Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo se bo opekel pri vprašanju Tajvana?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 07. 2022 / 11:34
Oznake: Predsednik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo se bo opekel pri vprašanju Tajvana?
Na Tajvanu živi približno 23 milijonov ljudi. FOTO: Wikipedia

Kdo se bo opekel pri vprašanju Tajvana?

Voditelja ZDA in Kitajske sta med četrtkovim telefonskim pogovorom, ki je trajal več kot dve uri, drug drugega opozorila glede politike do Tajvana. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da se ameriška politika do Tajvana ni spremenila in da ZDA ostro nasprotujejo kakršnim koli enostranskim potezam za spremembo statusa otoka. Kitajski predsednik Ši Džinping pa je Bidnu rekel, naj Washington spoštuje načelo ene Kitajske in ga opozoril, da »kdor se igra z ognjem, se bo opekel«.

Napetosti glede Tajvana so se povečale zaradi govoric, da naj bi ga obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. State Department trdi, da Pelosijeva ni napovedala nobenega potovanja, Kitajska pa je opozorila na »resne posledice«, če bi ga dejansko obiskala. To bi bil najvišji ameriški politični obisk po letu 1997.

Pogovor »neposreden« in »iskren«

Med četrtkovim telefonskim klicem sta Biden in gospod Ši razpravljala tudi o morebitnem srečanju iz oči v oči, je po poročanju britanskega BBC-ja dejal visoki uradnik Bidnove administracije in dvostranski pogovor opisal kot »neposreden« in »iskren«. Ko je bil Biden podpredsednik ZDA, sta se sicer srečala na ameriških tleh leta 2015.

ZDA diplomatsko ne priznavajo Tajvana 

Kitajska vidi Tajvan kot odcepljeno provinco, ki mora postati del države – in ni izključila morebitne uporabe sile, da bi to dosegla. V skladu s politiko ene Kitajske Washington diplomatsko ne priznava Tajpeja. A ZDA kljub temu prodajajo orožje demokratično samoupravnemu otoku, da se lahko brani.

Pogovori tudi o drugih vprašanjih

Bela hiša je sporočila, da so bila na mizi poleg Tajvana tudi druga vprašanja, vključno s podnebnimi spremembami in zdravstveno varnostjo. Bidnova administracija je razmišljala, ali naj odpravi carine iz obdobja Trumpa na kitajski uvoz, pri čemer je trdila, da bi taka poteza lahko ublažila naraščajočo inflacijo v ZDA, a o tem vprašanju nista razpravljala.

Mnogi skupni interesi

Bela hiša je v kratkem povzetku sporočila, da je to del prizadevanj za »odgovorno obvladovanje razlik« in sodelovanje na področjih, kjer »interesi ujemajo«. V Pekingu pa so po pogovoru dejali, da se mnogi njihovi interesi ujemajo. Za poslabšanje odnosov so na Kitajskem okrivili ZDA, saj po njihovem mnenju Bidnova administracija nanje gleda kot na »primarnega tekmeca« in kot »najresnejši dolgoročni izziv« Washingtona.

Kupi v trgovini

Sonetni venec v kitajskem prevodu
Poezija
10,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh