Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: nadškof političarki Pelosijevi odrekel prejemanje obhajila

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 05. 2022 / 15:56
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 16:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: nadškof političarki Pelosijevi odrekel prejemanje obhajila
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. FOTO: Wikipedia

ZDA: nadškof političarki Pelosijevi odrekel prejemanje obhajila

V Združenih državah Amerike že nekaj dni buri duhove odločitev Salvatoreja Cordileoneja, nadškofa San Francisca, ki je predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi zaradi njenega stališča do splava prepovedal prejemanje svetega obhajila.

Vsem duhovnikom v svoji škofiji je naročil, naj političarki, ki se sicer izreka za katoličanko in obiskuje katoliška bogoslužja, odrečejo sodelovanje pri evharistiji, poročanje ameriških medijev povzema avstrijski Kathpress. Na spletni strani nadškofije San Francisco je nadškof objavil pismo z ustreznimi navodili in pojasnili, zaradi številnih obiskov pa se je spletna stran minuli konec tedna začasno »sesedla«.

Katoliška zakonodajalka, ki podpira splav, čeprav dobro pozna nauk Katoliške cerkve, očitno hudo greši.

»Katoliška zakonodajalka, ki podpira splav, čeprav dobro pozna nauk Katoliške cerkve, očitno hudo greši,« je nadškof zapisal v omenjenem pismu. Kanonsko pravo za tak prekršek določa, da grešnik ne sme več prejemati svetega obhajila. Šele ko se bo 82-letna demokratka javno distancirala od svojega stališča o splavu in opravila spoved, ji bo znova dovoljeno prejemati sveto obhajilo, tako nadškof Cordileone.

Nadškof San Francisca je prek družbenega omrežja Twitter dodal, da se je s Pelosijevo večkrat poskušal pogovoriti, vendar vedno brez uspeha. Njeno vedenje je »sramotno«, z njim pa je povzročila »veliko škodo« in tvegala svoje lastno zveličanje. Nadškof je zatrdil, da je njegova odločitev »izključno pastoralno in ne politične narave«, poroča spletni portal National Catholic Register. Pelosijeva ostaja »naša sestra v Kristusu«, nadškof pa jo občuduje, kot je zapisal, zaradi njene predanosti prikrajšanim in pomoči potrebnim.

Več škofov v Združenih državah Amerike je izrazilo podporo odločitvi svojega kolega iz San Francisca.

Nekateri člani Škofovske konference ZDA postavljajo zaščito nerojenega življenja nad številne druge politične vidike, kot je recimo vprašanje migracij. V skladu s kanonskim pravom so katoličani kazensko odgovorni svojemu krajevnemu škofu. Pelosijeva ima sicer hišo v San Franciscu, vendar večino časa preživi v Washingtonu. Washingtonsko nadškofijo vodi Wilton Gregory, ki pa je v preteklosti že večkrat izjavil, da nima težav z obhajanjem predsednika Joeja Bidna, ki je prav tako katoličan, s strani Cerkve pa je tudi deležen odločne kritike zaradi odločitev svoje administracije o splavu.

Nadškof San Francisca Salvatore Cordileone. FOTO: Twitter

Urad Pelosijeve zaenkrat še uradno komentiral odločitve nadškofa Cordileoneja, več škofov v ZDA pa je izrazilo podporo dejanju svojega kolega. James Conley iz Lincolna je spregovoril o »pogumnem pastoralnem koraku«: Cordileone po njegovih besedah deluje kot »pastir s Kristusovim srcem«. Škof Michael Barber iz Oaklanda je izrazil podobna čustva in pohvalil svojega kolega iz San Francisca za njegovo »junaško in sočutno« stališče glede zaščite človeškega življenja.

Po mnenju Vatikana pa ne smemo ustvariti »napačnega vtisa, da sta splav in evtanazija edina resna problema katoliškega moralnega in družbenega nauka«.

Že lani je okoli 300 članov Katoliške škofovske konference ZDA dolgo in kontroverzno razpravljalo o tem, ali ameriški predsednik Biden kljub svojemu liberalnemu stališču do vprašanja splava sme prejemati sveto obhajilo. Poznejši dokument na to temo je bil na koncu precej nedoločen, potrdil je le temeljno zavračanje splava s strani cerkvenega učiteljstva.

Iz Vatikana je bilo pred tem slišati precej negativen odnos do različnih načinov temeljnega zavračanja prejemanja svetega obhajila za ameriške politike, ki podpirajo splav. Ne smemo namreč ustvariti »napačnega« vtisa, da sta splav in evtanazija edina resna problema katoliškega moralnega in družbenega nauka, kot je prefekt Kongregacije za nauk vere Luis Ladaria zapisal v sporočilu ameriškim škofom lansko poletje. Papež Frančišek je nato v Vatikanu sprejel predsednika ZDA Joeja Bidna, pa tudi Pelosijevo, ter na enem od svojih potovanj izjavil, da evharistija ni »nagrada za popolne katoličane«. Kljub temu je sprejemanje splava »kot sprejemanje vsakdanjih umorov« - navedek, na katerega se v svoji sedanji izjavi sklicuje tudi nadškof Cordileone.

Katoličani v ZDA predstavljajo največjo posamezno veroizpoved.

Joe Biden je po Johnu F. Kennedyju drugi katoliški predsednik Združenih držav Amerike; katoličani so največja posamezna veroizpoved v državi. Že leta 2004 so ameriški škofje glasovali o pripustitvi visokega politika k obhajilu: takrat je šlo za predsedniško kandidaturo katoliškega demokrata Johna Kerryja, ki je zastopal liberalna stališča; izid glasovanja je bil 183 proti 6 v prid Kerryju.

V zadnjem času so različne zvezne države, v katerih vladajo republikanci, sprejele strožje zakone o splavu. Pobude računajo na prelomno sodbo vrhovnega sodišča, ki naj bi bila sprejeta v letošnjem poletju. Na vrhovnem sodišču Združenih držav Amerike se obeta sprememba temeljne sodbe »Roe proti Wade« iz leta 1973, v skladu s katero so splavi večinoma zasebna zadeva. Če bo vrhovno sodišče to sodbo razveljavilo, bodo posamezne zvezne države dobile pooblastila za sprejemanje lastnih, strožjih predpisov.

Nalaganje
Nazaj na vrh