Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi Glaserjev festival v Malečniku

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 21. 04. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2022 / 19:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi Glaserjev festival v Malečniku
Glaserjev salon. FOTO: Arhiv župnije Malečnik

Prvi Glaserjev festival v Malečniku

V Glaserjevem salonu z galerijo bodo danes, v četrtek, 21. aprila 2022, prav na rojstni dan Marka Glaserja, odprli razstavo Ko zgodbo o pozabljeni malečniški preteklosti pripovedujejo arhivi. S to razstavo se bo otvoril 1. Glaserjev festival.

»Razstava, ki bo na ogled do 22. maja 2022, prikazuje drobce iz bogate, a žal večkrat tudi nekoliko pozabljene malečniške preteklosti in poskuša ljudem približati lik Marka Glaserja. Razstava, na kateri so razstavljeni originalni dokumenti in nekaj reprodukcij, je plod sodelovanja dveh kulturnih institucij, hkrati pa omogoča in spodbuja povezovanje arhivov z lokalno skupnostjo. Avtorja razstave sta mag. Lilijana Urlep in Jure Maček. Častni pokrovitelj festivala je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, ki bo festival tudi otvoril,« nam pove dr. Sebastijan Valentan, župnijski upravitelj v Malečniku. 

FOTO: Arhiv župnije Malečnik

Likovna razstava, romanje, sveta maša in pogovorni večer 

V sklopu festivala bo v tamkajšnji osnovni šoli razstava likovnih del osnovnošolcev, ki so slikali nekdanji samostan šolskih sester v Malečniku, v katerem so sestre vodile dekliško šolo, pripravlja se odprtje trinadstropne obokane župnijske kleti, v soboto sledi romanje po Glaserjevih poteh v Ruše in Gradec, v nedeljo bo slavnostna sveta maša na Gorci v Malečniku in položitev venca na Glaserjevo grobnico, festival pa se bo zaključil v ponedeljek s pogovornim večerom o rodbini Glaser.

Festival je namenjen vsem, tako otrokom kot odraslim. Vsak bo na njem lahko našel kaj zase.

Marko Glaser je bil osebni prijatelj škofa Slomška 

»Z Glaserjevim festivalom želimo opozoriti na izjemno pomembno in doslej še ne dovolj ovrednoteno vlogo Marka Glaserja, duhovnika, pesnika, pisatelja, prevajalca in narodnega buditelja. Zgodovinski dosežki njegovega delovanja bodo morali biti še raziskani in predstavljeni javnosti. Upamo in želimo si, da bi bili prav Glaserjevi festivali v prihodnje tisti, s katerimi bo mogoče z različnih perspektiv pogledati na neprecenljiv prispevek te neumorne, vizionarske in voditeljske osebnosti, ki nas navdihuje še danes in vedno bolj,« pravi dr. Valentan in nato zaključi: »Znano je, da je bil Glaser osebni prijatelj škofa Slomška, zaradi njega je Slomšek velikokrat obiskal našo župnijo in na svoj zadnji godovni dan v gorski cerkvi obhajal sveto mašo, Slomšek pa je Glaserju zaupal tudi največje organizacijsko breme za prenos škofijskega sedeža iz Št. Andraža na Koroškem v Maribor.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh