Zapri
Iskanje

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline bogatejša za pet novih listov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 06. 2021 / 12:25
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 16:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline bogatejša za pet novih listov

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline bogatejša za pet novih listov
Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline je nastala aprila 2003. FOTO: Alenka Stražišar Lamovšek
Rastoča knjiga nas vabi k branju in razmišljanju.

V letu, ko Slovenija praznuje 30 let, minevata dve desetletji projekta Rastoča knjiga, ki želi ljudi motivirati, da povečujejo znanje, da berejo in razmišljajo. Novi listi Rastoče knjige so nazadnje postali dr. Zoran Kržišnik, dr. Janez Gabrijelčič, prof. dr. Matjaž Bunc, Marta Bartolj in Maja Kastelic. 

Prva in najobsežnejša 

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline je nastala aprila 2003 in je prva ter najobsežnejša od vseh 50, kolikor jih je postavljenih po Sloveniji. Gradi jo nekdanji ravnatelj osnovne šole v Šentrupertu Jože Zupan: »Vsaka širitev Rastoče knjige je zame poseben praznik, letos pa še posebej, ker so bile vrhunske osebnosti, ki nam s svojim bogatim znanjem lepšajo življenje in ga hkrati tudi rešujejo. V njej se izraža tudi spoznanje, da so izkušnje starejših lahko obogatene z izkušnjami mlajših, vse skupaj pa daje neponovljivo celoto.«

dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige. FOTO: Alenka Stražišar Lamovšek

Epidemija prestavila postavitev

Za lansko jesen načrtovana širitev je bila zaradi epidemije prestavljena, nove liste je tako dobila šele zdaj. To so postali večkrat nagrajeni akademski slikarki Marta Bartolj in Maja Kastelic, prof. dr. Matjaž Bunc, vrhunski kardiolog svetovnega slovesa, žal že pokojni dr. Zoran Kržišnik, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, zaslužen za razvoj Galerije in Tabora likovnih samorastnikov v Trebnjem, ter dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige in vseh njenih nadgradenj. Gabrijelčič je o Rastoči knjigi povedal: »Skuša priti do vseh dva milijona Slovencev in jih spodbuditi, da mi nismo samo tako veliki kot predmestje Londona ali Pariza, ampak smo država. In zato mora vsak od nas dati nek prispevek tej naši državi. In veliko je možnosti, da resnično vsak nekaj naredi. Tukaj imamo čudovito parolo, sporočilo, ki pravi: Naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega, zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost.«

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline se je od leta 2003 razširila enajstkrat. FOTO: Alenka Stražišar Lamovšek

Že 160 osebnosti

Stalna razstava Rastoča knjiga Mirnske in Temeniške doline v avli Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje združuje 160 osebnosti. »Pomembno je, da smo pozorni na dosežke, ki pozitivno vplivajo na našo prihodnost in bogatijo človeštvo. Naša izjemna razstava tako pripoveduje o ljudeh, ki so izšli iz mirnsko-temeniške doline ali so ustvarjali na tem prostoru in so dali pečat k razvoju svojega področja ustvarjalnosti. Hkrati pa spodbuja mlade, da sledijo našim listom, da poskušajo s svojo edinstvenostjo postati eden od njih,« pravi varuhinja razstave in direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh