Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rupar in upokojenci v Bruslju, tudi v prenovljenem Slovenskem pastoralnem centru

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 06. 2023 / 11:14
Oznake: Politika, Svet, Vlada
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2023 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rupar in upokojenci v Bruslju, tudi v prenovljenem Slovenskem pastoralnem centru
Slovenski upokojenci v Bruslju. FOTO: FB Pavel Rupar

Rupar in upokojenci v Bruslju, tudi v prenovljenem Slovenskem pastoralnem centru

Kot je obljubil na zadnjih vseslovenskih protestnih shodih upokojencev na ljubljanskem Trgu republike, je Pavel Rupar s kolegi iz Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober ter polnim avtobusom upokojencev včeraj zvečer pripotoval v Bruselj.

Danes dopoldne je Pavel Rupar izpeljal novinarsko konferenco, na kateri je v slovenščini in angleščini predstavil apel slovenskih upokojenk in upokojencev, pozneje pa se bo sestal še z nekaterimi visokimi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Skupino sta sprejela tudi dva evropska poslanca iz Slovenije iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc in dr. Milan Zver (oba SDS), pri drugih je naletela na gluha ušesa. Večji del skupine bo danes obiskal tudi prenovljeni Slovenski pastoralni center v Bruslju.

Diskriminacija posameznih ljudskih iniciativ

Kot je Rupar ponovil na novinarski konferenci, so prišli v Bruselj opozorit na težko življenje skoraj 260.000 slovenskih upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, in na diskriminacijo posameznih ljudskih iniciativ s strani slovenske vlade, parlamenta in predsednice države, na lažne in krivične obsodbe, na podlagi katerih jih tretirajo kot največje sovražnike države, ker pač opozarjajo in zahtevajo pravico do zasluženih pokojnin ljudi, ki so vse življenje garali in hkrati ostali brez dostojanstva in dostojnega življenja.

S slovenskimi upokojenci se je srečal tudi evropski poslanec dr. Milan Zver. FOTO: FB Iniciativa Glas upokojencev Slovenije

Popolna izločitev iz javnih razprav, pogovorov in financiranja

»Deležni smo popolne izločitve iz javnih razprav, pogovorov in financiranja s strani države v nasprotju s privilegiranimi sodelujočimi skupinami z vlado, ki so po volji oblasti in ki jih podpirajo s stotinami milijonov našega denarja. Na to smo opozorili na petih protestnih shodih v Ljubljani, na katerih se je vedno zbralo med 20.000 in 45.000 protestnikov. Večina medijev, ki jih nadzoruje vlada na čelu z dr. Robertom Golobom, o tem ne poroča ali pa v posnetkih diskvalificira in očrni vodje protestov. Ravno mediji pa so ključni za demokracijo, ki je v Sloveniji v zadnjem letu povsem izgubila pravi pomen,« je opozoril Pavel Rupar.

Bojijo se za svojo svobodo in tudi življenja

Po njegovem smo pogreznjeni v totalitarizem, bojimo se za svojo svobodo in tudi življenja, ljudje pa si želijo svobodo in ne »svobode«, kot jo poimenujejo levičarske oblasti. »Sprejmite naš apel k pomoči do dostojnega življenja, do demokracije, enakosti in pravične obravnave vseh ljudi v Sloveniji ter k pozornosti nad delovanjem medijev, ki jih izdatno podpira vlada prek različnih inštitucij, da prikažejo stanje v državi, kot paše vladi in ne ljudem,« je izpostavil Rupar in se hkrati zahvalil evropskima poslancema iz Slovenije Romani Tomc in Milanu Zveru.


Le dva pozitivna odziva slovenskih evropskih poslancev

»Veseli nas, da sta imela posluh za nas. Ostali evropski poslanci nas žal niso sprejeli in nimajo posluha za nas. Nismo pa v Bruslju na povabilo Tomčeve in Zvera. To je naša ideja, ki je vzniknila potem, ko so oblasti v Sloveniji odklonile pogovore z nami. Seveda smo iskali kontakt vseh evropskih poslancev iz Slovenije, odgovora nismo dobili, celo dva zelo negativna, češ: ostanite doma, tu nimate kaj iskati. Žal mi je za vse odklonilne odzive, tudi pri tistih, na katere smo morda še bolj računali kot na Tomčevo in Zvera,« je poudaril Rupar.

Če ne bodo dosegli zadanega, v Bruslju niso zadnjič

Dva avtobusa upokojencev sta v Bruselj prispela sinoči, danes pa imajo glavni pobudniki sestanke s še 7 drugimi evropskimi poslanci in ostalimi funkcionarji. Od današnjega dneva veliko pričakujejo, če drugega ne, vsaj to, da bodo poslanci in druge avtoritete EU apel, ki ga je Rupar danes prebral v Bruslju, predstavil tudi dr. Golobu in slovenski vladi, ki se z Inštitutom 1. oktober ne pogovarja: »Računamo, da bodo pritiski EU na vlado vendarle vsaj začeti in tako močni, da se bo vlada zganila in namesto denarja v druge, nepotrebne sfere vlagala nazaj v dobro življenj upokojencev. Če ne bomo dosegli tega, kar smo si zadali, pa zagotovo nismo tukaj zadnjič.«

Novo detajlno pismo

Kot je poudaril prvi mož Inštituta 1. oktober, so že poslali dve pismi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in drugim komisarjem, zdaj pa pripravljajo še zelo detajlno pismo, v katerem navajajo nekaj primerov življenja precej velike skupine slovenskih ljudi, nanj pa pričakujejo tudi odgovor in so hkrati hvaležni, da so odgovore prejeli še na vsako dosedanje poslano pismo, tako da so s tega vidika zadovoljni. Tokratno pismo bodo poslali vsem najvišjim avtoritetam EU, tudi evropskim poslancem.

Sprejem v Slovenskem pastoralnem centru

Medtem ko bodo popoldne trije vodilni predstavniki Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober sestankovali, pa bodo preostali potniki v Bruselj deležni obiska oziroma sprejema v prostorih povsem obnovljenega Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju, ki jih je na praznično nedeljo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, skupina slovenskih upokojencev pa bo po Ruparjevih besedah prva, ki bo po prenovi prejela blagoslov, »da bomo tudi z Božjo voljo nadaljevali to našo borbo«. Skupino bo sprejel voditelj pastoralnega centra dr. Zvone Štrubelj.

Nalaganje
Nazaj na vrh