Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj morate vedeti o BON21?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 08. 2021 / 06:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2021 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj morate vedeti o BON21?
BON21 in lanski turistični boni so unovčljivi do konca letošnjega leta. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj morate vedeti o BON21?

Do začetka tega tedna je po podatkih Finančne uprave (FURS) nove bone za turizem, gostinstvo, kulturo in šport (BON21) unovčilo 147.867 upravičencev v skupni vrednosti 10,81 milijona evrov.

Tako je bilo v dveh tednih (od 16. julija letos) koriščenja novih bonov porabljenih slabih 6 % njihove celotne vrednosti (186,78 milijona evrov), je poročala STA. Boni so del interventnega zakona, v okviru katerega je gospodarstvu in zlasti turizmu namenjenih 243,5 milijona evrov pomoči.

Še je možno koristiti tudi lanske turistične bone

Še vedno pa je možno koristiti tudi »stare« turistične bone, ki jih je zagotovil lanski tretji protikoronski paket. Doslej jih je izkoristilo 57 % upravičencev, ki so porabili 1,17 milijona teh bonov, njihova skupna vrednost pa znaša 166,08 milijona evrov oziroma 46,5 % celotne vrednosti (356,86 milijona evrov).

BON21 je mogoče unovčiti tudi v knjigarnah Založbe Družina, in sicer do 31. decembra 2021. Najmanjši znesek za nakup in koriščenje bonov je 30 evrov. Več informacij TUKAJ.

Za BON21 ni treba zaprositi in se ga ne dobi po pošti

BON21 je dobroimetje v informacijskem sistemu FURS, ki ga ima vsaka oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje, in ga lahko unovči pri ponudnikih storitev, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, za plačilo opravljenih dovoljenih storitev. Zanj ni treba zaprositi in se ga ne dobi po pošti v fizični obliki.

100 evrov za polnoletne in 50 evrov za vse ostale

Do BON21, ki je unovčljiv do konca letošnjega leta, je upravičena vsaka oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 30. junij 2021. Njegova vrednost je 100 evrov za vse polnoletne osebe (do konca koledarskega leta) ali 50 evrov za vse ostale osebe, je sporočila FURS.

Prenosljivost bona

V zakonu je določena prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena – (stari) starši, otroci, vnuki, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja –, zakonci ali zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Bon se lahko prenese le enkrat in v celoti

BON21 se ne prenaša med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji … Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave TUKAJ. Prenosnik lahko prenese le celoten bon na upravičenega pridobitelja, ki bona ne sme prenesti naprej – prenese se lahko le enkrat. Od bona se ne plača dohodnine in se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev.


Kje unovčiti BON21?

BON21 lahko državljani unovčijo v turističnih namestitvah, barih in restavracijah, knjigarnah, muzejih, kinematografih, na koncertih, razstavah, sejmih, ob najemu športne opreme, obisku športnih klubov, smučarskih centrov, fitnesov, zabaviščnih parkov, botaničnih in živalskih vrtov …


Ponudnik lahko določi najnižji možni znesek

Ponudniki niso dolžni sprejemati bonov. Pri BON21 je dodatno predpisano, da lahko ponudnik določi najnižji možni znesek za koriščenje bona za posamezno opravljeno storitev. Upravičenec naj pri ponudniku vnaprej preveri, ali ta sprejema bone, še opozarjajo na FURS.

Kaj potrebujemo pri unovčevanju bonov?

Pri unovčevanju bonov sta potrebna identifikacijski dokument ali njegova kopija in izpolnjen obrazec Potrditev unovčitve bona (TUKAJ), v primeru prenesenega bona pa še izpolnjena izjava upravičenca o prenosu bona (TUKAJ).

Nalaganje
Nazaj na vrh