Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stiske ameriških staršev zaradi pomanjkanja mlečne formule

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 23. 05. 2022 / 12:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stiske ameriških staršev zaradi pomanjkanja mlečne formule
Številni starši so se zaradi pomanjkanja hrane za dojenčke znašli v stiski. FOTO: Unsplash

Stiske ameriških staršev zaradi pomanjkanja mlečne formule

V ZDA se že več tednov spopadajo s pomanjkanjem hrane za dojenčke oz. mlečne formule, zaradi česar so v New Yorku že razglasili izredne razmere, pomoč pa prihaja tudi iz Nemčije. Na pomoč mamicam v stiski prihajajo tudi donatorke.

Iskanje mlečnega nadomestka ali mleka v prahu je za starše ameriških dojenčkov v zadnjih tednih postalo pravi izziv. Trgovske police so dobesedno prazne. Newyorška mestna uprava poroča, da na nacionalni ravni več kot 40 odstotkov velikih maloprodajnih trgovin na svojih policah nima mlečnega nadomestka.

Eksplozija cen

Pretekli teden je bila na trgu dostopna zgolj polovica količine v primerjavi s tednom prej. Skladno s tem so cene dobesedno eksplodirale, v tednu dni je cena paketa s 40 dolarjev zrasla na 245 in več (s 37 na 230 evrov).

Stiske staršev so velike, mnogi so pod stresom, nekateri jezni na neaktivnost vlade, tretji povsem obupani. Po družbenih omrežjih se vrstijo objave fotografij praznih trgovskih polic.

Do krize s pomanjkanjem mlečne formule se je prišlo zaradi težav v svetovni dobavni verigi, hkrati pa tudi zaradi zapletov v proizvodnem obratu v Michiganu, ki je v lasti podjetja Abbott Nutrition, glavnega proizvajalca mlečnega nadomestka za dojenčke v ZDA.

Prazne police v lokalnem trgovskem centru v Lemontu. Kot je povedala Monica Ulrich, večina trgovin nakup omejuje na dva paketa po osebi. FOTO: Monika Ulrich

Vzrok pomanjkanja

V ZDA namreč skoraj vso mlečno formulo proizvajajo tri podjetja, poleg omenjenega še Gerber in Recklitt. Največji, ki pokriva 40 odstotkov trga, je Abbott, ki pa je moral februarja ustaviti proizvodnjo. To se je zgodilo, ker so pri štirih dojenčkih odkrili sledi bakterijske okužbe, dva sta celo umrla. Povezave med formulo in okužbo sicer niso potrdili, obrat pa vseeno ostaja zaprt.

Pod plazom kritik je ameriški predsednik Joe Biden prejšnji teden zato pooblastil obrambno ministrstvo, da na podlagi pogodb s komercialnimi letalskimi družbami uvozi mlečni nadomestek od koder koli na svetu. Bela hiša je operacijo poimenovala »Fly Formula«. Poleg tega se je Biden skliceval tudi na zakon iz časov hladne vojne, da bi pospešil proizvodnjo mlečnega nadomestka v ZDA.

Pošiljka iz Nemčije

Tako je včeraj na letališče v Indianapolisu pristalo ameriško vojaško letalo, ki je iz Nemčije pripeljalo 35 ton mlečne formule, ki bo zadostovala hrano za devet tisoč dojenčkov in 18 tisoč malčkov za teden dni, in sicer za otroke z alergijo na kravje mleko. Pakete bodo dostavili po vsej državi, kjer so potrebe največje, poroča CNN. Ta pošiljka naj bi pokrila 15 odstotkov neposrednih potreb, v pripravi pa je še več pošiljk.

V New Yorku izredne razmere

»Pomanjkanje mlečnega nadomestka za dojenčke po vsej državi je povzročilo nepredstavljivo bolečino in tesnobo družinam po vsem New Yorku, zato moramo nujno ukrepati,« pa je ob tem zapisal newyorški župan Erica Anam, ki je zaradi hitrega naraščanja cen mlečnega nadomestka razglasil izredne razmere.

Kot je dejal, bo izvršni ukaz pomagal zajeziti težnje vseh trgovcev, ki bi želeli izkoristiti to krizo in zvišati cene te nujne dobrine. »Naša mesto bo storilo vse, kar je v njegovi moči, da pomaga materam v tem težkem obdobju.«

Donatorka: Upam, pomirim mamico ali dve

Stiske zaradi pomanjkanja mlečne forme rešujejo tudi preko mlečnih bank. Ameriške mamice, ki imajo mleka za svojega dojenčka več kot dovolj, namreč lahko svoje mleko donirajo v mlečne banke. Da postanejo donatorke, morajo sicer mamice skozi poseben pregled. Mlečne banke mleko pasterizirajo in zapakirajo. Prednostno je na voljo dojenčkom z zdravstvenimi težavami, tiste na intenzivni negi, z alergijami ipd., nam je zaupala donatorka Monika Ulich.

»S srcem sem pri vseh mamicah, ki se v tem času trudijo najti (mlečno, op. a.) formulo za svoje dojenčke. Zato upam, da moje mleko pomirilo mamo ali dve,« je zapisala Monika v upanju, da bo še naprej lahko prispevala svoj delček pomoči. Sama je sicer darovala že prek 20 litrov materinega mleka.

Kupi v trgovini

Dojenje
Zdravje
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh