Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petrova nedelja v Malečniku

Za vas piše:
Valerija Bračko
Objava: 28. 06. 2022 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petrova nedelja v Malečniku
Slovesno sveto mašo v baročni župnijski cerkvi Sv. Petra je vodil Tone Lipar, duhovnik-salezijanec iz Celja. FOTO: Jernej Kocbek

Petrova nedelja v Malečniku

V Malečniku pri Mariboru je bila minulo nedeljo, 26. junija 2022, osrednja slovesnost ob krajevnem in župnijskem prazniku »Petrovo«.

Slovesno sveto mašo je v baročni župnijski cerkvi Sv. Petra vodil Tone Lipar, duhovnik-salezijanec iz Celja, pri maši je prepeval župnijski pevski zbor ob spremljavi pihal in godal. Pred sveto mašo je izpred domače osnovne šole v cerkev krenila procesija praporščakov s prapori krajevnih društev: Prostovoljno gasilsko društvo, Rdeči križ, Čebelarska družina, Lovska družina in Društvo upokojencev. Prvič so praporščaki sodelovali v povorki in pri slovesni sveti maši. Upamo, da bo to postalo tradicionalno.

FOTO: Jernej Kocbek

Po maši je ob cesti potekal blagoslov nove fasade na župnijskem gospodarskem poslopju, ki so jo v minulih mesecih s prostovoljnim delom in darovi vernikov za material naredili domačini brez pomoči države ali občine. Na to fasado je kraj dolgo čakal. Bila je še kako potrebna in sedaj se stavba lepo umešča v urejeno okolico župnijskega kompleksa.

Območje Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče s sedežem v Malečniku se je nekoč imenovalo Sv. Peter pri Mariboru ali Šempeter.

Pod šotorom za župniščem je Društvo malečniških gospodinj pripravilo kulturni program ob uradnem odprtju društvenih prostorov, sledilo pa druženje ob živi glasbi. Z zvoki harmonike je zbrane navduševal Anže Krevh, svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko.

Vrata je odprla tudi trinadstropna obokana župnijska vinska klet, v kateri je bilo mogoče pokusiti odlično vino lokalnih vinarjev in si ogledati likovno razstavo.

FOTO: Jernej Kocbek

Območje Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče s sedežem v Malečniku se je nekoč imenovalo Sv. Peter pri Mariboru ali Šempeter po glavnem župnijskem zavetniku sv. Petru, ki mu je posvečena tudi baročna cerkev. Iz tega razloga je po tem svetniku poimenovano tudi krajevno praznovanje »Petrovo«.

FOTO: Jernej Kocbek

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh