Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor sprejel župljane Malečnika

Za vas piše:
Valerija Bračko
Objava: 07. 06. 2022 / 06:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor sprejel župljane Malečnika
Predsednik Borut Pahor s skupino iz Župnije Sv. Peter pri Mariboru (Malečnik). FOTO: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor sprejel župljane Malečnika

Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, je v ponedeljek, 6. junija 2022, v Predsedniški palači sprejel skupino iz Župnije Sv. Peter pri Mariboru (Malečnik).

Predsednik je bil lani, ob 215. obletnici rojstva Marka Glaserja, duhovnika, pesnika, pisatelja, prevajalca in narodnega buditelja, ki je skoraj pol stoletja deloval v Malečniku, častni pokrovitelj nad otvoritvijo Glaserjevega salona z galerijo umetniških del v malečniškem župnišču.

Predsednik Borut Pahor in župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. FOTO: Nebojša Tejić/STA

 Predsednika je v imenu župnije pozdravil župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan in se mu zahvalil za častno pokroviteljstvo. Z njim je dogodek dobil nacionalno noto in prepoznavnost.  

V letu dni od otvoritve se je v Glaserjevem salonu z galerijo zvrstilo že lepo število koncertov, pogovornih večerov, delavnic in razstav. Letos je v Malečniku potekal 1. Glaserjev festival, ki je trajal 5 dni, po besedah Valentana pa bo Marko Glaser tudi po predsednikovi zaslugi vedno bolj postajal osebnost, ki bo ljudi vabila k spravi, dialogu in spoštovanju različno mislečih. 

V kulturnem programu je z violino nastopil akademski glasbenik, rojak iz Malečnika, Klemen Bračko. FOTO: Nebojša Tejić/STA

 V kulturnem programu je z violino nastopil akademski glasbenik, rojak iz Malečnika, Klemen Bračko, ki je zaigral variacijo pesmi Lipa zelenela je in požel veliki aplavz ter občudovanje protokola. Nato se je predsednik vpisal v knjigo častnih gostov Glaserjevega salona z galerijo. 

Po uradnem delu je sledil ogled Predsedniške palače, vključno s predsednikovo pisarno. Udeleženci sprejema so predsedniku v znak hvaležnosti izročili darilo - košari lokalnih dobrot. 

Darilo udeležencev sprejema za predsednika, košari lokalnih dobrot. FOTO: Valerija Bračko

Skupino iz Malečnika je v palači Vrhovnega sodišča Republike Slovenije včeraj sprejel tudi sodnik Jan Zobec. Spregovoril je o slovenskem sodstvu nekoč in danes ter z obiskovalci delil nekaj osebnih izkušenj.  

Kupi v trgovini

Razprodano
Tri četrt tisočletja pražupnije Škocjan pri Turjaku
Monografije
44,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh