Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: obhajilo za Pelosijevo ni presenečenje, temveč znanilo?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 06. 2022 / 17:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: obhajilo za Pelosijevo ni presenečenje, temveč znanilo?
Nancy Pelosi z možem Paulom med včerajšnjim srečanjem s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Vatikan: obhajilo za Pelosijevo ni presenečenje, temveč znanilo?

Včerajšnjega slovesnega bogoslužja s papežem Frančiškom ob prazniku rimskih zavetnikov, apostolov Petra in Pavla, se je v baziliki sv. Petra z možem Paulom udeležila tudi ameriška demokratska političarka Nancy Pelosi.

Na fotografijah z bogoslužja je videti predsednico predstavniškega doma, ki sedi v eni od klopi v baziliki, rezervirani za diplomate, po navedbah očividcev pa je Pelosijeva prejela tudi sveto obhajilo - iz rok neimenovanega duhovnika, ki je somaševal med včerajšnjo slovesnostjo. Poteza v resnici ni nikogar presenetila, poroča spletni portal Crux.

Nadškof San Francisca, Salvatore Cordileone, je 82-letni političarki pred mesecem dni prepovedal prejemanje svetega obhajila zaradi njenega liberalnega stališča do vprašanja splava. 

Dogodek kljub temu ni ostal brez polemik in je sprožil živahne razprave na družbenih omrežjih: pred mesecem dni je namreč nadškof San Francisca, Salvatore Cordileone, 82-letni političarki prepovedal prejemanje svetega obhajila zaradi njenega liberalnega stališča do vprašanja splava. Vsem duhovnikom v svoji škofiji je naročil, naj Pelosijevi odrečejo udeležbo pri prejemu evharistije. Več Cordileonejevih duhovnikov je njegov predlog podprlo, nadškofova zahteva pa ne sega onkraj meja njegove škofije.

Ni znano, ali se je duhovnik v baziliki sv. Petra zavedal, koga ima pred seboj, ko je delil obhajilo. Čeprav papež Frančišek – enako kot nadškof Cordileone - velja za odločnega nasprotnika splava, se ne strinja s prepovedjo prejemanja evharistije za katoličane z liberalnimi stališči. »Obhajilo ni nagrada za popolne kristjane,« je dejal jeseni 2021 na povratnem letu iz Bratislave v Rim, pač pa je »dar«.

»Prepoved v San Franciscu, dobrodošlica v Rimu«

Pelosijeva se je včerajšnjega slovesnega bogoslužja udeležila skupaj s svojo družino, ki trenutno počitnikuje v italijanski prestolnici. Pred sveto mašo se je ameriška političarka srečala s papežem Frančiškom in naj bi prejela tudi njegov blagoslov, še poroča Crux.

Kako naj se Katoliška cerkev odzove na pripadnike svoje črede na vodilnih političnih položajih, ki se upirajo cerkvenemu nauku?

Po mnenju vatikanista Johna Allena bi lahko nasprotje med »prepovedjo v San Franciscu« in »dobrodošlico v Rimu« pomenilo še en preobrat v nenehnih napetostih v Združenih državah ter med ZDA in Rimom glede tega, »kako naj se Katoliška cerkev odzove na pripadnike svoje črede na vodilnih političnih položajih, ki se upirajo cerkvenemu nauku, kar je še posebej pereče po razsodbi vrhovnega sodišča Dobbs proti Jacksonu, ki je razveljavilo razsodbo Roe proti Wadu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh