Zapri
Iskanje

Pahor podpisal predlog za izvolitev Goloba za predsednika vlade

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 05. 2022 / 16:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 17:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pahor podpisal predlog za izvolitev Goloba za predsednika vlade

Pahor podpisal predlog za izvolitev Goloba za predsednika vlade
DZ bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval v sredo. FOTO: Nebojša Tejić/STA/UPRS
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v skladu s 111. členom Ustave Republike Slovenije, danes, 23. maja 2022, opravil uradne pogovore z vodji poslanskih skupin.

Kot sporočajo iz predsednikovega urada, je Pahor v pogovorih nedvoumno ugotovil, da dr. Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev, zato je predsednici Državnega zbora RS mag. Urški Klakočar Zupančič poslal pismo, v katerem ji predlaga, da Državni zbor RS izvoli dr. Roberta Goloba za novega predsednika vlade. DZ bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval v sredo.

V skoraj desetih letih Pahorjevega predsedovanja je Golob peti predsednik vlade, njegova vlada pa šesta, s katero bo sodeloval kot predsednik republike.

Po podpisu predloga za izvolitev predsednika vlade sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in kandidat za predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob podala izjavi za javnost.

Pahor je Golobu čestital in mu zaželel »srečno pot pri oblikovanju, imenovanju in vodenju vlade«, obenem pa se je Golobu in vladi »priporočil za odlično sodelovanje«. Kot je poudaril, je v skoraj desetih letih njegovega predsedovanja Golob peti predsednik vlade, njegova vlada pa šesta, s katero bo sodeloval, poroča STA.

Robert Golob in Borut Pahor. FOTO: Nebojša Tejić/STA/UPRS

Pri vseh vladah je imel enaka merila in tvorne odnose, je pojasnil Pahor in dodal, da je vsakemu predsedniku vlade prepustil, naj določi obseg in intenzivnost sodelovanja. Ponosen je, da so menjave vlade potekale mirno, kar je po njegovem mnenju tudi eden izmed »zrelostnih izpitov slovenske demokracije«.

Nova vlada želi izkoristiti poletje za pripravo na jesen, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom koronaepidemije.

Golob se je Pahorju zahvalil za konstruktivno držo in pojasnil, da želi nova vlada izkoristiti poletje za pripravo na jesen, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom koronaepidemije.

Kot je še dejal, ne želi biti predsednik vlade, ki bi vnašal razkol med volivce, »ne glede nato, katero stranko so volili«, pač pa si želi širšega sodelovanja, tudi s strankami v opoziciji; ustavno večino, ki jo bo potreboval za spremembo volilne zakonodaje, želi doseči do jeseni.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh