Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pisanje belokranjskih pisanic v Malečniku

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 24. 03. 2022 / 09:37
Oznake: Dogodek, Velika noč
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pisanje belokranjskih pisanic v Malečniku
Navdušeni udeleženci delavnice belokrajnskih pisanic. FOTO: Anita Kirbiš

Pisanje belokranjskih pisanic v Malečniku

Pirh ali velikonočno jajce, ponekod imenovano tudi pisanica ali remenka, je tradicionalni simbol, ki se pripravlja ob veliki noči. Jajce ponazarja vir in simbol življenja, rdeča barva pa veselje. Obdarovanje z njimi je bilo najti že pri Egipčanih in Perzijcih, povzeli pa smo jih tudi Slovani.

V naših krajih so velikonočni pirhi ljudska umetnina, ki ima svojo govorico. Eden od vrhuncev slovenske ljudske umetnosti so belokranjske pisanice, njihove izdelovanje pa je staro že več kot sto let.

Delavnica v Župniji sv. Petra

V pred velikonočnem času so želeli popeljati v čudoviti svet belokranjskih pisanic tudi Malečničane, zato so v Župniji sv. Petra pretekli konec tedna organizirali delavnico pisanje belokranjskih pisanic, ki ga je vodila znana rokodelka Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa.

Nikoli prepozno za učenje

Odziv je bil presenetljiv, saj je vzbudila zanimanje tako pri mlajših kot starejših. Delavnice se je udeležila tudi domačinka, 86-letna Slavica Škerbot, ki slovi kot izjemno klena in najstarejša branjevka na mariborski tržnici. Dokazala je, da za učenje nikoli ni prepozno.

Izdelki na ogled do velike noči

V Glaserjevem salonu z galerijo so v sodelovanju s Krajinskim parkom Kolpa pripravili razstavo belokrajnskih pisanic s čudovitimi ornamenti, ki jo je po delavnici odprl predsednik najstarejšega kulturnega društva v Mestni občini Maribor, KD France Marolt Malečnik Teodor Zorko. Pisanice so razstavljene v novih galerijskih vitrinah, ki jih je mojstrsko izdelal domačin Rafael Kocbek. Razstavo si bo ob predhodni najavi mogoče ogledati vse tja do velike noči.



Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni : Štirideset dni z Jezusom
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh