Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kandidaturo za predsednika republike najavil tudi Ivo Vajgl

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 08. 2022 / 16:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 17:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kandidaturo za predsednika republike najavil tudi Ivo Vajgl
Ivo Vajgl je dolgoletni diplomat in nekdanji evropski poslanec. FOTO: Bor Slana/STA

Kandidaturo za predsednika republike najavil tudi Ivo Vajgl

Dolgoletni diplomat in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl je danes najavil kandidaturo za predsednika republike, razume pa jo kot alternativo drugim kandidatom.

Za kandidaturo bo zbiral podpise, poroča STA, vendar Vajgl ob tem računa tudi na podporo »zelo ugledne stranke«, katere imena pa še ne želi razkriti. Po lastnih navedbah ponuja drugačno vsebino kot drugi kandidati, saj ima dolgoletne izkušnje v politiki, diplomaciji in časnikarskem poklicu, oceno, kaj manjka njegovim konkurentom, pa prepušča javnosti.

Po Vajglovem mnenju ima predsednik Republike Slovenije po ustavi dovolj pristojnosti in te dajejo dovolj možnosti tistemu, ki želi svoje delo opraviti temeljito. Aktualni predsednik republike Borut Pahor si za svoje delo zasluži vse spoštovanje.

Politika mora v kriznih trenutkih iskati sožitje in politične boje nadomestiti s kulturnim dialogom.

Vajgl je ob napovedi kandidature za predsednika še izrazil svoje prepričanje, da mora politika v kriznih trenutkih iskati sožitje in politične boje nadomestiti s kulturnim dialogom, slovenska zunanja politika pa mora biti po njegovih besedah politika miru.

Ivo Vajgl je nekdanji poslanec, v Državnem zboru je bil predsednik odbora za zunanje zadeve. Bil je tudi veleposlanik, državni sekretar, zunanji minister in svetovalec za zunanjo politiko Janeza Drnovška, sodeloval pa je tudi pri osamosvojitvi države. Dva mandata je bil evropski poslanec, v evropskem parlamentu je bil član odbora za zunanje zadeve, v okviru te funkcije je med drugim reševal spore med Severno Makedonijo in Grčijo, kot posebno odmevno pa je izpostavil dejavnost s Katalonijo. Na predstavitvi kandidature je predvajal tudi posnetek nekdanjega predsednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, ki mu je izrazil podporo v njegovih političnih prizadevanjih.

Podporo v njegovih političnih prizadevanjih je Vajglu izrazil tudi nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont.

Predsedniško kandidaturo na oktobrskih volitvah so napovedali tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar, psihoanalitičarka Nina Krajnik, župan Kočevja Vladimir Prebilič, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, odvetnica Nataša Pirc Musar, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik Stare pravde Ludvik Poljanec, filozof Aleš Ernecl, predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna, ginekologinja Sabina Senčar, kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba Boris Vene in vardist Ivan Bolfek.

Nalaganje
Nazaj na vrh