Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor v Topolšici: Varujmo in negujmo evropsko idejo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2022 / 20:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 21:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor v Topolšici: Varujmo in negujmo evropsko idejo
V govoru je predsednik države pozval k medsebojnemu spoštovanju, človečnosti, solidarnosti, da takšni Evropi skupaj zagotovimo prihodnost. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Pahor v Topolšici: Varujmo in negujmo evropsko idejo

Ob dnevu zmage nad fašizmom je v Topolšici potekala slovesnost, s katero obeležujemo konec druge svetovne vojne. Predsednik države Borut Pahor je ob tej priložnosti podčrtal, da sta dan zmage in dan Evrope povezana bolj kot si mislimo.

Predsednik Pahor je dejal, da je dan zmage prinesel konec šestletnemu trpljenju in da smo se Slovenci takrat postavili za prave zgodovinske vrednote. Zato imamo danes pravico in dolžnost, da negujemo spomin na ljudi, ki so bili del zavezniških sil, med mladimi pa ohranimo pozitiven odnos do narodnoosvobodilnega gibanja.

Naj se vojna nikdar več ne ponovi

Na pogorišču tedanjega sveta je z željo, da se vojna nikdar več ne ponovi, zrasla Evropska unija, je nadaljeval predsednik republike in dodal, da so evropski vizionarji tedaj morali storiti nekaj radikalnega in prelomnega, da bi prihodnje generacije zavarovali pred nevarnostjo vojne ter jim omogočili, da bi uživali mir, sanjali svoje sanje in si izpolnili velika pričakovanja.

Naša pravica, naša dolžnost

»Evropska ideja, katere del smo tudi ponosni Slovenci, že skoraj osemdeset let varuje naš mir, varnost in blaginjo. Naša sveta dolžnost je, prvič – da nikoli ne pozabimo tistih, ki so izbojevali dan zmage, in drugič – da naredimo vse, kar je v naši moči na ravni posameznika, družbe in države, da bogatimo, varujemo in negujemo evropsko idejo,« je poudaril Pahor in dodal, da želi, da bi našim zanamcem, otrokom in njih otrokom zavarovali mir in varnost ter jim omogočili vsaj enako ali višjo stopnjo blaginje kot jo uživamo danes. »To je naša pravica, to je naša dolžnost.«

Evropska ideja, katere del smo tudi ponosni Slovenci, že skoraj osemdeset let varuje naš mir, varnost in blaginjo. (Borut Pahor, predsednik države)

Grozot ne smemo pozabiti

Šoštanjski župan Darko Menih je povedal, da letos mineva 77. let od zgodovinskega dogodka, ko je bila podpisana kapitulacija nemških sil za južno Evropo. Vseh strahot druge svetovne vojne in vojne v Ukrajini po njegovih besedah ne smemo nikdar pozabiti. Grozote teh vojn smo dolžni predstaviti našim zanamcem, je izpostavil.

Pred slovesnostjo so Pahor, Menih, Dermol in predsednica Krajevne skupnosti Topolšica Petra Lipičnik položili vence pri spominskem obeležju, posvečenemu talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma iz Topolšice 1941-1945. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Topolšica posebno mesto

Velenjski župan Peter Dermol je dejal, da bi celotna slovenska politika morala naznaniti Topolšico kot posebno mesto, navaja STA. Dan zmage nad fašizmom je zanj spomin in opomin na pretekla dogajanja, na nas pa je, da iščemo vzporednice s časom pred 77. leti.

»Delati moramo za prihodnost naših otrok in zanamcev. Boriti se moramo za pravičen prehod Šaleške doline iz premoga, za nova delovna mesta in socialno varnost.«



Nalaganje
Nazaj na vrh