Zapri
Iskanje

Petrova nedelja v Malečniku

Za vas piše:
Valerija Bračko
Objava: 28. 06. 2022 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Petrova nedelja v Malečniku

Petrova nedelja v Malečniku
Slovesno sveto mašo v baročni župnijski cerkvi Sv. Petra je vodil Tone Lipar, duhovnik-salezijanec iz Celja. FOTO: Jernej Kocbek
V Malečniku pri Mariboru je bila minulo nedeljo, 26. junija 2022, osrednja slovesnost ob krajevnem in župnijskem prazniku »Petrovo«.

Slovesno sveto mašo je v baročni župnijski cerkvi Sv. Petra vodil Tone Lipar, duhovnik-salezijanec iz Celja, pri maši je prepeval župnijski pevski zbor ob spremljavi pihal in godal. Pred sveto mašo je izpred domače osnovne šole v cerkev krenila procesija praporščakov s prapori krajevnih društev: Prostovoljno gasilsko društvo, Rdeči križ, Čebelarska družina, Lovska družina in Društvo upokojencev. Prvič so praporščaki sodelovali v povorki in pri slovesni sveti maši. Upamo, da bo to postalo tradicionalno.

FOTO: Jernej Kocbek

Po maši je ob cesti potekal blagoslov nove fasade na župnijskem gospodarskem poslopju, ki so jo v minulih mesecih s prostovoljnim delom in darovi vernikov za material naredili domačini brez pomoči države ali občine. Na to fasado je kraj dolgo čakal. Bila je še kako potrebna in sedaj se stavba lepo umešča v urejeno okolico župnijskega kompleksa.

Območje Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče s sedežem v Malečniku se je nekoč imenovalo Sv. Peter pri Mariboru ali Šempeter.

Pod šotorom za župniščem je Društvo malečniških gospodinj pripravilo kulturni program ob uradnem odprtju društvenih prostorov, sledilo pa druženje ob živi glasbi. Z zvoki harmonike je zbrane navduševal Anže Krevh, svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko.

Vrata je odprla tudi trinadstropna obokana župnijska vinska klet, v kateri je bilo mogoče pokusiti odlično vino lokalnih vinarjev in si ogledati likovno razstavo.

FOTO: Jernej Kocbek

Območje Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče s sedežem v Malečniku se je nekoč imenovalo Sv. Peter pri Mariboru ali Šempeter po glavnem župnijskem zavetniku sv. Petru, ki mu je posvečena tudi baročna cerkev. Iz tega razloga je po tem svetniku poimenovano tudi krajevno praznovanje »Petrovo«.

FOTO: Jernej Kocbek

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh