalim zastavam,« zaključi predsednik Heraldice Slovenije. Še več napotkov o pravilnem izobešanju zastave pa je TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh