Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlati red za zasluge Janji Garnbret in Benjaminu Savšku

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 03. 2022 / 12:17
Oznake: Dogodek, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlati red za zasluge Janji Garnbret in Benjaminu Savšku
Zlati red za zasluge Janju Garnbret in Benjaminu Savšku. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Zlati red za zasluge Janji Garnbret in Benjaminu Savšku

Športna plezalka Janja Garnbert in kanuist Benjamin Savšek sta zaznamovala leto 2021. Danes sta na posebni slovesnosti v Predsedniški palači prejela državni odlikovanji zlati red za zasluge, ki jima ju je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Janja Garnbret iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je nosilka prve zlate olimpijske medalje v zgodovini športnega plezanja, 35-letni Ljubljančan Benjamin Savšek pa že več kot desetletje navdihuje z izjemnimi športnimi dosežki na divjih vodah.

Kraljica svetovnega plezanja 

»Nepremagljiva in neponovljiva Janja Garnbret je nesporna kraljica svojega športa. Je pa še mnogo več,« so v predsednikovem uradu zapisali v utemeljitvi.

Janja se je prvič s plezanjem srečala že v otroštvu, ko se je vzpenjala na vrhove dreves, na omare in druge kose pohištva v domači hiši. Ko je postala članica mladinske plezalne reprezentance Slovenije, so se tekmovanja vrstila eno za drugim in že v prvi sezoni je postala mladinska evropska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju.

Janja Garnbret je prva športna plezalka, ki je prejela olimpijsko zlato. FOTO: Daniel Novakovič/STA

23-letna Janja Garnbret ima danes že 47 uvrstitev na najvišjo stopničko, od tega 31 zmag v svetovnem pokalu, 18 v težavnosti in 13 v balvanih. Največji uspel je doživela z zlatim olimpijskim odličjem v Tokiu.

Med najboljšimi slovenskimi športniki 

Benjamin je član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen in je medalje osvajal že med mlajšimi športniki. Leta 2012 v Augsburgu na evropskem prvenstvu je osvojil prvo posamično bronasto člansko kolajno, od takrat jih je nizal eno za drugo. Z osvojenimi 18 medaljami se je Benjamin zapisal v zgodovino najboljših slovenskih športnikov.

Benjamin Savšek je eden najboljših slovenskih športnikov v zgodovini. FOTO: Daniel Novakovič/STA


Na olimpijskih igrah v Tokiu se mu je posrečila odlična vožnja brez napake in dotika. »Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka,« ja zapisano v utemeljitvi.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh