Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dojenje rešuje življenja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 07. 2020 / 06:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2020 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dojenje rešuje življenja

Dojenje rešuje življenja

Od 1. do 8. avgusta obeležujemo svetovni teden dojenja.

Foto: Tatjana Splichal

V tednu med 1. in 8. avgustom obeležujemo svetovni dan dojenja, katerega namen je opozoriti na pomen dojenja. Dojenje otrokom omogoča najboljši začetek življenja in je eden najpreprostejših, najbolj zdravih in stroškovno najučinkovitejših načinov, ki pozitivno vpliva na preživetje in zdrav razvoj otrok.

Večina svetovnih držav ga obeležuje v prvem tednu avgusta, pod njegovim okriljem 2. avgusta obeležujemo tudi Svetovni dan dojenja. V Evropi teden dojenja sicer obeležujemo prvi teden v oktobru.

Podpora dojenju za bolj zdrav planet

Tema letošnjega svetovnega tedna dojenja je »Podpora dojenju za bolj zdrav planet.« S tem geslom Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF vlade po svetu spodbujata, naj zaščitijo in spodbujajo dostopnost do strokovnega svetovanja o dojenju, ki je bistven del podpore dojenju.

Čeprav je dojenje naraven proces, ni vedno enostavno. Mlade mamice potrebujejo podporo in pomoč, tako za vzpostavitev kot za vztrajanje pri dojenju. Strokovne svetovalne službe lahko mamam in njihovih družinam zagotovijo podporo, skupaj z informacijami, nasveti in oporo, ki jo potrebujejo za optimalno prehranjevanje svojih malčkov.

Dojenje rešuje življenja

Zagotavljanje dostopa do usposobljenih svetovalcev lahko spodbudi, da bodo mame dlje časa vztrajale pri dojenju ter da bo dojenje v prvih mesecih edini vir prehrane. To bo koristilo tako dojenčkom, kot tudi njihovih družinam in družbi. Analize so namreč pokazale, da bi s povečano stopnjo izključnega dojenja lahko vsako leto v svetu rešili življenje 820 tisoč otrok in ustvarili za 302 milijardi ameriških dolarjev dohodka.

Strokovno podporo pri dojenju lahko nudijo različni udeleženci, od zdravstvenih delavcev, do posebej usposobljenih svetovalcev za dojenje. Zato Unicef in WHO vlade spodbujata, naj zagotovijo, da bodo usposobljeni svetovalci na voljo vsaki mladi mamici. V skladu s tem naj zagotovijo izobraževanja za nove svetovalce, v izobraževanje pa naj vključijo tudi babice in medicinske sestre.

V Slovenij že 7. festival Dojiva se

V tednu dojenja bo v Sloveniji že sedmo leto zapored potekal festival Dojiva se, ki ga je ustanovila svetovalka za dojenje Marina P. Frangež. Namen festivala je opogumljanje žensk, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. V poplavi informacij in dobronamernih nasvetov je pomembno, da se ženska zanese na svojo presojo in svoj občutek, ter da preko znanja raste tudi njeno zaupanje vase.

Nekaj v živo, precej pa na spletu

Festivala se udeleži več kot 1500 družin, letos pa bo zaradi ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa izveden malo drugače. Še vedno bodo, kot vsa leta doslej, ponudili možnost, da ob upoštevanju vseh potrebnih varnostnih ukrepov v 20 mestih družine prevzamejo svoj priročnik oz. vodnik za nosečnost, dojenje in starševstvo Zaupam si 2020 s preko 40 strokovnimi članki o porodu, dojenju, vzgoji, prehrani in zdravju.

Festival bo gostilo 19 slovenskih mestih, in sicer:
1. avgusta: Brežice, Celje, Cerkno, Domžale, Ilirska Bistrica, Kranj, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Sežana, Slovenska Bistrica, Trebnje, Tržič in Vrhnika.
8. avgusta: Cerknica, Ptuj, Velenje

Letos ne bo v živo druženj, delavnic in predavanj, temveč bodo potekala prek spleta ob podpori, pomoči in izvedbi spletne šole za starše Veva. Na spletnih predavanjih se bodo zvrstili številni strokovnjaki. Program, termine in prijavnico na predavanja najdete na www.dojiva.se.

Naj podpornik dojenja med zdravstvenimi delavci

Novost letošnjega festivala je izbiranje in razglasitev naj podpornika dojenja med zaposlenimi na oddelkih slovenskih porodnišnic, med patronažnimi sestrami in pediatri po mnenju slovenskih mamic.


Knjiga Dojenje, dar tvojemu dojenčku je izšla pri založbi Družina. Foto: Tatjana Splichal

Knjiga Dojenje, dar tvojemu dojenčku

Pri založbi Družina je leta 2013 izšla knjiga Dojenje, dar tvojemu dojenčku, v kateri bodo mamice, ki se pripravljajo na novorojenčka in bodo začele dojiti, izvedele vse o hranjenju svojega malega zaklada v prvih šestih mesecih po porodu. »Odločitev za dojenje je pomemben korak na poti starševstva in verjetno veliko bolj daljnosežna odločitev, kot sprva mislimo. Ko je dojenček med nami, nam velikokrat zmanjka poguma, podpore in vztrajnosti, zato je knjiga z duhovno podporo dojenju dobrodošel pripomoček, ki naj bo v obdobju dojenja vsaki mamici na dosegu roke za navdihujoče branje. Navedki na straneh te knjige kažejo, da dojenje ni le najboljša hrana in zaščita za dojenčka, ampak tudi dejanje, ki krepi družino, Cerkev in družbo.«

Knjigo lahko prelistate TUKAJ, naročite pa TUKAJ.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh