Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor odlikoval Francija Feltrina, Francija Pivca in Milana Klemenčiča

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 01. 2022 / 15:20
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2022 / 15:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor odlikoval Francija Feltrina, Francija Pivca in Milana Klemenčiča
Predsednik republike Borut Pahor, Franci Feltrin, Franci Pivec in soproga pokojnega Milana Klemenčiča. FOTO: STA

Pahor odlikoval Francija Feltrina, Francija Pivca in Milana Klemenčiča

Predsednik republike Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval Francija Feltrina in Francija Pivca, s častnim znakom svobode pa Milana Klemenčiča.

Nekdanjega poslanca in nekdanjega predsednika Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Francija Feltrina je Pahor odlikoval za zasluge pri povezovanju Slovencev v izseljenstvu in za pomoč rojakom pri vračanju v domovino.

Skoraj 30 let se zavzema za pravice izseljencev

Feltrin je sodeloval pri ustanovitvi stranke Zeleni Slovenije in z njo v pomladni koaliciji Demos ter bil izvoljen za poslanca v prvem sklicu slovenskega parlamenta. »Ko je prihajal v stik s slovenskimi rojaki v tujini, jim je pomagal na osebni ravni in hkrati iskal sistemske rešitve za njihovo vračanje iz tujine. Bil je med predlagatelji in sooblikovalci zakona o denacionalizaciji, zakona o odnosih s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter zakona o pridobitvi slovenskega državljanstva,« piše v utemeljitvi.

Franci Feltrin ob prejemu reda za zasluge. FOTO: STA

Leta 1994 se je pridružil Svetovnemu slovenskemu kongresu, pri katerem že skoraj trideset let opravlja pomembne vodstvene funkcije. »Iskreno se zavzema za pravice slovenskih rojakov po svetu, jim pomaga pri vračanju odvzetega premoženja, vključevanju v družbeno in politično življenje v Sloveniji, pri pridobivanju državljanstva, nostrifikaciji diplom ter zaposlitvah v domovini,« je razvidno iz utemeljitve.

Pobudnik sodelovanja z organizacijami Slovencev v Avstriji

Nekdanjega poslanca ter podpredsednika Zveze kulturnih društev Maribor je Francija Pivca je predsednik odlikoval za zasluge na področju kulturnega sodelovanja s Slovenci sosednjih držav in za prispevek k oblikovanju kulturne identitete mesta Maribor.

»Kot predsedujoči Zvezi kulturnih društev Maribor ter Zvezi kulturnih društev Slovenije je bil pobudnik tesnega sodelovanja s kulturnimi in političnimi organizacijami Slovencev na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Posebno mesto v delu in življenju mag. Pivca ima njegov trud za oblikovanje kulturne identitete mesta Maribor, h kateremu je vedno vabil tudi številne nemško govoreče umetnike in kulturnike, ki so mestu dali svoj pečat,« so zapisali v utemeljitvi.

Franci Pivec in Borut Pahor. FOTO: STA

Tako so, med drugim, nastali Koroški dnevi, vsakoletna prireditev, ki v Mariboru poteka že več kot štiri desetletja. Za predanost dialogu, ki se zavzema za sožitje nemško govorečega prebivalstva s slovenskim, in za poglobitev dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo je leta 2019 prejel državno odlikovanje Republike Avstrije ter zlato plaketo za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti JSKD.

Svoje poslanstvo sam vidi kot »zvestobo stoletnemu, množičnemu, raznolikemu, v mnogih primerih tudi virtuoznemu, vselej pa prijateljskemu in zagotovo neuničljivemu gibanju naše amaterske kulture. Brez nje ni napredne Slovenije,« je dejal.

Odlikovanje za zasluge pri obrambi Slovenije

Za izredne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije pa bo častni znak svobode Republike Slovenije prejel ustanovni član Združenja Sever Milan Klemenčič. Od objave odločitve o odlikovanju v uradnem listu je Klemenčič umrl, zato je odlikovanje sprejela njegova soproga.

V imenu pokojnega Milana Klemenčiča je odlikovanje sprejela njegova soproga. FOTO: STA

Kot piše v utemeljitvi, je bil v obdobju osamosvojitve med ključnimi ljudmi v organih za notranje zadeve na območju Gorenjske. Med vojno je vodil posebno enoto milice uprave za notranje zadeve in z njo sodeloval v akcijah na Gorenjskem, njegova enota je zajela več častnikov in vojakov Jugoslovanske ljudske armade.

Bil je prvi načelnik Centra za usposabljanje pomožnih policistov v Tacnu, kasneje je prevzel eno vodilnih funkcij v Policijski akademiji. Bil je ustanovni član Združenja Sever in Policijskega veteranskega društva Sever za Gorenjsko. Svoj poklic je opravljal »predano in kot poslanstvo. To potrjuje veliko število priznanj, ki jih je prejel.« Bil je »izjemen človek, ki je kot miličnik oziroma policist in kot navdihujoč vodja vedno izkazoval ne le veliko odgovornost, temveč tudi izjemno domoljubje,« še piše v utemeljitvi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh