Zapri
Iskanje

Slovenija po digitalizaciji na sedmem mestu v Evropi

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 10. 05. 2022 / 11:50
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 12:33
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenija po digitalizaciji na sedmem mestu v Evropi

Slovenija po digitalizaciji na sedmem mestu v Evropi
Slovenija se lahko primerja z najbolj digitalno razvitimi evropskimi državami. FOTO: Unsplash
Po indeksu Digital Futures, ki ga je zasnoval tehnološki velikan Microsoft, da bi izmeril raven digitalizacije v 16 evropskih državah, je Slovenija nad povprečjem Srednje in Vzhodne Evrope.

Indeks prinaša podatke o trenutni ravni digitalizacije v posameznih državah in področjih, kjer so te najbolj uspešne, pa tudi o tistih, ki jim bo treba nameniti več pozornosti za pospešitev digitalne preobrazbe.

Slovenija dobra pri digitalizaciji izobraževanja in človeških virih

Digitalizacija je prikazana skozi pet kategorij digitalnega razvoja: digitalno poslovanje, digitalna vlada in javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor in človeški kapital.

Slovenija se lahko na nekaterih področjih primerja tudi z najbolj digitalno razvitimi evropskimi državami. Tako beleži dobre rezultate pri digitalizaciji izobraževanja, človeških virih, vlaganjih podjetij v raziskave in razvoj ter digitalni konkurenčnosti podjetij.

V ospredju skandinavske države

Na prvih treh mestih so se znašle Finska, Švedska in Danska, pred Slovenijo pa so v izbrani šestnajsterici držav še Nizozemska, Estonija in Malta, poroča STA. Za Slovenijo se nato uvrščajo Portugalska, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija, Hrvaška, Srbija, Rusija in na zadnjem mestu Grčija.

Za hitrejši razvoj mora Slovenija postoriti še veliko

Kljub temu indeks odkriva potrebo po hitrejšem ukrepanju na nekaterih ključnih razvojnih področjih. Za hitrejši digitalni razvoj mora tako država v sodelovanju z drugimi deležniki pospešiti digitalizacijo javnih storitev, okrepiti digitalni sektor in infrastrukturo, spodbujati bolj prilagodljive oblike dela in z ukrepi za večjo privlačnost tehnoloških poklicev povečati število IKT-strokovnjakov, zlasti žensk, poudarjajo v Microsoftu.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh