Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Težave gostincev pri preverjanju PCT testov

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 27. 07. 2021 / 05:00
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2021 / 13:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Težave gostincev pri preverjanju PCT testov
Turističnega kadra zaradi dolgotrajne zaprtosti panoge primanjkuje, podatkov za preverjanje pa je precej. FOTO: Pexels

Težave gostincev pri preverjanju PCT testov

Od včeraj je v veljavi nov odlok za preverjanje PCT teste, ki jih morajo opravljati med drugim tudi gostinski lokali. Turistično gostinsko zbornico smo povprašali za njihove odgovore in stališča.

Novi Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev zahteva že pred vstopom v prostor, ne navaja pa načina preverjanja, zaradi česar se zaposleni soočajo s številnimi vprašanji, odgovarja Fedja Pobegajlo, direktor Zbornice.

Podrobno preverjanje

Podatkov za preverjanje je precej. »Trenutno šest različnih cepiv, proizvajalcev iz devetih različnih držav poleg EU, potrdila o prebolevnosti, različne časovne omejitve vsakega cepiva in potrdila posebej itd., …« Natančno preverjanje vseh bi pri samem vhodu v obrate zahtevalo veliko časa, povzročalo pa bi tudi gnečo.

Kadra primanjkuje

Vsa ta dodatna preverjanja zahtevajo dodatno delo gostinsko – turističnega kadra, ki ga v panogi zaradi njene dolgotrajne zaprtosti že tako ali tako primanjkuje.

Dejstvo je, da je država odgovornost polnoletnih državljanov za izpolnjevanje PCT pogojev za vstop v gostinsko - turistični obrat čez noč prevalila na turistične delavce in gostince.« (Fedja Pobegajlo)

Poudarja tudi, da je bil zadnji Odlok kljub njihovim stalnim opozorilom sprejet tik pred njegovim prenosom v prakso, zaradi česar na uvedbo ponovno niso mogli pripraviti zaposlenih.

Delovanje aplikacije

»Želimo si, da bo nova aplikacija NIJZ čim prej delovala in olajšala delo zaposlenim. Verjamemo, da so jo strokovnjaki na NIJZ razvili prav s tem namenom, da podjetjem olajšajo delo in preprečijo napake pri preverjanju večjega števila podatkov, » je še dodal.

NIJZ je na naše vprašanje o delovanju aplikacije dejalo, da bo njegova nadgradnja urejena v kratkem. O njenem delovanju bodo obvestili medije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh