Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tajvan: srečanje Pelosijeve in Ingvenove razdražilo Peking

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2022 / 10:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tajvan: srečanje Pelosijeve in Ingvenove razdražilo Peking
Pelosijeva se je srečala tudi s podpredsednikom tajvanskega parlamenta Caj Či-Čangom. FOTO: Twitter/Nancy Pelosi

Tajvan: srečanje Pelosijeve in Ingvenove razdražilo Peking

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi se je med obiskom na Tajvanu srečala s tamkajšnjo predsednico Caj Ingven, Kitajska pa je potezo ameriške politike ostro obsodila.

Pelosijeva, v zadnjih 25 letih najvišja ameriška političarka na obisku na tem azijskem otoku, je izjavila, da je njena delegacija pripotovala v »nedvoumen dokaz«, da ZDA Tajvana »ne bodo zapustile«, poroča britanski BBC. Kitajska je pred tem dejala, da bodo Združene države Amerike za obisk Pelosijeve na Tajvanu »plačale visoko ceno«.

Tajvan ima sicer lastno politično upravo, vendar ga Kitajska vidi kot odcepljeno provinco, s katero se bo sčasoma znova združila.

ZDA vztraja pri podpori Tajvanu

Pelosijeva je po poročanju tajvanskih medijev ob obisku na otoku ponovila ameriško obljubo izpred triinštirideset let, da bo »Amerika vedno stala ob strani Tajvanu … danes je naša delegacija prišla na Tajvan, ker želimo nedvoumno pojasniti, da ne bomo opustili naše zavezanosti Tajvanu«. Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa se je ob tem sklicevala na zakon o odnosih s Tajvanom.

ZDA sicer spoštujejo politiko »ene Kitajske«, ki je temelj diplomatskih odnosov med državama in priznava le eno kitajsko vlado, ter imajo uradne vezi vzpostavljene s Pekingom in ne s Tajvanom.

Tajvan je v zadnjih letih postal še eno od žarišč zaostrenih napetosti in ostre retorike med Washingtonom in Pekingom, Združene države Amerike pa glede tega vprašanja hodijo po diplomatski vrvi.

ZDA sicer spoštujejo politiko »ene Kitajske«, ki je temelj diplomatskih odnosov med državama in priznava le eno kitajsko vlado, ter imajo uradne vezi vzpostavljene s Pekingom in ne s Tajvanom. Kljub temu z otokom vzdržujejo »trdne neuradne« odnose, kar med drugim vključuje prodajo orožja Tajvanu za lastno obrambo.

Pelosijeva z delegacijo ob prihodu na Tajvan. FOTO: Twitter/Nancy Pelosi

Demokracija ali avtokracija?

Po mnenju Pekinga je tokratni obisk Pelosijeve še en močan znak podpore Tajvanu. Bela hiša je obisku sicer odkrito nasprotovala: po besedah predsednika Joeja Bidna je vojska ocenila, da obisk »ni dobra zamisel«.

Nancy Pelosi je med srečanjem s predsednico Cajevo v predsedniškem uradu Tajvan označila kot »navdih za vse svobodoljubne ljudi« in dejala: »Svet se sooča z izbiro med demokracijo in avtokracijo. Odločitev Amerike, da ohrani demokracijo na Tajvanu, ostaja neomajna.«

Tajvan se trenutno sooča z namerno povečanimi vojaškimi grožnjami, vendar se ne bo umaknil.

Tudi Cajeva je pohvalila partnerstvo med obema državama in dejala, da Tajvan ostaja »zaupanja vreden in zanesljiv partner ZDA«. Kot je dodala, se Tajvan trenutno sooča »z namerno povečanimi vojaškimi grožnjami«, vendar se po njenih besedah »ne bodo umaknili, temveč bodo storili vse, kar je potrebno, da okrepijo svoje samoobrambne zmogljivosti«.

Pelosijeva se bo danes predvidoma sestala še s skupino aktivistov za človekove pravice, srečala pa se je tudi s podpredsednikom tajvanskega parlamenta Caj Či-Čangom in nagovorila parlament v Tajpeju.

Kitajska razdražena

Kitajska kot odgovor na obisk Pelosijeve medtem v morju blizu Tajvana izvaja vojaške vaje, kar so v Tajpeju označili kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil Združenih narodov. Peking obisk visoke predstavnice ameriške politike na Tajvanu obsoja kot »izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu« ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj.

Washington zaradi obiska Pelosijeve po navedbah STA pričakuje tudi dolgoročnejši odziv Pekinga ter poleg vojaških še gospodarske ukrepe, saj je Peking je v teh dneh že prepovedal uvoz nekaterih izdelkov iz Tajvana, med drugim citrusov, nekaterih vrst rib, piškotov in pesak. Kitajska je sicer najpomembnejša trgovinska partnerica Tajvana: z otoka na Kitajsko potuje skoraj tretjina tajvanskega izvoza.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh