Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor podelil tri državna odlikovanja

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 30. 08. 2022 / 13:37
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 18:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor podelil tri državna odlikovanja
FOTO: Twitter Borut Pahor

Pahor podelil tri državna odlikovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes popoldne na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil tri državna odlikovanja.

Srebrni red za zasluge je za izjemne dosežke pri gradnji mostov prejel inženir Marjan Pipenbaher, z redom za zasluge pa je odlikoval nekdanjo direktorico Mlekarne Planika Anko Lipušček Miklavič in direktorja podjetja KLS Ljubno Bogomirja Mirka Straška.

Marjan Pipenbaher: za dosežke v projektiranju in izgradnji velikih mostov v slovenskem in evropskem prostoru

Marjan Pipenbaher je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, podjetnik in predavatelj, ki je projektiral in sodeloval pri gradnji več kot 200 mostov in viaduktov v Evropi in po svetu. Izjemno inženirsko znanje in inovativnost ga uvrščata med najprepoznavnejše graditelje mostov v Evropi. Njegovo zadnje veliko delo je preko 2400 metrov dolg most na polotok Pelješac na Hrvaškem.

Marjan Pipenbaher poskrbi tudi za to, da njegovi mostovi pokrajino naredijo lepšo, niso le nakopičeni betonski elementi, ampak njihova notranja matematična harmonija sije v zunanji lepoti in odzvanja v skladu z naravo.

Zadnji v vrsti mostov, ki jih je projektiral slovenski inženir, je Pelješki most, ki so ga slovesno odprli konec julija. Dolgo pričakovani most je največji hrvaški infrastrukturni projekt do zdaj. Pipenbaher je bil tudi odgovorni projektant leta 2004 pri odprtem viaduktu Črni Kal, ki je z dobrim kilometrom najdaljši viadukt na slovenskem cestnem omrežju. 

Projektiral je tudi Koroški most v Mariboru, viadukte Bivje, Dobruša, Peračica in Bonifika, most Millennium v Podgorici, deloval je še v Izraelu in v Turčiji.

Marjan Pipenbaher. FOTO: Bor Slana/STA 

Anka Lipušček Miklavič: za prispevek k razvoju slovenskega agroživilstva in gospodarstva ter za ohranjanje lokalnih običajev posoške regije

Red za zasluge je Pahor podelil tudi nekdanji dolgoletni direktorici Mlekarne Planika Anki Lipušček Miklavič, ki se je upokojila s koncem julija. 

Anka Lipušček Miklavič se je leta 1995 pridružila novoustanovljenemu zadružnemu podjetju Mlekarna Planika v Kobaridu. Zadružniki v podjetju so bili trdno odločeni, da bodo delali le tisto, kar je nekoč že bilo: sir, skuto, maslo in konzumno mleko. V letošnjem letu je Anka Lipušček Miklavič po skoraj treh desetletjih odšla iz Planike, ki je medtem zrasla v agrogospodarski čudež gornjega Posočja, njeno ime pa pozna vsa Slovenija. V treh desetletjih se je uresničilo veliko zamisli in nekatere so postale zgled tudi za druge. 

Delajo tako, da bi potrošnik razumel, kako nastajajo njihovi mlečni izdelki in spoštoval pot od kmetije, planinske paše, košnje do molže in predelave. 

Anka Lipušček Miklavič je s preudarnim ravnanjem, jasno strategijo in posluhom za ljudi in okolje mlekarni in posoškim krajem omogočila dolgoročno prihodnost. 

Anka Lipušček Miklavič je prejemnica priznanja Občine Tolmin za pomembne uspehe na področju kmetijstva, gospodarstva, ohranjanja krajine in prepoznavnosti regije. V letih od 2011 do 2019 je vodila upravni odbor Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Slovenija se Anki Lipušček Miklavič z državnim odlikovanjem zahvaljuje za njen dolgoletni trud, večni optimizem in nalezljivi pogum.

 Anka Lipušček Miklavič. Twitter Borut Pahor 

Bogomir Mirko Strašek: za prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva in utrjevanju poslovne kulture ter za bogatitev kakovosti življenja in dela v Savinjski dolini 

Z redom za zasluge je predsednik odlikoval tudi direktorja družinskega podjetja KLS Ljubno Bogomirja Mirka Straška. 

Bogomir Mirko Strašek je ustanovitelj, direktor in lastnik družbe KLS Ljubno, ki izdeluje zobate obroče za avtomobilsko industrijo in letos praznuje 50-letnico delovanja. Podjetje ima več kot 250 zaposlenih, z njimi pa v svoji niši dosega 18-odstotni tržni delež v svetovnem in 70-odstotni delež v evropskem merilu. 

KLS Ljubno se uvršča med odstotek najboljših podjetij v srednji Evropi po stopnji avtomatizacije, robotizacije in digitalizacije. Produktivnost v podjetju je v zadnjih 20 letih narasla za desetkrat, dodana vrednost na zaposlenega pa je skoraj trikrat večja od slovenskega povprečja. 

Bogomir Mirko Strašek je v podjetju od vsega začetka in je v njegovo rast in razvoj vložil tako rekoč vse življenje. A skrivnost uspeha, pravi, je v resnici preprosta: visoka kakovost izdelkov in storitev, pravočasna dobava, skrbno spremljanje svetovne konkurence ter nenehno uvajanje inovacij.

Bogomir Mirko Strašek. FOTO: Twitter Borut Pahor 

Bogomir Mirko je med drugim človek z izjemnim občutkom za sodelavce, za potrebe lokalne skupnosti, za ljudi. Tako se je KLS Ljubno pod njegovim vodstvom razvil v podjetje z visoko stopnjo družbene odgovornosti in navdihujočo notranjo pripadnostjo.

Nalaganje
Nazaj na vrh