Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Furs lani izvajal manj nadzora nad delom na črno

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 05. 09. 2021 / 09:11
Oznake: Slovenija, Ukrepi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2021 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Furs lani izvajal manj nadzora nad delom na črno
Nadzori na področju dela na črno so najbolj učinkoviti, ko so izvedeni na podlagi prijav in ciljno usmerjeni. FOTO: Pixabay

Furs lani izvajal manj nadzora nad delom na črno

Zaradi razmer epidemije covida-19 je Finančna uprava RS (Furs) v prejšnjem letu nad delom in zaposlovanjem na črno izvedla za 22,8 % manj nadzora. Skupno je v 24 odstotkih primerov ugotovila 9248 kršitev, pri tem pa izrekla 3,1 milijona evrov glob, kar je za 2,7 milijona evrov manj, kot leto prej.

Zaradi izrednih razmer je Furs nadzore na tem področju izvajal le glede na odloke vlade izrečenem nujnem obsegu, in sicer tiste, ki so bili povezani z začasno prepovedjo ponujanja blaga in storitev potrošnikom.

Učinkovitost nadzora je odvisna od vzroka opravljanega nadzora in je največja, če je nadzor ciljno usmerjen in načrtovan, kar pa se v veliki meri zgodi, ko gre za prijavo, poročilo Fursa povzema STA. Lani je bilo takšnih prijav za 3443 zavezancev 2761.

Lani je Furs obravnaval 3313 prekrškov, izrekel za 3,1 milijona glob in 2040 opominov. Pri tem je upošteval dejstvo, da so poslovni subjektu v času epidemije glede na predhodna leta utrpeli večjo škodo, zato je izrekel za 447 odstotkov več opominov in izrekel manj glob. Ne glede na te olajševalne okoliščine je podal tudi 8 kazenskih ovadb za kaznivo dejanje zaposlovanja na črno.

Zaradi enakih razlogov je bil na področju dela na črno manj aktive Tržni inšpektorat RS za delo. V njegovi pristojnosti je preverjanje ustreznosti registracije in dovoljenj registriranih subjektov, kjer sicer ne gre za delo na črno, a pripomore k urejenosti trga v smislu listin, ki so ključne za kakovostno in zakonito opravljanje dela.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh