Zapri
Iskanje

»Sadov osamosvojitve nismo izkoristili v polnosti«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 07. 2022 / 09:29
Oznake: Cerkev, Maša, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 09:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Sadov osamosvojitve nismo izkoristili v polnosti«

»Sadov osamosvojitve nismo izkoristili v polnosti«
Jože Plut: Bog blagoslovi našo domovino in državo. FOTO: TW VSO
V ljubljanski stolnici je bila sinoči zahvalna maša ob 31. obletnici konca oboroženih spopadov in zmage v vojni za samostojno Slovenijo, ki jo je ob somaševanju vojaškega vikarja Slovenske vojske Mateja Jakopiča daroval prvi vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut.

V zgodovini slovenskega naroda je osamosvojitev, utemeljitev in nastanek lastne državnosti enkratno, epohalno in neponovljivo dejanje, je bilo zapisano na vabilu k maši in slovesnosti ob spominski plošči, ki ga je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

»Nobena zmaga ni lahka, je pa lepa, če je neomadeževana. Če bi zmagala JLA, ne bi bilo tako. Zato smo hvaležni Bogu. Sadov osamosvojitve pa nismo nikoli izkoristili v polnosti. Kot narod ne rojevamo tega, za kar smo bili rojeni. Pozabili smo na Boga, mešamo vsebino in pomen,« je v nagovoru dejal Jože Plut. Ob tem je pozval, da se je potrebno vrniti k prvotni ljubezni izpred 31 let, ko je slovenska narodna zavest in Slovenstvo postajalo zrelo in je plebiscit tudi uspel.

Na slovesnosti ob spominski plošči sta nagovor imela tudi Damian Ahlin, VSO Argentina in Lojze Peterle, predsednik VSO in osamosvojitvene vlade. Peterle je ob tem spomnil, da imata vojna in osamosvojitev imena in priimke. »Ivan Borštnar je eno od teh, saj je s posredovanjem tajnega vojaškega dokumenta zavrtel kolesje demokratizacije, ki se je preko Majniške deklaracije oblikovalo v zahtevo po samostojni Sloveniji. Bog živi Slovenijo!«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh