Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenskemu župniku v New Yorku državno odlikovanje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 26. 09. 2022 / 14:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 17:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenskemu župniku v New Yorku državno odlikovanje
Medaljo za zasluge prejme Martin Cimerman. FOTO: Twitter Borut Pahor

Slovenskemu župniku v New Yorku državno odlikovanje

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri OZN v New Yorku vročil državno odlikovanje. Medaljo za zasluge pri ohranjanju slovenstva in neutrudno povezovalnost med Slovenci v Združenih državah Amerike je prejel slovenski župnik Martin Cimerman.

Martin Cimerman, pater Krizolog, deluje v slovenski župniji v New Yorku že od leta 1991, vse od začetka slovenske državne samostojnosti. 30. junija 1991, na četrti dan vojne za Slovenijo, je na trgu pred palačo Združenih narodov pomagal pripraviti demonstracije proti napadu Jugoslovanske ljudske armade in za priznanje neodvisne Slovenije.

Sodeloval in organiziral je pošiljanje pisem ameriškim politikom in drugim vplivnežem, ki so jih ameriški Slovenci prosili, naj preprečijo prelivanje krvi v domovini.

Potrebna je bila trdna in dobra povezava skupnosti Slovencev 

Ko je Krizolog Martin Cimerman leto pozneje postal župnik, si je promocijo Republike Slovenije v New Yorku in nasploh v ZDA postavil za eno od temeljnih prednostnih nalog, vedel pa je, da mora biti za to najprej trdna in dobro povezana skupnost Slovencev, ki živijo, študirajo in delajo v tem mestu. 

Trudil se je, da bi postala župnija in še posebej njena farna dvorana kraj srečevanja Slovenk in Slovencev, pa tudi drugih, ki jih zanimajo naša država ter slovenska kultura in znanost. 

Zato je pripravil ali spodbudil številne kulturne prireditve, koncerte in razstave, predavanja in podobno. Po zaslugi župnika Cimermana je slovenska župnija Sv. Cirila v New Yorku kraj odprtosti, strpnosti in povezovanja ne glede na versko pripadnost ali politično prepričanje. S svojim vedrim in humornim pristopom zna vedno ustvariti sproščeno vzdušje, ki kliče k dialogu in  iskanju tistih prvin, ki povezujejo ljudi v skupnost. 

Kraj, kjer se srečujejo ljudje različnih pogledov

Njegova župnija je v treh desetletjih delovanja patra Krizologa postala kraj, kjer so se in se še srečujejo ter med seboj pogovarjajo ljudje različnih pogledov in politiki različnih barv. Prav tej Cimermanovi odprtosti in povezovalnosti je mogoče pripisati tudi velik uspeh pri zbiranju sredstev za obnovo župnijske stavbe, kjer je v domovini zlasti odmeval veliki donatorski koncert oktobra leta 1997 v Cankarjevem domu v Ljubljani, s ponosom pa smo spremljali tudi številne imenitne prireditve, posvečene stoletnici slovenske župnije v New Yorku leta 2016.

Slovenska duša ima neko posebno privlačnost. (Martin Cimerman) 

»Ko smo zaznamovali stoletnico cerkve, so ljudje prišli z vseh koncev sveta.« In v tem se kaže in utrjuje slovenski ponos, je dodal, želja, da se slovenske stvari ohranjajo po najboljših močeh in tudi v okoliščinah, kjer to ni vedno lahko. To velja tudi za mlajše generacije, ki znajo peti nekatere slovenske pesmi, četudi ne znajo slovensko, in ki v slovenski cerkvi v New Yorku vedno najdejo odprta vrata, čeprav niso njeni verniki.


Nalaganje
Nazaj na vrh