Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob dnevu suverenosti častni znak svobode policistom in vojakom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 10. 2022 / 18:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2022 / 19:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob dnevu suverenosti častni znak svobode policistom in vojakom

Ob dnevu suverenosti častni znak svobode policistom in vojakom

Ob današnjem prazniku, dnevu suverenosti, je predsednik v odhajanju Borut Pahor na dveh ločenih slovesnostih na Policijski akademiji v Tacnu in v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Najprej je že dopoldne iz predsednikovih rok državno odlikovanje, častni znak svobode Republike Slovenije, prejela 21. generacija Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991, in sicer za izjemne zasluge pri obrambi in uveljavljanju slovenske suverenosti. V imenu nagrajencev je odlikovanje prevzel Edvard Cvetko, medtem ko je takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Policijske akademije dr. Bojan Potočnik nagovoril svoje nekdanje kadete, sodelavce in goste.

Iz utemeljitve

»Marljivo in strokovno usposabljanje, motiviranost, sprejemanje znanja v duhu narodne zavesti in pripadnosti svojemu narodu in njegovim ciljem, načrtne in intenzivne priprave na policijsko delo ter delovanje v vojnih razmerah, homogenost in tovarištvo, vse to so lastnosti 21. generacije kadetov. Generacije, ki je iz šolskih klopi neposredno in pogumno vstopila v osamosvojitveno vojno ter ob boku svojih starejših kolegov policistov, pripadnikov Teritorialne obrambe (TO) in prebivalcev Slovenije na koncu slavila zmago. Pogum in predanost te generacije mora biti brez dvoma zgled mladim slovenskim policistkam in policistom,« je med drugim zapisano v utemeljitvi.


Še troje državnih odlikovanj

Popoldne pa je predsednik Pahor vročil še troje državnih odlikovanj. Milan Bolkovič, Miroslav Debelak, Milan Kangler, Robert Kešpert, Franc Krenčnik, Dimitrij Lokovšek in Diverzantska skupina 6. pokrajinskega štaba TO Nova Gorica so prejeli častni znak svobode za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. V imenu Diverzantske skupine je odlikovanje prevzel tedanji poveljnik, polkovnik Srečko Lisjak.

Varnostno zahtevne in tvegane naloge

Skupina policistov varnostnikov Urada za varovanje oseb in objektov Ministrstva za notranje zadeve je prejela častni znak svobode za pripravo in delovanje v varnostno zahtevnih in tveganih nalogah v letih 1994 do 1996 pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. V imenu odlikovane skupine policistov varnostnikov je odlikovanje prevzel mag. Zlatko Bešker.

Vod vojaške policije 5. pokrajinskega štaba TO

Vod vojaške policije 5. pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe pa je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izredne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti države. V imenu voda vojaške policije je odlikovanje prevzel višji praporščak Andrej Jurjevič.


Na naslovni fotografiji: Skupina policistov varnostnikov Urada za varovanje oseb in objektov Ministrstva za notranje zadeve (FOTO: UPRS)

Nalaganje
Nazaj na vrh