Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi generalni direktor FURS mag. Ivan Simič?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 11. 2021 / 06:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi generalni direktor FURS mag. Ivan Simič?
Mag. Ivan Simič je že vrsto let med najuglednejšimi davčnimi strokovnjaki v Sloveniji. FOTO: FURS

Kdo je novi generalni direktor FURS mag. Ivan Simič?

Vlada je na včerajšnji stoti redni seji za generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) za dobo 5 let – od 18. novembra 2021 do najdlje 17. novembra 2026 – in z možnostjo ponovnega imenovanja imenovala mag. Ivana Simiča, dosedanjega vršilca dolžnosti.

Ministrstvo za finance je konec avgusta objavilo javni natečaj za generalnega direktorja FURS, natečajna komisija pa je ministra za finance mag. Andreja Širclja obvestila o primernem kandidatu za ta položaj. Skladno s tem je minister vladi predlagal mag. Ivana Simiča za generalnega direktorja FURS.

Septembra si je premislil

Simič je sicer, ko je prevzel funkcijo v. d. generalnega direktorja, še maja zatrjeval, da se ne bo prijavil za polni mandat, temveč se bo decembra vrnil na delo v svoje podjetje, a si je v začetku septembra – po pogovoru s finančnim ministrom – premislil in oddal prijavo.

Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave

Kot je zapisano v sporočilu ministrstva za finance, je mag. Ivan Simič končal Pravno fakulteto v Ljubljani in magistrski študij davčnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru. Je davčni svetovalec, predavatelj, (so)avtor knjig in priročnikov o davkih, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave.

Trinajstkrat najuglednejši davčni strokovnjak v državi

Med letoma 2006 in 2020 je bil, po izboru uporabnikov spletnega portala Tax-Fin-Lex, kar trinajstkrat izbran za najuglednejšega davčnega strokovnjaka v Sloveniji. Le dvakrat – v letih 2015 in 2017 – mu je ta naziv spodnesel ddr. Marian Wakounig. Bil je tudi eden od ustanoviteljev Društva davčnih svetovalcev Slovenije.

Reformator leta

Leta 2013 ga je Evropsko združenje manager iz Sarajeva izbralo za najuglednejšega davčnega strokovnjaka v jugovzhodni in srednji Evropi »za izjemen prispevek pri uvajanju pozitivnih sprememb v davčnih sistemih Slovenije in Srbije,« še navaja ministrstvo. Istega leta je postal tudi »reformator leta« v Srbiji.

Nasledil dr. Simona Starčka

Sicer je Simič takratno slovensko Davčno upravo že vodil med letoma 2006 in 2008, zdaj pa se v sedlo vrača po majski vladni razrešitvi v. d. generalnega direktorja FURS dr. Simona Starčka, ki je to funkcijo opravljal le za kratko, od 1. marca letos, ko je nasledil dotedanjo v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič.

Posebni svetovalec srbskega finančnega ministra

Poklicno pot je Simič začel kot kriminalist na Upravi za notranje zadeve, nadaljeval v podjetju Iskra Commerce, od leta 1989 pa je solastnik podjetja na področju davčnega svetovanja Skupina Simič & partnerji. Od avgusta 2012 do konca januarja 2013 je bil tudi posebni svetovalec srbskega finančnega ministra.

Mag. Ivan Simič bo na čelu FURS najdlje do 17. novembra 2026. FOTO: zajem zaslona

Odgovorni urednik revije Denar

Dvakrat, v letih 2007 in 2008 ter nato leta 2013, je bil predsednik evropske organizacije IOTA, ki združuje 46 evropskih davčnih uprav. Je tudi odgovorni urednik slovenske mesečne strokovne revije o davkih »Denar«, ki daje glavni poudarek uporabnemu davčnemu znanju in informacijam.

Predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo

Lanskega maja ga je slovenska vlada imenovala za predsednika Strateškega sveta Vlade RS za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Prav tako je bil Simič član konec leta 2009 ustanovljenega Fiskalnega sveta, posvetovalnega telesa za neodvisno oceno javnofinančne politike in izvajanje strukturnih reform.

Tudi na čelu Nogometne zveze Slovenije

Ljubitelji športa se mag. Ivana Simiča spomnijo tudi kot drugega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) med 20. februarjem 2009 in 17. novembrom 2010, ko je s tega položaja odstopil. Nasledil ga je zdajšnji prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin.

Pisec bloga in televizijski komentator

Simič je med drugim tudi aktiven pisec bloga z vsaj eno objavo mesečno, marca letos je denimo predstavil odločitve vrhovnega, evropskega in ustavnega sodišča, ki so med letoma 2012 in 2020 odpravile odločitve FURS. Še v minuli sezoni je bil tudi komentator televizijske oddaje Faktor.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ekonomika poslovanja 2
Šolski
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh