Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporočilo s Kongresnega trga: Ustavite konje pri vesoljski korupciji! [FOTO + VTISI]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 03. 2024 / 19:52
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 22:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sporočilo s Kongresnega trga: Ustavite konje pri vesoljski korupciji! [FOTO + VTISI]
Poln Kongresni trg posluša nagovor Janeza Janše. FOTO: Tatjana Splichal

Sporočilo s Kongresnega trga: Ustavite konje pri vesoljski korupciji! [FOTO + VTISI]

Vseslovenski protestni shod proti Golobovi vladi in korupciji je domala do zadnjega kotička napolnil ljubljanski Kongresni trg. Kljub ogromni množici zbranih z vseh koncev države je dogodek, ob katerem so po zraku plapolale stotine slovenskih zastav, minil mirno, vendar pa glasno.

Udeleženci so prišli z vseh koncev Slovenije. FOTO: Tatjana Splichal

Dovolj je – praznih obljub, zapravljivosti vlade na račun davkoplačevalcev, vsiljevanja škodljivih ideologij, koruptivnih tveganj vlade. Tako so na shod v središču Ljubljane vabili v Slovenski demokratski stranki (SDS), njihov predsednik Janez Janša je bil tudi osrednji govorec na prireditvi.

Med izpostavljenimi je bila tudi migrantska tematika. FOTO: Tatjana Splichal

Vladavina nesposobnih

Janša je v začetku nagovora, ki so ga zbrani prekinjali z gromkim aplavzom in skandiranjem, poudaril, da je politična katastrofa, ki smo jo doživeli predlani poleti s postavitvijo nove vlade dr. Roberta Goloba, naplavila vladavino nesposobnih, in nato plastično predstavil nekaj najbolj izstopajočih členov te vlade.


Med nastopajočimi je bil tudi Oktet Simon Gregorčič. FOTO: Tatjana Splichal

Redna obiskovalka Čebin in Fotopuba je ministrica za kulturo

»Mladenič, ki v življenju ni nič delal in trdi, da so izvozniki Ahilova peta slovenskega gospodarstva, je minister za delo. Gospa, ki je redna obiskovalka Čebin pa tudi Fotopuba, je ministrica za kulturo,« se je Janša obregnil ob ministra iz kvote Levice, nekdanjega in zdajšnjo koordinatorko te stranke.

Predsednik ljubljanskega odbora SDS Aleš Hojs. FOTO: Tatjana Splichal

Komik, ki je vrgel puško v koruzo, je minister za obrambo

»Nekdanji direktor, ki je spravil v stečaj tri podjetja, je minister za finance. Gospa, ki je prišla na predstavitev v Državni zbor s tremi papirnatimi fascikli, je ministrica za digitalno preobrazbo. Komik, ki je tik pred epidemijo vrgel puško v koruzo, je minister za obrambo,« je nadaljeval prvak SDS.

Mladi kmet Gregor Planko. FOTO: Tatjana Splichal

Formule za rešitve v slogu tiste o Kardelju in bolni kravi

In še: »Imamo mojstra, ki podira ograjo na meji in hkrati pravi, naj se ljudje ob večjem migrantskem valu zaklepajo v hiše, in je minister za vašo varnost, za notranje zadeve. Imamo pa tudi vrhunskega menedžerja, ki nas vsak dan preseneti s kakšno novo formulo za rešitve v slogu tiste o Kardelju in bolni kravi – in to je predsednik vlade.«

Poslanec SDS Andrej Kosi. FOTO: Tatjana Splichal

Kraja vesoljskih razsežnosti

Janša je opozoril, da se pred našimi očmi dogaja kraja vesoljskih razsežnosti: »Danes smo tukaj tudi zato, da to krajo vsaj malo omejimo, da jim povemo, da ne bodo vedno na oblasti, da se bo to nekoč raziskalo in bo ukradeno treba vrniti. Zato resno sporočilo s tega trga: ustavite konje pri tej vesoljski korupciji!«

Plapolale so slovenske zastave in bohotili so se zgovorni transparenti. FOTO: Tatjana Splichal

Iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih obrazov vse slabši izdelki

Svoj nagovor je Janša zaključil z besedami, da nas je zlasti zadnje desetletje naučilo, da iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih političnih obrazov prihajajo vse slabši izdelki – in naslednji bo še slabši. Zakaj? »Ker lastnikom te tovarne ne gre za Slovenijo, gre jim za oblast in privilegije. In takšna tovarna nikoli ne bo dala boljšega izdelka,« je pojasnil.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Še vedno gre za Slovenijo!

»Kar so porušili, bomo zgradili nazaj. In kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem,« je še obljubil Janez Janša in sklenil: »Vemo, da še vedno gre za Slovenijo. Zato bomo stali in obstali! Zato vemo, da je danes in da bo jutri.«

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Ostali nastopajoči

Poleg njega so spregovorili še predsednik ljubljanskega odbora SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs, mladi kmet Gregor Planko in poslanec SDS Andrej Kosi. Za kulturno kuliso dogodka pa so skrbeli Marko Fink, ki je zapel Zdravljico, recitator Tone Kuntner, Godba Stična, ansambel Aplavz, Oktet Simon Gregorčič in Kulturno društvo Duplek.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Vtisi udeležencev

Marija in Renata, Ljubljana:

Marija in Renata, Ljubljana. FOTO: Janez Porenta

Trenutnega stanja je dovolj. Vse gre navzdol, ne navzgor. Kar koli predlagamo, nič se nas ne sliši. Jaz sicer nisem politik, ampak mislim, da vsi vemo, kje tiči zajec. To vlado je treba zamenjati, ker to ne vodi nikamor. Prav žalostni smo. Nisem prepričana, ali je to, kar se dogaja, politično dno, ampak bojim se, da je. Nobene perspektive ne vidim v sedanji oblasti.

Gašper, Šmarje pri Jelšah: 

Gašper, Šmarje pri Jelšah (desno). FOTO: Janez Porenta

Dovolj je izčrpavanja slovenskega naroda, tako v finančnem smislu kot v smislu izčrpavanja vrednot. Dovolj je vodenja naroda v smer, ki mu ne pritiče. Dovolj je javnega medija, ki laže in zavaja narod ter ustvarja, postavlja in odstavlja vlade. Težava, ki jo vidim, je, da na shodu ne vidim mladih. To je slabost slovenske pomladi, da ne uspe mobilizirati mladih ljudi. Slovenski pomladi žal ne uspe medijski preboj mimo ustaljenih kanalov. Rešitev je v poenotenju slovenske desnice, ki je popolnoma razdrobljena. To se mi zdi velik problem. In to ni dober obet za naše otroke.

Aleš, Ravne na Koroškem:

Aleš, Ravne na Koroškem. FOTO: Janez Porenta

Dovolj je te vlade. Kar so obljubljali, tega ni. Pričakujemo, da izpolnijo obljube in poskrbijo za upokojence in mlade. Ni davčne in niti pokojninske reforme. Ničesar, kar so obljubljali, niso izpolnili. Če ne bo rezultatov v kratkem, druge rešitve, kot da se vlada zamenja, jaz osebno ne vidim. Najboljša opcija bi bile predčasne volitve.

Ivan, Goriško: 

Ivan, Goriško. FOTO: Janez Porenta

Protesta sem se udeležil z željo, da se nekaj spremeni. Tako, kot se zdaj dela, je nevzdržno. Obljube so bile, vendar izpolnjeno ni bilo nič. Vrh je gnil, zato se mora zamenjati. Slabše ni bilo nikoli. Vračamo se v obdobje leta 1945. Kot edini izhod iz krize vidim predčasne volitve.

Nalaganje
Nazaj na vrh