Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Napetosti se stopnjujejo, Kijev obiskala Nancy Pelosi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 01. 05. 2022 / 09:59
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2022 / 18:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Napetosti se stopnjujejo, Kijev obiskala Nancy Pelosi
Vojna v Ukrajini traja že več kot dva meseca, rešitve ni na vidiku. FOTO: Pexels

Vojna v Ukrajini: Napetosti se stopnjujejo, Kijev obiskala Nancy Pelosi

Tragične razmere v vojni med Rusijo in Ukrajino se nadaljujejo.

Jeklarno Azovstal v Mariupolu je v soboto uspelo zapustiti najmanj 20 civilistom, med katerimi je tudi več otrok, sta včeraj potrdili tako ukrajinska kot ruska stran. Gre za prvo skupino, ki je odšla iz obsežnega industrijskega kompleksa, odkar je aprila ruska vojska okrog njega sklenila obroč.

Po navedbah pripadnikov ukrajinskega bataljona Azov, ki branijo kompleks, je odšlo 20 civilistov, ki naj bi se napotili proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu.

Mesto Mariupol pred vojno … FOTO: Wikipedija

… in po njej. FOTO: Wikipedija

V kompleksu, še edinem delu mesta v ukrajinskih rokah, naj bi se poleg ukrajinskih vojakov v izjemno slabih razmerah nahajalo še več sto civilistov. Predhodni poskusi njihove evakuacije so bili neuspešni.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu v soboto zvečer zatrdil, da Kijev dela vse, da bi zagotovil izvedbo evakuacije iz Mariupola.

Nancy Pelosi na obisku v Kijevu 

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v spremstvu delegacije nenapovedano obiskala Kijev, kjer se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in izrazila trdno podporo Ukrajini, so danes sporočili tako predstavniki ZDA kot Ukrajine. 

Pelosijeva je v Ukrajino dopotovala skupaj z delegacijo, v kateri je bilo še več članov kongresa. »Naša delegacija je odpotovala v Kijev, da bi vsemu svetu poslala nezmotljivo in odmevno sporočilo: ZDA trdno stojijo ob Ukrajini,« so danes zapisali v uradnem sporočilu na spletni strani Pelosijeve. Delegacija na čelu s Pelosijevo sedaj nadaljuje pot v Varšavo, kjer se bodo srečali s predsednikom Andrzejem Dudo.

Rusko izvidniško letalo naj bi kršilo švedski zračni prostor

Rusko izvidniško letalo je v petek za krajši čas kršilo švedski zračni prostor, je v soboto sporočila švedska vojska. Rusko letalo tipa AN-30 je glede na navedbe Stockholma v petek zvečer letelo vzhodno od Bornholma, danskega otoka v Baltskem morju, nato pa se je napotilo proti švedskemu ozemlju. Južno od okrožja Blekinge je za krajši čas kršilo švedski zračni prostor, nato pa območje spet zapustilo. Švedska vojaška letala so sledila dogajanju in fotografirala letalo, so še navedli.

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je kršenje zračnega prostora označila za »popolnoma nesprejemljivo, zlasti v luči splošne varnostne situacije«. 

Rusija grozi z možnostjo zasega premoženja »sovražnih« držav

Ruske oblasti so danes naznanile, da bi lahko zasegle premoženje »sovražnih« držav, saj te po njihovem mnenju ne spoštujejo mednarodnega prava. Tovrsten ukrep naj bi bilo maščevanje predlogu ZDA, da bi se zaplenjeno rusko premoženje prodalo, izkupiček pa izplačal Ukrajini, poročajo tuji mediji. 

»Kar zadeva podjetja s sedežem na ruskem ozemlju, katerih lastniki so državljani sovražnih držav, kjer je bila sprejeta odločitev o zasegu ruskega premoženja, je pošteno sprejeti recipročne ukrepe in zapleniti njihovo premoženje,« je dejal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin. Izkupiček potencialne prodaje tega premoženja pa bi bil uporabljen za razvoj Rusije.

Rusija in Ukrajina potrdili nove vojaške napade

Ruske oblasti so danes potrdile nove napade na vzhodu in jugu Ukrajine, v katerih naj bi bilo uničenih več bojnih letal in protiletalskih raketnih sistemov S-300. Glede na trditve Londona naj bi Rusija poleg tega v mestu Herson skušala uvesti rubelj kot uradno valuto. Ukrajinska vojska je medtem danes obstreljevala Kačji otok v Črnem morju.

»V regiji Zaporožje so bili uničeni protiletalski raketni sistemi S-300, v regiji Harkov pa sta bila sestreljena dva ukrajinska bombnika Su-24m,« je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Potrdil je tudi napad na letališče v črnomorski metropoli Odesi, kjer naj bi bila glede na ruske trditve v obstreljevanju uničena vzletno-pristajalna steza in hangar, v katerem je bilo shranjeno orožje, dobavljeno iz Evrope in ZDA. Moskva je namreč v zadnjih tednih svojo ofenzivo osredotočila zlasti na jug in vzhod Ukrajine, ki sta deloma že pod nadzorom ruskih sil.

Olaf Scholz napovedal dodatno pomoč Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz je danes branil svojo politiko glede pomoči Ukrajini pred očitki nekaterih, da se ob ruski agresiji vede neodločno. Na shodu ob dnevu dela pa je tudi obljubil nadaljnjo finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini.

»Ukrajino bomo še naprej podpirali z denarjem, humanitarno pomočjo in orožjem, da se bo lahko branila proti ruski agresiji,« je dejal na današnjem shodu ob prazniku dela v Düsseldorfu in pri tem znova pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina naj preneha z napadi, umakne svoje enote in spoštuje suverenost in neodvisnost Ukrajine. 

Združeni narodi potrdili evakuacijo iz Mariupola

Združeni narodi so potrdili, da je v teku operacija za evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolu. Pred tem sta o umiku prvih skupin ljudi s tega območja že poročali tako ukrajinska kot ruska stran.

»Združeni narodi potrjujejo, da je v jeklarni Azovstal v sodelovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa in stranmi v konfliktu v teku operacija varnega prehoda,« je sporočil tiskovni predstavnik ZN v Ženevi Jens Laerke.

Danes je k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za Mariupol znova pozval tudi papež Frančišek, ki je obenem dodal, da je mesto deležno »barbarskega bombardiranja«. 

Nalaganje
Nazaj na vrh