Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje župnijske vinske kleti v Malečniku

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 28. 04. 2022 / 12:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje župnijske vinske kleti v Malečniku
Pridobitev društva vinarjev »Na zdravje, Malečnik«. FOTO: Anita Kirbiš

Odprtje župnijske vinske kleti v Malečniku

V župnijskem dvorcu so 22. aprila v okviru Glaserjevega festivala svečano odprli trinadstropno obokano vinsko klet, ki so jo več ali manj obnovili s prostovoljnim delom.

Župnišče v Malečniku s celotnim kompleksom je dragocena historična stavba z originalno ohranjeno zunanjščino in notranjščino iz leta 1338. S prihodom novega župnijskega upravitelja v Malečnik dr. Sebastijana Valentana, ki vidi napredek kraja v povezovanju, so bile obnovljene in odprte edinstvene katakombe v Sloveniji, Glaserjev salon z galerijo, najstarejša lesena preša v Malečniku, vsi pa se že lahko pohvalijo z bogatimi in dobro obiskanimi vsebinami.

Festival poimenovan po duhovniku Marku Glaserju

V zadnjem tednu poteka tudi prvi Glaserjev festival s številnimi dogodki od razstav, predavanj in delavnic. Festival nosi ime po duhovniku, pesniku, pisatelju, prevajalcu in narodnem buditelju Marku Glaserju (1806-1889), ki je v Malečniku deloval skoraj pol stoletja. V kompleks stavb nekoč velikega cerkvenega posestva je bil v prvi polovici 19. stoletja prizidan etažni gospodarski del – preša, ki je povezana z mogočno obokano trinadstropno vinsko kletjo, kjer so svoje prostore našli tudi malečniški vinarji, domicil pa so tukaj že dobile izjemno aktivne Malečniške gospodinje.

Degustacija odličnih vin lokalnih pridelovalcev in prigrizkov malečniških gospodinj. FOTO: Anita Kirbiš

Dokaj mlado Društvo vinarjev »Na zdravje, Malečnik« združuje trinajst vinogradniških družin (Vino in turizem Protner, Vina Emil - Turistična kmetija, Vino in turizem Bračko – Rebernik, Vina Mak, Vina Valentan, Joannes Protner wines, Vina Oskar, Turistična kmetija Bajc, Vina Škrlec, Vina Grušovnik, Vina Peperko, Vina Stožer in Matic Wines). 

Na odprtju glasbenici in vinska kraljica 

Lani so že organizirali prvo strokovno predavanje »Vinska trta od pečke do kozarca vina«. 22. aprila letos pa so v župnijskem dvorcu, v okviru Glaserjevega festivala, svečano odprli trinadstropno obokano vinsko klet, ki so jo dobili v uporabo, obnovili pa so jo več ali manj s prostovoljnim delom. Odprtje in druženje ob degustaciji vin lokalnih vinarjev in prigrizkih Malečniških gospodinj je popestril duet De Liri. 

FOTO: Anita Kirbiš 

Obiskovalce je nagovorila tudi mariborska vinska kraljica Neža Jarc, ambasadorka najstarejše trte na svetu ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva, dobrodošlico vinarjem pa je izrekel tudi dr. Valentan. V kletnih prostorih so svoja dela na ogled postavili člani likovne skupine DU Malečnik. 

Priložnost za povezovanja vinarjev

»Z ozirom na to, da je Malečnik bogato posajen z vinsko trto, da ima dobro vpeljane kmečke turizme in vinotoče z dolgo tradicijo, da tukaj poteka Mariborska turistična vinska cesta, da imamo v Malečniku ne nazadnje aktualno slovensko vinsko kraljico Ano Protner, vidim veliko priložnost, da se vinarji povežemo in predstavljamo tudi v reprezentativni župnijski vinski kleti ob različnih dogodkih, tudi s kulturnimi vsebinami, saj bomo tako še bolj obogatili svojo prepoznavnost in turistično ponudbo kraja, ki predstavlja vrata v osrednje Slovenske gorice, pa tudi v svet«, pa o novi pridobitvi pravi predsednica društva Urška Bračko, nekdanje mariborska vinska kraljica in udinja Evropskega reda vitezov vina.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca novembra
Vino
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh