Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozicijski četrtek: vseslovenski shod »Dovolj!« in Zbor za prihodnost

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 03. 2024 / 05:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opozicijski četrtek: vseslovenski shod »Dovolj!« in Zbor za prihodnost
Danes pripravljata opozicijski stranki dva odmevna popoldanska dogodka. FOTO: Tatjana Splichal

Opozicijski četrtek: vseslovenski shod »Dovolj!« in Zbor za prihodnost

Četrtek, 21. marec 2024, bo dan slovenske opozicije. Obe parlamentarni stranki, ki gnezdita desno od sredine, namreč danes pripravljata odmevna popoldanska dogodka: SDS veliki vseslovenski shod proti korupciji »Dovolj!«, NSi pa Zbor za prihodnost.

Slovenska demokratska stranka pripravlja veliki protest proti korupciji ob 17. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu. Kot je zapisala v vabilu, je čas za novo slovensko pomlad, saj Slovenija zmore več, zato vabi vse, ki jim gre za Slovenijo. »Vsem, ki uničujejo našo domovino, bomo jasno povedali, da imamo dovolj,« v SDS napovedujejo shod z bogatim kulturnim programom in govori vidnih predstavnikov slovenske države.

Budnica in streznitev

»To bo budnica. Želimo opozoriti, da je tudi nas, ki razmišljamo drugače kot sedanja oblast, veliko. To zborovanje bo resno. To bo zadnji poziv k razumu in k treznosti. Potem pa bodo itak imeli junija v rokah najmočnejše orožje demokracije volivci. Verjamem, da bo rezultat še dodatna budnica in streznitev,« je v napovedi današnjega zborovanja izpostavil predsednik SDS Janez Janša.

Zahteve, ki niso raketna znanost

In dodal: »Predvsem torej želimo pozvati k streznitvi: rešujte težave, tukaj so stavke, stavka večji del javnega sektorja, kmetje so na nogah. Na mizi so zahteve, ki niso raketna znanost! Treba je sedeti, se pogajati 24 ur na dan, če je treba, in priti do kompromisov in rešitev. Ne pa se prek kamer obtoževati in medijsko umoriti nasprotnika. Na koncu smo žrtve pacienti, davkoplačevalci, zaposleni …«

Slovenija si zasluži več

Da si Slovenija zasluži več in da je čas, da to sporočimo z močnim glasom, poudarja tudi evropski poslanec dr. Milan Zver. Še ena kandidatka za evropsko poslanko, mlada Karin Planinšek, pa poziva: »Vlada sploh ne dela za slovenski narod. V šole bi uvajala jezike narodov bivše Jugoslavije, postavlja azilne domove kot po tekočem traku, medtem pa se mladi še vedno ne moremo odseliti na svoje. Dovolj je tega.«

Zbor za prihodnost

Druga opozicijska stranka, Nova Slovenija, pa ravno tako danes, le da že ob 15. uri, vabi na Zbor za prihodnost, na katerem bo s prepoznavnimi gosti spregovorila o ključnih vprašanjih slovenske prihodnosti in načinih, kako Slovenijo pripeljati iz slepe ulice. Zanimalo jih bo, zakaj se je napredek naše države ustavil in kako jo uvrstiti med najrazvitejše države EU.

Udeleženci

Okroglo mizo bo sooblikovali profesor ekonomske politike in nekdanji finančni minister prof. dr. Janez Šušteršič, davčni strokovnjak in nekdanji direktor FURS mag. Ivan Simič, hribovski kmet in član Sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Janez Beja, zdravnik kardiolog in akademik prof. dr. Marko Noč ter strokovnjak za komuniciranje in profesor s FDV prof. dr. Dejan Verčič.

Kako v polnosti izkoristiti potenciale?

Zbor za prihodnost bo ob 15. uri v dvorani Alme Karlin v ljubljanskem Cankarjevem domu. »Vabljeni na zanimivo debato z odličnimi sogovorniki. Kako iziti iz nezavidljive politične situacije in v polnosti izkoristiti potenciale, ki jih Slovenija ima,« je v povabilu na dogodek na družbenem omrežju zapisal predsednik NSi mag. Matej Tonin.

Nabor ukrepov za prihodnost Slovenije

In še: »Dolžnost vsake odgovorne politične stranke je poiskati rešitve na ključne izzive, ki jih pred nas postavlja negotova prihodnost. Slovenija ima izjemne potenciale, najti pa je treba pot in načine, da jih udejanjimo. NSi jih bo iskala v okviru Zbora za prihodnost, kjer bomo v dialogu z uveljavljenimi domačimi strokovnjaki analizirali vzroke za obstoječe stanje in oblikovali nabor ukrepov za prihodnost Slovenije.«

Nalaganje
Nazaj na vrh