Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nancy Pelosi prispela na Tajvan

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 08. 2022 / 17:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 19:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nancy Pelosi prispela na Tajvan
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. FOTO: Wikipedia

Nancy Pelosi prispela na Tajvan

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes pristala na Tajvanu.

Z obiskom v tej otoški državi se je zoperstavila nasprotovanju in grožnjam kitajskih oblasti ter znova poudarila neomajno zavezanost in podporo ZDA demokraciji na Tajvanu, zaradi omenjene poteze ameriške vlade pa so se okrepile napetosti med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, poroča STA.

Pelosijeva je najvišja predstavnica ameriške politike, ki je prispela na Tajvan, odkar je leta 1997 otok obiskal njen predhodnik Newt Gingrich.

Pelosijeva je z letalom Boeing C-40, ki ga upravlja ameriška vojska, priletela na letališče Songshan v Tajpeju, ob prihodu pa jo je pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu. Po navedbah britanskega BBC-ja naj bi Pelosijevo odpeljali v hotel Grand Hyatt v Tajpeju, kjer bo prenočila, pred hotelom pa trenutno protestira skupina, ki je naklonjena Kitajski in nasprotuje njenemu obisku. Nekateri protestniki so v rokah držali transparente z napisom »Pojdi domov, vojni hujskač«.

Pelosijeva je najvišja predstavnica ameriške politike, ki je prispela na Tajvan, odkar je leta 1997 otok obiskal njen predhodnik Newt Gingrich. Kot poročajo tajvanski mediji, se bo Pelosijeva jutri zjutraj sestala s tajvansko predsednico Caj Ingven, nato pa bo obiskala tajvanski parlament in popoldne obiskala muzej človekovih pravic.

ZDA bodo nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov.

Pelosijeva je po prihodu na otok na družbenem omrežju Twitter zapisala, da »obisk naše kongresne delegacije na Tajvanu izraža ameriško neomajno zavezo podpori njegove živahne demokracije«. 82-letna demokratka iz Kalifornije je odločna podpornica Tajvana in že vso svojo politično kariero kritično ocenjuje odnos Kitajske do človekovih pravic.

Pred obiskom na Tajvanu je Pelosijeva zatrdila, da njena poteza ne spreminja uradne politike ZDA do »ene Kitajske«, kar pomeni, da ne priznava Tajvana kot neodvisne države, vendar po drugi strani demokratičnemu otoku zagotavlja pomoč pri obrambi v primeru poskusa kitajske vlade, da si ga podredi na silo.

Predsednik ZDA Joe Biden nad potezo predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa ni pretirano navdušen.

Kot še poročajo mediji, predsednik ZDA Joe Biden nad potezo predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa ni pretirano navdušen, vendar nima pristojnosti, da bi ukazoval ločeni veji oblasti. Za varnost Pelosijeve bo morala poskrbeti vojska.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking danes znova sporočil, da bodo »nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov«.

Odziv Kitajske: napoved »usmerjenih vojaških ukrepov«

Kitajska je obisk Pelosijeve v Tajpeju obsodila kot »izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu« in v odgovor na obisk napovedala »usmerjene vojaške ukrepe«. Že danes naj bi začela  obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana:  s kitajskega obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo od danes do nedelje izvedli več manevrov s strelskimi vajami na šestih morskih območjih okoli otoka. 

Po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva Washington »nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske« ter spodbuja tajvanske separatistične težnje. V Pekingu dodajajo, da so »te poteze kot igra z ognjem izjemno nevarne«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh