Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja Slovencev po svetu: utrinki iz Bruslja [FOTO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 05. 07. 2023 / 10:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedelja Slovencev po svetu: utrinki iz Bruslja [FOTO]
V prostorih prenovljenega Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju so slovesno obeležili nedeljo Slovencev po svetu. FOTO: arhiv SPC v Bruslju

Nedelja Slovencev po svetu: utrinki iz Bruslja [FOTO]

Nedeljo Slovencev po svetu, ki smo jo obhajali 2. julija, so slovesno obeležili tudi v prostorih prenovljenega Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju.

Po slovesnem odprtju in blagoslovu prenovljenega pastoralnega središča v nedeljo, 25. junija, so na nedeljo Slovencev po svetu tam sprejeli skupino 110 dijakov želimeljske gimnazije in z njimi obhajali slovesno sveto mašo. Po besedah tamkajšnjega župnika dr. Zvoneta Štrublja je bil obisk slovenskih gimnazijcev »pika na i praznika ob odprtju, še bolj dinamično, mladostno, neformalno, neprotokolarno: za dušo in srce!« Slovenci v Bruslju so Bogu hvaležni za tako lep dogodek, ki je tudi njim »vrnil malo mladosti«.

Slovenski pastoralni center v Bruslju so obiskali dijaki želimeljske gimnazije. FOTO: arhiv SPC v Bruslju

Za slovesnost ob dnevu državnosti se je župniku Zvonetu zahvalila tudi slovenska veleposlanica v Bruslju Barbara Sušnik, ki je v pismu zapisala, kako so v središču Bruslja ob znamenitem kipcu Manneken Pis, oblečenem v gorenjsko narodno nošo, »po Vaši zaslugi lahko vsi zbrani in mimoidoči prisluhnili Zdravljici in več slovenskim pesmim v izvedbi pevskega zbora Rafko Fabiani iz Dobrepolja«. Župnik Zvone je slovenske pevce poimenoval kar »pojoča duša dobrepoljske doline«.

Slovenski pastoralni center bo odslej lahko še v večji meri prostor druženja in krepitve slovenskega jezika in kulture. (veleposlanica Barbara Sušnik)

Veleposlanica je slovenskemu katoliškemu občestvu v Bruslju tudi čestitala ob odprtju prenovljenih prostorov Slovenskega pastoralnega centra in se vsem zahvalila »za izjemen prispevek pri ohranjanju slovenstva v Bruslju«. Po mnenju veleposlanice bo omenjeno središče odslej lahko »še v večji meri prostor druženja in krepitve slovenskega jezika in kulture«.

Nalaganje
Nazaj na vrh